Βάλτε στην καθημερινότητα σας πρωτεΐνη whey και απολαύστε τα οφέλη της!

Βάλτε στην καθημερινότητα σας πρωτεΐνη whey και απολαύστε τα οφέλη της!

 

Η πρωτεΐνη whey, στα ελληνικά πρωτεΐνη ορρού γάλακτος ή αλλιώς τυρογάλακτος αποτελεί μείγμα διαφόρων πρωτεϊνών που υπάρχουν στο γάλα. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής του γάλακτος σε τυρί, η πρωτεΐνη του ορρού γάλακτος διαχωρίζεται από αυτό. Ενώ όμως το γάλα, και ιδίως το αγελαδινό γάλα, είναι μια αμφιλεγόμενη τροφή (πολλοί συνδέουν την κατανάλωση γάλακτος με διάφορες παθήσεις, όπως διαβήτη τύπου 1, αλλεργίες, διάρροιες στα παιδιά, καρδιοπάθεια, καρκίνο του μαστού και του προστάτη), η πρωτεΐνη ορρού γάλακτος είναι μια ευεργετική τροφή για τον άνθρωπο.

 

Η πρωτεΐνη whey καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε όλα τα βασικά αμινοξέα, όλες τις βιταμίνες και τα περισσότερα μέταλλα. Πολλοί αθλητές αγοράζουν πρωτεΐνη whey για αύξηση μυϊκού όγκου ή γράμμωση. Τα οφέλη της πρωτεΐνης whey δεν περιορίζονται μόνο στους αθλητές. Έχει ένα πλήθος ευεργετικών επιδράσεων, μεταξύ των οποίων είναι οστική ανάπτυξη, υπογλυκαιμική επίδραση, αντιοξειδωτική ενίσχυση και αντιφλεγμονώδης προστασία, η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και η προστασία από μολύνσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι νέες μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη whey είναι ένας ισχυρός αναστολέας του καρκίνου, και επομένως μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

 

Η πρωτεΐνη whey ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λακτοφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη ενισχυτική του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην πρωτεΐνη whey. Η λακτοφερρίνη αναχαιτίζει όγκους του εντέρου και ίσως όγκους σε άλλα σημεία. Δρα προκαλώντας απόπτωση, αναχαίτιση αγγειογένεσης, ρύθμιση ενζύμων που μεταβολίζουν καρκινογόνα και ως εκκαθαριστής σιδήρο.

 

Η πρωτεΐνη whey περιέχει πρωτεΐνες που δένονται με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάτι που κάνει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (δυνητικά αντικαρκινογόνους παράγοντες) πιο βιοδιαθέσιμες. Η πρωτεΐνη whey περιέχει επίσης αυξητικούς παράγοντες και έναν αναστολέα (προερχόμενο από μαστό αναπτυξιακό αναστολέα) με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η πρωτεΐνη whey διατίθεται ως διατροφικό συμπλήρωμα σε μορφή σκόνης. Οι περισσότερες προέρχονται από αγελάδες, αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν, αν θα μπορούσατε να βρείτε πρωτεΐνη whey από κατσίκες ή τουλάχιστον από αγελάδες βιολογικής εκτροφής. Η κατανάλωση πρωτεΐνης whey δεν προκαλεί καμιά παρενέργεια. Άτομα όμως με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αντιδράσουν στην πρωτεΐνη του ορρού και επομένως καλό είναι να την αποφεύγουν.

 

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