Βραζιλιάνικα οπίσθια εδώ και τώρα..

Οι επεμβάσεις που εξασφαλίζουν τις τέλειες καμπύλες των Βραζιλιάνων είναι το επόμενο στοίχημα της πλαστικής χειρουργικής.

Στις παραλίες του Ρίο τα κορίτσια φορούν μικροσκοπικά φλούο μαγιό με ρίγες που τονίζουν τις έντονες καμπύλες τους και χορεύουν σάμπα κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Δεν έχουν ίχνος περιττού λίπους πάνω τους, το κορμί τους είναι απλώς τέλειο. Τα αφρικάνικα γονίδια έχουν διαμορφώσει τα βραζιλιάνικα οπίσθια και τα έχουν κάνει υποδειγματικά για ολόκληρο τον κόσμο. Στη Μεσόγειο πάλι τα γονίδια έχουν εντελώς αντίθετη τάση. Οι γλουτοί και οι μηροί είναι η πιο συνηθισμένη λιποαποθήκη των γυναικών, με αποτέλεσμα τα οπίσθια να βαραίνουν και να πέφτουν. Για να τα βοηθήσουν να δείχνουν πιο στητά, οι ειδικοί της αισθητικής ιατρικής εφαρμόζουν τεχνικές που κατανέμουν σωστά τον όγκο και συσφίγγουν το δέρμα.

Γλυπτική με λίπος από τον ίδιο τον οργανισμό
Το λίπος αποδεικνύεται ένα ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο για να αποκτήσουμε το σώμα των ονείρων μας. Οι πιο διαδεδομένες χρήσεις του αυτόλογου λίπους ήταν μέχρι τώρα οι ενέσεις στο πρόσωπο για το γέμισμα των ρυτίδων, την αύξηση των χειλιών και την ενίσχυση των ζυγωματικών. Σήμερα, οι πλαστικοί χειρουργοί προτείνουν την ένθεση του λίπους και στα οπίσθια.
Η διαδικασία: Αρχικά επιλέγεται ένα σημείο του σώματος με υπερβάλλον λίπος. Για κάποιες γυναίκες αυτό είναι η κοιλιά, για άλλες πάλι οι μηροί ή το κάτω μέρος των γλουτών. Γίνεται λιποαναρρόφηση με ειδικές κάνουλες, έτσι ώστε να προστατευθούν τα ζωντανά λιποκύτταρα. Στη συνέχεια, το υλικό περνάει από ειδικά μηχανήματα που διαχωρίζουν το λίπος από άλλα στοιχεία, όπως το αίμα. Το καθαρό πλέον λίπος είναι έτοιμο να εγχυθεί στο σημείο που επιθυμούμε. Ο γιατρός κάνει δύο μικρές ουλές και διοχετεύει με προσοχή το λίπος μέσα από υπόγεια «τούνελ» στους γλουτούς. Από την πρώτη στιγμή και για τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση η ασθενής πρέπει να φοράει ειδικό κορσέ. Τις πρώτες δέκα ημέρες πρέπει να ξαπλώνει σε θέση πλάγια ή μπρούμυτα.
Το αποτέλεσμα: «Όταν το λίπος εγχέεται βαθιά μέσα στους μυς, τότε ένα μεγάλο ποσοστό του (από 40% έως 70%) παραμένει μόνιμα στη θέση του», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Λαουλάκος. Αν η τοποθέτησή του γίνει πιο κοντά στην επιφάνεια, εκεί όπου βρίσκεται το υποδόριο λίπος, τότε το ποσοστό που μένει στη θέση του δεν ξεπερνάει το 30%. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία της έγχυσης.
Κόστος: Οι τιμές για τη λιποαναρρόφηση σε συνδυασμό με τη λιποπρόσθεση, σε οργανωμένη κλινική, ξεκινούν από 1.500€.

Ανόρθωση με νήματα
Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία μπορεί να γίνει στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Τα νήματα για το σώμα είναι πιο χοντρά από εκείνα για το πρόσωπο, ενώ είναι και αρκετά μακριά ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής. Κατά μήκος τους έχουν μικροσκοπικούς κώνους, οι οποίοι σταθεροποιούν το νήμα μέσα στον ιστό. Το νήμα τοποθετείται μέσα από μία μικρή τομή και στη συνέχεια κατευθύνεται στο επιθυμητό σημείο. Για το επιθυμητό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται αρκετά νήματα και δημιουργείται ένα πλέγμα με νήματα από προλέν, ένα συνθετικό υλικό που δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Οι κώνοι που βρίσκονται κατά μήκος του κατασκευάζονται από ένα απορροφήσιμο υλικό, έτσι ώστε να ομογενοποιούνται με τον ιστό που τους περιβάλλει. «Τρεις μήνες μετά την αρχική τοποθέτηση, όταν ο οργανισμός θα έχει δημιουργήσει την απαραίτητη ίνωση γύρω από τα νήματα, μπορούμε να τα τραβήξουμε και να τα στερεώσουμε στη νέα τους θέση, ώστε να ανορθώσουμε τους γλουτούς», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Γκριτζάλης. Η ασθενής παραμένει ξαπλωμένη για τρεις μέρες και περιορίζεται μόνο στις απαραίτητες κινήσεις. Στη συνέχεια επιστρέφει στις δραστηριότητές της φορώντας ειδικό κορσέ. Στην περιοχή ίσως εμφανιστούν μώλωπες και ελαφρύ οίδημα.
Το αποτέλεσμα: Καθώς ο οργανισμός θεωρεί το νήμα ξένο σώμα, δημιουργεί ίνες με τις οποίες το «ντύνει». Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η παραμονή στη θέση του. Η ανόρθωση διαρκεί δυόμισι περίπου χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ο γιατρός μπορεί να απομακρύνει τα νήματα και να τα αντικαταστήσει. Ωστόσο, ακόμη και μετά την αφαίρεση, η εικόνα των γλουτών εξακολουθεί να είναι βελτιωμένη. Καθώς γύρω από τα νήματα έχει δημιουργηθεί ίνωση, τα οπίσθια δεν χάνουν εντελώς τη διόρθωση. Τα νήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με κάποια άλλη μέθοδο, όπως η λιποαναρρόφηση. Αν μάλιστα μεταφέρουμε το λίπος με ενέσεις στο πάνω μέρος των γλουτών, τότε έχουμε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
Κόστος: Οι τιμές για την εφαρμογή στο ιατρείο είναι περίπου 1.000€.

Ανόρθωση με ελαστικό πλέγμα σιλικόνης
Οπίσθια που καταρρίπτουν τους νόμους της βαρύτητας; Ο τρόπος για να τα αποκτήσουμε είναι το πλέγμα σιλικόνης, ένα ένθεμα που τοποθετείται στην οσφυϊκή χώρα και κυριολεκτικά τραβάει τους γλουτούς προς τα πάνω. «Η ανόρθωσή τους αποτελούσε πάντα ένα δύσκολο πρόβλημα με μέτρια έως φτωχά αποτελέσματα», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Στέλιος Κοτζαμπασάκης και προσθέτει: «Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο. Μέσα από μία τομή εισάγουμε τα ενθέματα, ένα για κάθε γλουτό. Στερεώνουμε την κεφαλή του κάθε πλέγματος στην οσφυϊκή περιτονία, τη μεμβράνη που καλύπτει τους μυς. Από εκεί ξεκινούν ελαστικά άγκιστρα (σαν χταπόδι) που φτάνουν μέχρι τις άκρες των γλουτών. Μετά την εισαγωγή τους τα σκέλη (τα πόδια του χταποδιού) συσπώνται, λόγω της ελαστικότητας της σιλικόνης, προς το σταθερό σημείο, που είναι η κεφαλή. Έτσι ανορθώνονται οι γλουτοί και συγκρατούνται από τα άγκιστρα του πλέγματος. Καθώς το ένθεμα βρίσκεται στο υποδόριο, δεν είναι δυνατόν να ψηλαφηθεί στην επιφάνεια του δέρματος».
Το αποτέλεσμα: Η συνολική διάρκεια της επέμβασης δεν υπερβαίνει τα ενενήντα λεπτά. Οι γυναίκες συνήθως φεύγουν από τη κλινική μετά από λίγες ώρες και φορούν τον ελαστικό κορσέ για 3 εβδομάδες. Μετά από 2-3 ημέρες μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και μετά από 3 βδομάδες ακόμα και στη γυμναστική.
Κόστος: Το σύνολο της επέμβασης στοιχίζει περίπου 3.000€.

