Αυτές είναι οι τροφές που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο…

Αυτές είναι οι τροφές που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο…

 

 

Πεινάτε; Προφανώς και ήρθε η ώρα για να γευματίσετε ή να «τσιμπήσετε» ένα σνακ. Προσέξτε όμως πολύ τι επιλέγετε γιατί αντί να χορτάσετε, πιθανόν να πεινάσετε περισσότερο…

Δεν είναι μόνο ο τρόπος και η ποσότητα που τρώμε οι υπολογίσιμοι παράγοντες όσον αφορά ένα γεύμα και το κατά πόσο αυτό θα μάς χορτάσει. Τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το κομμάτι κατέχει το τι τελικά επιλέγουμε. Το αίνιγμα των λόγων που πεινάμε εξάλλου έχει περισσότερες από μία περίπλοκες απαντήσεις που εξαρτώνται άμεσα από την αλληλεπίδραση οργάνων όπως το στομάχι, το έντερο, ο εγκέφαλος, το πάγκρεας και το κυκλοφορικό μας σύστημα. Εμείς θα εστιάσουμε στο πιο προφανές που δεν είναι άλλο από τις τροφές που επιλέγουμε.

Λευκό ψωμί και ζυμαρικά
Στο λευκό αλεύρι που χρησιμοποιείται στο λευκό ψωμί, η αφαίρεση του πίτουρου και του σπέρματος από το σιτάρι, το απογυμνώνει από τις βιταμίνες Β, τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο με το τελικό- προϊόν να προσφέρει στον οργανισμό μόνο άμυλο. Τρώγοντας λοιπόν λευκό ψωμί, εκτοξεύονται τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που ανοίγει και την όρεξη. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική μελέτη Ισπανών ερευνητών αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες στην οποία συμμετείχαν 9.000 άτομα, αυτοί που κατανάλωναν περισσότερες από 2 μερίδες λευκού ψωμιού ημερησίως, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία ή να αυξηθεί το βάρος τους σε βάθος πενταετίας συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο. Όσο για τα ζυμαρικά που δεν είναι ολικής άλεσης, ισχύουν επίσης τα άνωθεν και με το παραπάνω δεδομένου ότι τα ζυμαρικά σπάνια τα τρώμε σκέτα…

Χυμοί
Η κατανάλωση χυμών είναι σίγουρα από τις πιο υγιεινές συνήθειες, όμως οι χυμοί συνήθως περιέχουν όλα τα σάκχαρα των φρούτων χωρίς όμως ίχνος από τις πολύτιμες φυτικές τους ίνες. Αυτό συνεπάγεται εκτόξευση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα με ένα ποτήρι χυμό και στη συνέχεια απότομη κάθοδο, κάτι που στη συνέχεια ανοίγει και την όρεξη. Προτιμήστε λοιπόν να φτιάξετε ένα smoothie χρησιμοποιώντας ολόκληρα φρούτα και στο μίξερ δοκιμάστε να χτυπήσετε και μια χούφτα ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μεταξύ άλλων και πρωτεΐνες, για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα, εντείνοντας παράλληλα και το αίσθημα του κορεσμού.

Αλμυρά σνακ
Επειδή όλα έχουν και μία λογική εξήγηση, καταλαβαίνετε φυσικά ότι κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το ότι αφού καταναλώσετε ένα σακουλάκι πατατάκια ή μερικά αλμυρά σνακ αυξάνεται άμεσα και η επιθυμία για γλυκό. Αυτές οι επιλογές είναι γεμάτες απλούς υδατάνθρακες που μεταβολίζονται πιο γρήγορα από τον οργανισμό απ’ ότι οι σύνθετοι, με αποτέλεσμα να αυξάνονται γρήγορα τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

«Γρήγορο» φαγητό
Σχεδόν όλα τα συστατικά ενός «γρήγορου» γεύματος είναι τέτοια ώστε στο σύνολό τους να το καθιστούν υπερμεγέθες θερμιδικά αλλά ποτέ να μην είναι αρκετό… Για παράδειγμα, τα τρανς λιπαρά, προκαλούν φλεγμονές στο έντερο εξασθενώντας τη δυνατότητα του οργανισμού να παράγει τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα του ελέγχου της όρεξης. Επίσης, η μεγάλη περιεκτικότητα αυτών των τροφών σε αλάτι μπορεί να δημιουργήσει και αφυδάτωση ελαφράς μορφής που έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της πείνας, οπότε το πιο πιθανό είναι να νομίζετε ότι πεινάτε και να επανέλθετε άμεσα…

Αλκοόλ
Το αλκοόλ όχι μόνο υποβιβάζει την απόφασή σας να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά κάνει την προσπάθειά σας δυσκολότερη αφού ενισχύει σημαντικά το αίσθημα της πείνας. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα, τρεις μεζούρες μόνο μπορούν να ρίξουν κατά 30% τα επίπεδα της «λεπτίνης », μιας πρωτεϊνικής ορμόνης που ρυθμίζει την ενεργειακή πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης, της πείνας, του μεταβολισμού και της συμπεριφοράς. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να μειώσει ή και να εξαντλήσει τα αποθέματα γλυκογόνων (αποθήκη υδατανθράκων) στον οργανισμό, προκαλώντας επιθυμία για τροφές με υδατάνθρακες προκειμένου να αποκατασταθούν αυτοί που έχουν χαθεί.

Έτοιμα γεύματα
Το γλουταμινικό νάτριο είναι ενισχυτικό γεύσης που προστίθεται συνήθως στο κινέζικο φαγητό και σε αρκετές κονσέρβες, έτοιμες σούπες και επεξεργασμένο κρέας ενώ έχει βρεθεί ακόμα και σε παγωτά ή μπίρες. Σύμφωνα λοιπόν με σχετική μελέτη Ισπανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, η συγκεκριμένη ουσία πυροδοτεί την αύξηση του αισθήματος της όρεξης κατά 40% και άτομα που καταναλώνουν τροφές που την περιέχουν είναι σχεδόν τρεις φορές παχύτεροι από αυτούς που δεν εντάσσουν στη διατροφή τους τροφές που την περιέχουν.

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr