Αυτές είναι οι αιτίες που προκαλούν το αυχενικό σύνδρομο!

Τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου ποικίλλουν. Διακρίνουμε το δευτεροπαθές αυχενικό σύνδρομο που προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο οργανικό νόσημα ή παθολογική διαταραχή και το ιδιοπαθές αυχενικό σύνδρομο που έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία και είναι πιο κοινό. Ενδοκρινικά νοσήματα, αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταβολικές διαταραχές (π.χ. αιμοχρωμάτωση), διαταραχές σακχάρου, τραύματα, παθήσεις των οστών, αρθροπάθειες, είναι οι πιο συνήθεις κατηγορίες νοσημάτων που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο, στην περίπτωση των δευτεροπαθών συνδρόμων.
Στην περίπτωση των ιδιοπαθών συνδρόμων, η ηλικία, η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης συγκαταλέγονται στους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή τους. Οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί (μικρορήξεις στους συνδέσμους) από κακή στάση, η άγαρμπη γυμναστική, οι απότομες κινήσεις ή κάποιας άλλης μορφής τραυματισμός μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο. Αυχενική δισκοπάθεια υπάρχει αν το κεφάλι μας βρίσκεται συχνά και πολλή ώρα σκυφτό ή γυρισμένο από τη μία πλευρά (λόγω εργασίας, κακού ύπνου, προβλημάτων όρασης ή ακοής).
Τότε καταπονείται ο αυχένας και μπορεί να χάσει σιγά-σιγά τη φυσιολογική του λόρδωση. Οι δίσκοι δέχονται πολλαπλάσια φόρτιση με αποτέλεσμα να πιέζονται πολύ, να φθείρονται και να προκαλούν πόνο. Το στρες δημιουργεί ένταση και η ένταση δεν αφήνει το σώμα μας να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να πιάνεται ο αυχένας. Μυϊκές συσπάσεις συνήθως προκαλούνται από απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας (ψύξεις) ή από απότομη κίνηση. Όλοι έχετε ακούσει τον όρο οστεόφυτα. Εδώ έχουμε «άλατα» στον αυχένα, που ερεθίζουν τα νεύρα στην πορεία τους, προκαλώντας τσιμπιές και πόνο.
Οστεόφυτα είναι ο ιατρικός όρος για την υπερβολική αύξηση του ιστού των οστών. Πρόκειται για μικρά στρογγυλά κομμάτια πέραν των οστών που αναπτύσσονται γύρω από τις αρθρώσεις. Ας εξετάσουμε τι είναι αυχενική δισκοπάθεια ή δισκοκήλη. Δισκοπάθεια αποκαλείται η εκφυλιστική νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο δίσκος είναι χόνδρος και αποτελείται από έναν μαλακό πυρή- να, που σαν σφουγγάρι τραβάει νερό από τον γύρω χώρο και φουσκώνει, απορροφώντας έτσι τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης. Αυτός συγκρατείται από έναν ινώδη δακτύλιο. Όταν ο πυρήνας του δίσκου φθαρεί, χάνει την ιδιότητα απορρόφησης νερού και αφυδατώνεται, μικραίνει και σκληραίνει, κάτι που αποτελεί το πρώτο στάδιο της δισκοπάθειας. Όταν ο σκληρός πυρήνας προκαλέσει ένα ρήγμα στον ινώδη δακτύλιο, μία δισκοκήλη δηλαδή, τότε αναφερόμαστε στο τελικό στάδιο της δισκοπάθειας.
Τα παιδιά και οι νέοι είναι εξαιρετικά σπάνιο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εκτός ίσως από περιπτώσεις τραυματισμών, υπερβολικής άσκησης ή ελλιπούς προθέρμανσης, όπου είναι πιθανό να καταπονηθούν οι μύες. Τα άτομα μέσης ηλικίας είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εκφυλιστικά στοιχεία στη σπονδυλική στήλη. Συμβάλλει επίσης και το γεγονός ότι, όσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να αθλούμαστε από ελάχιστα έως καθόλου. 7 στα 10 άτομα κάποια στιγμή θα εμφανίσουν αυχενικό σύνδρομο, ενώ ένα στα έξι άτομα υποφέρει από χρόνιο πόνο του αυχένα. Στα μεγαλύτερα άτομα οφείλεται κυρίως σε οστεόφυτα που εμφανίζονται στον αυχένα, ενώ σε μικρότερης ηλικίας άτομα οφείλεται κυρίως σε δισκοκήλη.