Coolsculpting
Για το «ξεροκέφαλο» λίπος, αυτό δηλαδή που δεν υπακούει ούτε στη δίαιτα ούτε στη γυμναστική, υπάρχει μία θεραπεία που εφαρμόζεται τοπικά και υπόσχεται τον θάνατο των λιποκυττάρων. Μία καινούργια συσκευή, το Coolsculpting, αναρροφά τοπικά το πάχος και, κατεβάζοντας απότομα τη θερμοκρασία, σπάει τα λιποκύτταρα. Στη συνέχεια, το λίπος απελευθερώνεται και παροχετεύεται στην κυκλοφορία της λέμφου, ώστε να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. «Προϋπόθεση για να επιτύχει η απομάκρυνση του λίπους είναι να λειτουργεί σωστά η μικροκυκλοφορία στην πάσχουσα περιοχή», μας λέει η δερματολόγος δρ. Πηνελόπη Τυμπανίδου και συνεχίζει: «Την τονώνουμε με την τεχνική του “αποκλεισμού”. Αυτό σημαίνει πως η ασθενής κάθε βράδυ στο σπίτι της απλώνει μία κρέμα με υπερικό και στη συνέχεια τυλίγει την περιοχή με πλαστική μεμβράνη. Έτσι μεγιστοποιείται η απορρόφηση της δραστικής ουσίας και κατά συνέπεια η ενίσχυση που προσφέρεται στη μικροκυκλοφορία».
Το αποτέλεσμα: Παγώνοντας και διαλύοντας το λίπος, η περίμετρος της περιφέρειας μπορεί να μειωθεί κατά μερικά εκατοστά, ανάλογα με το τοπικό πάχος που έχει αποθηκευτεί στην περιοχή. Για να δούμε αισθητή διαφορά στο σώμα μας, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες διατροφής και άσκησης που θα μας δώσει η ειδικός. Τα αποτελέσματα δεν γίνονται ορατά από την πρώτη στιγμή μετά την εφαρμογή, καθώς το σώμα χρειάζεται λίγους μήνες να ξεφορτωθεί το λίπος. Ωστόσο, αν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο ή επιμένει, η τεχνική μπορεί να επαναληφθεί.
Κόστος: Aπό 150€ για κάθε επίσκεψη.

Σύσφιγξη με τρεις μορφές ενέργειας

Ο συνδυασμός τριών διαφορετικών μορφών ενέργειας σε ένα μηχάνημα ανέδειξε το VelaSmooth στην πρώτη συσκευή που πήρε την έγκριση του αμερικανικού FDA τόσο για τη μείωση της περιφέρειας όσο και για τη βελτίωση της εικόνας της κυτταρίτιδας. Η ηλεκτρική ενέργεια με τη μορφή ραδιοσυχνοτήτων αυξάνει τη θερμοκρασία στις ελαστικές ίνες και έτσι διεγείρει την ανανέωσή τους. Η υπέρυθρη ακτινοβολία διεγείρει τους μηχανισμούς μεταβολισμού του λίπους. Η μηχανική ενέργεια, με τη μορφή αρνητικής πίεσης (αναρρόφηση), κάνει λεμφικό μασάζ και έτσι βοηθά στην καταπολέμηση του οιδήματος και της κατακράτησης υγρών.
Το αποτέλεσμα: «Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 8 συνεδρίες, οι οποίες επαναλαμβάνονται μία φορά την εβδομάδα», μας λέει η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.
Κόστος: 50€ η κάθε επίσκεψη.

Λίφτινγκ με ηλεκτροδιέγερση
Το δέρμα υποστηρίζεται από νευρομυϊκές ίνες. Όταν αυτές χαλαρώνουν, χάνει το σφιχτό του περίγραμμα και υποτάσσεται στους νόμους της βαρύτητας. Όταν, όμως, γυμνάζονται, ξαναβρίσκει τη φόρμα του και βοηθά τους γλουτούς να σταθούν στο ύψος τους. Τώρα αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης. «Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια μιας συσκευής που εκπέμπει μικρορεύματα σε 12 μήκη κύματος», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Αναστάσιος Τσεκούρας και προσθέτει: «Με την εναλλαγή τους, καταφέρνει να διεγείρει τα κύτταρα του δέρματος, ώστε να επιτελέσουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες».
Το αποτέλεσμα: Οι ηλεκτρικοί παλμοί διεγείρουν τα κινητικά νεύρα και προκαλούν μυϊκές συσπάσεις χωρίς να καταπονούν την επιδερμίδα. Εξαιτίας αυτής της «μικρο-γυμναστικής» των μυών, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών συστατικών, ενώ συγχρόνως τονώνεται ο μεταβολισμός των κυττάρων. «Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή παρατηρούμε ανόρθωση των γλουτών κατά ενάμιση περίπου πόντο», μας λέει ο ειδικός. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε
12 συνεδρίες, διάρκειας μισής ώρας, οι οποίες επαναλαμβάνονται 2 έως 3 φορές την εβδομάδα. Για να συντηρηθούν τα αποτελέσματα, χρειάζεται μία εφαρμογή κάθε μήνα.
Κόστος: 1.000€ για το σύνολο της θεραπείας.