Βιταμίνες για την πρόληψη και καταπολέμηση του κρυολογήματος!

Βιταμίνες για την πρόληψη και καταπολέμηση του κρυολογήματος!

 

 

Βιταμίνη C: Θεωρείται η κατ’ εξοχήν βιταμίνη που μας προφυλάσσει από το κοινό κρυολόγημα. Ενισχύει τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ιδιαίτερα διάφορους τύπους λευκών αιμοσφαιρίων. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά δόσεις βιταμίνης C μεγαλύτερες των 1.000 mg.
Βιταμίνη Α: Όταν ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ονομάστηκε «φάρμακο κατά των λοιμώξεων». Η βιταμίνη Α ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις. Αν αρρωστήσουμε, βιταμίνη Α (μαζί με βιταμίνη C και ψευδάργυρο) μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη εξάλειψη της λοίμωξης.
Βιταμίνη Ε: Έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανοσία και αυξάνει τα επίπεδα των κυττάρων Τ. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα, αν συνδυάζεται με βιταμίνη C. Μια μελέτη έδειξε ότι η συνδυασμένη χορήγηση 1.000 mg βιταμίνης C και 800 IU βιταμίνης Ε, μόλις για τριάντα ημέρες, αύξησε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλους τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ψευδάργυρος: Χρειάζεται για την κατασκευή των λευκών αιμοσφαιρίων και την υποστήριξη των ουδετερόφιλων, των κυττάρων Τ και των φυσικών φονικών κυττάρων. Το σώμα μας χρειάζεται ψευδάργυρο για να κατασκευάσει πάνω από διακόσια διαφορετικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές διπλές-τυφλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος είναι αποτελεσματικός στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης και των κρυολογημάτων.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο: “ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ:ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ”
Εκδόσεις Κάδμος