Αυτές είναι οι ουσίες που προκαλούν εθισμό…

Αυτές είναι οι ουσίες που προκαλούν εθισμό…
1. Ηρωίνη

Η ηρωίνη έχει αξιολογηθεί ως το δεύτερο πιο επιβλαβές ναρκωτικό από την άποψη της βλάβης τόσο για τους χρήστες όσο και για την κοινωνία (Σκορ 3,5 στα 3). Η αγορά των παράνομων οπιούχων, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης, εκτιμάται ότι ήταν 68 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο το 2009.

2. Αλκοόλ

Αν και νόμιμο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το αλκοόλ βαθμολογήθηκε ως η δεύτερη πιο εθιστική ουσία (Σκοράροντας 2,2 με μέγιστο το 3). Το αλκοόλ έχει πολλές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αλλά σε εργαστηριακά πειράματα σε ζώα φάνηκαν αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου κατά 40 έως 360%. Όσο περισσότερο τα ζώα έπιναν τόσο περισσότερο τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονταν.

3. Κοκαΐνη

Η κοκαΐνη σχετίζεται άμεσα με τη ντοπαμίνη του εγκεφάλου που μεταφέρει μηνύματα από τον ένα νευρώνα στον άλλο. Στην ουσία, η κοκαΐνη εμποδίζει τους νευρώνες από την περιστροφή του σήματος ντοπαμίνης με αποτέλεσμα μια μη φυσιολογική ενεργοποίηση των οδών ανταμοιβής του εγκεφάλου. Σε πειράματα σε ζώα, η κοκαΐνη προκάλεσε αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης πάνω από τρεις φορές από το κανονικό επίπεδο. Εκτιμάται ότι το 2009 η αγορά κοκαΐνης ήταν αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

4. Τα βαρβιτουρικά («downers»)

Τα βαρβιτουρικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του άγχους και για την πρόκληση ύπνου. Σε χαμηλές δόσεις τα βαρβιτουρικά προκαλούν ευφορία, αλλά σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα επειδή καταστέλλουν την αναπνοή. Η βαρβιτουρική εξάρτηση ήταν κοινή όταν τα φάρμακα ήταν εύκολα διαθέσιμα με συνταγή, αλλά αυτό έχει μειωθεί δραματικά καθώς άλλα φάρμακα τα αντικατέστησαν.

5. Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι το κύριο συστατικό εθιστικό του καπνού. Όταν κάποιος καπνίζει ένα τσιγάρο, η νικοτίνη απορροφάται ταχέως από τους πνεύμονες και παραδίδεται στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί την χαρακτηρίζουν την 12η πιο εθιστική ουσία καθώς υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι η νικοτίνη είναι ένα πολύ ισχυρό εθιστικό ναρκωτικό.