Αποφεύγετε τον ήλιο; Δείτε τι χάνετε…

Αποφεύγετε τον ήλιο; Δείτε τι χάνετε…
Κάθε καλοκαίρι οι γιατροί προειδοποιούν τις γυναίκες για τους κινδύνους της ηλιοθεραπείας και τις καλούν να μην μένουν εκτεθειμένες στον ήλιο για πολλές ώρες.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Lund έρχεται τώρα να μιλήσει για τα οφέλη της ηλιοθεραπείας αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφεραν να συγκεντρωθούν, οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία έχουν μεγάλες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με όσες αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο.

Κι όμως, σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που λένε «όχι» στον ήλιο ζουν από 0,6 έως και 2,1 χρόνια λιγότερο και όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, αποτελεί κύρια αιτία θανάτου!

«Οι γυναίκες που συνηθίζουν να εκτίθενται ενεργά στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τις γυναίκες που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος», τονίζουν στην έρευνά τους οι επιστήμονες.

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέταζαν για 20 ολόκληρα χρόνια συνολικά 29.518 γυναίκες από τη Σουηδία. Αρχικός τους στόχος ήταν να εξετάσουν τους κινδύνους γύρω από τα μελανώματα, ωστόσο, έμειναν έκπληκτοι από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν.

Μεταξύ άλλων βρήκαν ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, ενώ ο καθηγητής ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας υποστήριξε ότι το να αποφεύγει κανείς τον ήλιο, έχει τόσο άσχημη επίδραση στην υγεία, όσο το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα αναφέρεται πως: «Οι γυναίκες που συνηθίζουν να εκτίθενται ενεργά στην ηλιακή ακτινοβολία αντιμετώπιζαν μικρούς κινδύνους να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις -οι οποίες δεν σχετίζονται με τον καρκίνο- σε σχέση με όσες αποφεύγουν τον ήλιο. Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης επιβίωσής τους, όμως, αυξήθηκαν τα ποσοστά καρκίνου στις γυναίκες αυτές». Παράλληλα, προστίθεται: «Οι γυναίκες που δεν κάπνιζαν και απέφευγαν την ηλιακή ακτινοβολία είχαν προσδόκιμο ζωής ίδιο με τις γυναίκες που κάπνιζαν και οι οποίες έμεναν περισσότερο από όλες κάτω από τον ήλιο, γεγονός που δείχνει ότι η αποφυγή του ήλιο είναι αιτία θανάτου και έχει ίδια βαρύτητα με το κακό που προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό».

«Ανακαλύψαμε πως οι καπνιστές οι οποίοι είχαν την υψηλότερη έκθεση στον ήλιο, αντιμετώπιζαν τους ίδιους κινδύνους για την υγεία τους όσο εκείνοι οι οποίοι δεν κάπνιζαν, αλλά απέφευγαν για όλη τους τη ζωή την ηλιακή ακτινοβολία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που είχε αναλάβει την έρευνα.

Με βάση την έρευνα, λοιπόν, οι πολύ αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο, μπορεί τελικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό για την υγεία των γυναικών.

Ωστόσο, αν και οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του δέρματος, ωστόσο, δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει κακές επιδράσεις στην υγεία μας, ενώ συνδέεται και με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε αντηλιακό πριν την έκθεσή μας στον ήλιο και να αποφεύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία από τις 11 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι.
Πηγή:tilegrafima.gr