Βγείτε στον ήλιο! Τα οφέλη για την υγεία…

Βγείτε στον ήλιο! Τα οφέλη για την υγεία…

Η έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου και ακόμα να παρατείνει την ζωή των ανθρώπων.

Aυτό αναφέρει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους, σύμφωνα με τα οποία όταν το δέρμα μας εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου, μια ένωση απελευθερώνεται στα αιμοφόρα αγγεία μας, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως βελτιώνει τη συνολική υγεία του ανθρώπου, επειδή τα οφέλη από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του δέρματος. Οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια που συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περίπου 80 φορές περισσότερους θανάτους απ’ εκείνους που προέρχονται από τον καρκίνο του δέρματος.

Η παραγωγή της παρούσας ένωσης που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου, είναι ξεχωριστή από την βιταμίνη D που παράγει το σώμα και η οποία αυξάνεται μετά από την έκθεση στον ήλιο. Μέχρι τώρα, λένε οι ερευνητές, κανείς δεν είχε σκεφτεί να εξηγήσει τα οφέλη που προκύπτουν για την ανθρώπινη υγεία, από τον ήλιο. Οι ερευνητές παρουσίασαν τη μελέτη τους στο Εδιμβούργο στην μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κόσμο των εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με το δέρμα.

Στη μελέτη, εξετάστηκε η αρτηριακή πίεση 24 εθελοντών που κάθονταν κάτω από λάμπες τεχνητού μαυρίσματος για δύο συνεδρίες των 20 λεπτών η κάθε μία. Στη μία συνεδρία οι εθελοντές εκτέθηκαν τόσο στις ακτίνες UV όσο και στη θερμότητα των λαμπτήρων. Στην άλλη οι ακτίνες UV αποκλείστηκαν έτσι ώστε μόνο η θερμότητα από τους λαμπτήρες να επηρεάζει το δέρμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά για μία ώρα μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά όχι μετά από τις θερμικές συνεδρίες. Οι επιστήμονες λένε πως αυτό δείχνει ότι οι UV ακτίνες του ήλιου είναι ευεργετικές για την υγεία. Τα επίπεδα της βιταμίνης D έμειναν ανεπηρέαστα και στις δύο συνεδρίες.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, Λέκτορας της Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε: «Υποψιαζόμαστε ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από το φως του ήλιου θα αντισταθμίσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Η εργασία που έχουμε κάνει, παρέχει έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να ευθύνεται γι’ αυτό, ενώ εξηγεί επίσης γιατί τα διαιτητικά συμπληρώματα βιταμίνης D από μόνα τους δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την έλλειψη του ηλιακού φωτός. Τώρα σχεδιάζουμε να δούμε τους σχετικούς κινδύνους των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του δέρματος σε άτομα που έχουν λάβει διαφορετικές ποσότητες ηλιακής ενέργειας από την έκθεσή τους στον ήλιο. Εάν αυτό επιβεβαιώσει ότι το φως του ήλιου μειώνει το ποσοστό θανάτου από όλες τις αιτίες, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις συμβουλές μας σχετικά με την έκθεση στον ήλιο».