Αerial yoga! Η νέα μέθοδος γυμναστικής που υπόσχεται μαγικά αποτελέσματα…

Αerial yoga! Η νέα μέθοδος γυμναστικής που υπόσχεται μαγικά αποτελέσματα…

 

 

Είναι μία από τις τελευταίες τάσεις στον χώρο της σωματικής προπόνησης και των πρακτικών ευεξίας και σας καλεί να… αιωρηθείτε. Τι είναι όμως η aerial yoga, σε τι μας ωφελεί περισσότερο από την κλασική yoga και πού (και κυρίως με πόσα) θα την δοκιμάσετε; Ιδού όσα πρέπει να ξέρετε για την εναέρια yoga.

Τι είναι η aerial yoga
Εναέρια yoga είναι ένα είδος άσκησης που συνδυάζει τις γνωστές στάσεις της yoga με την ενδυνάμωση του σώματος που προσφέρει η αιώρηση, δηλαδή η «έλλειψη» βαρύτητας, καθώς ο ασκούμενος βρίσκεται σε μια αιώρα.

Μπορούν όλοι να εξασκηθούν;
Σίγουρα, το να έχετε μια εξοικείωση με την κλασική yoga θα σας βοηθήσει να συνηθίσετε γρηγορότερα σε αυτό το είδος άσκησης, καθώς και το να έχετε ήδη μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση – αυτό όμως δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση όσους θέλουν να την δοκιμάσουν, καθώς υπάρχουν και ειδικά μαθήματα αρχαρίων. Λόγω των ανάποδων στάσεων, ωστόσο, αντενδείκνυται σε άτομα υπερτασικά ή με γλαύκωμα, σε εγκύους, σε όσους είναι επιρρεπείς σε ιλίγγους και σε όσους έχουν χειρουργηθεί πρόσφατα.

Τι γίνεται σε μια συνεδρία aerial yoga;
Μία συνεδρία μπορεί να κρατήσει από 35 ως 75 λεπτά, και συνήθως γίνεται σε ομάδες. Ο ειδικός και οι ασκούμενοι ανεβαίνουν ο καθένας σε μία αιώρα, μήκους περίπου έξι μέτρων και πλάτους 2 μέτρων (σαν αυτές που χρησιμοποιούνται σε ακροβατικά κόλπα) και παίρνουν στάσεις (ασάνες) της κλασικής yoga κατά τις υποδείξεις του εκπαιδευτή. Αυτές περιλαμβάνουν τύλιγμα των ποδιών στις δύο άκρες της αιώρας και αιώρηση σε στάσεις όλων των ειδών, ως και αυτές που… φέρνουν τα πάνω-κάτω κυριολεκτικά. Συνήθως, στον χώρο παίζει χαλαρωτική μουσική, καθώς η yoga ούτως ή άλλως απαιτεί συγκέντρωση. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως πέσετε – οι αιώρες είναι σχεδιασμένες για να κρατούν εκατοντάδες κιλά, δεν βρίσκονται υπερβολικά ψηλά και από κάτω υπάρχουν προστατευτικά στρώματα. Όταν μάλιστα ξεπεραστεί ο αρχικός φόβος, οι ασκήσεις αρχίζουν να σας δίνουν και την αίσθηση της ελευθερίας. Οι ασκήσεις εκτελούνται χωρίς παπούτσια και (προφανώς) χωρίς γεμάτα στομάχια. Αν κουραστείτε ή αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε μια συγκεκριμένη άσκηση, απλώς λαμβάνετε μια ουδέτερη στάση ξεκούρασης στην οποία νιώθετε άνετα, μέχρι να μπορέσετε να συνεχίσετε εκ νέου.

Δείτε στο παρακάτω video ένα δείγμα από ασκήσεις εναέριας yoga για να πάρετε μια ιδέα:

Ποια είναι τα οφέλη της εναέριας yoga;
-Μυϊκή ενδυνάμωση
-Ιδιαίτερη ενδυνάμωση της κοιλιακής χώρας, χάρη στην συνεχή χρήση του κέντρου βάρους για την ισορροπία στον αέρα, και στους ώμους και τα χέρια, χάρη στις έλξεις που καλείστε να κάνετε
-Σωστή στάση και ευθυγράμμιση ολόκληρου του σώματος
-Αποσυμπίεση των σπονδύλων και των σφιχτών αρθρώσεων και πλήρης διάταση της σπονδυλικής στήλης – ανακούφιση μυοσκελετικών πόνων
-Οξυγόνωση του εγκεφάλου και την ξεκούραση της καρδιάς σε ανάποδη στάση
-Ευεξία χάρη στον έλεγχο της αναπνοής και στη ρύθμιση του ορμονικού συστήματος με τις ανάποδες στάσεις
-Αποφυγή συμπίεσης στον λαιμό ή την πλάτη κατά την διάρκεια των ασκήσεων, καθώς αυτές γίνονται «κόντρα» στη βαρύτητα
-Αφύπνιση της ιδεοδεκτικότητας, της δυνατότητας δηλαδή του κεντρικού νευρικού μας συστήματος να φέρνει σε επαφή τα διάφορα τμήματα του σώματος μεταξύ τους, με άλλα λόγια της εσωτερικής αίσθησης για την επικοινωνία των διάφορων μερών του σώματος.
-Αυτοπεποίθηση χάρη στο αίσθημα ελευθερίας και στην «επένδυση» της άσκησης με το διασκεδαστικό στοιχείο των «ακροβατικών»

ΠΗΓΗ: in2life.gr