Αποτοξίνωση του ήπατος για λαμπερό και υγιές δέρμα!

Αποτοξίνωση του ήπατος για λαμπερό και υγιές δέρμα!
Είστε χλωμοί ή το δέρμα κάτω από τα μάτια σας είναι αρκετά μαύρο; Ένας από τους κύριους λόγους των προβλημάτων αυτών μπορεί να είναι και η κακή λειτουργία του ήπατος. Το συκώτι είναι το κεντρικό χημικό εργαστήριο του σώματός μας και παίζει έναν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Η πιο σημαντική μεταβολική λειτουργία του ήπατος είναι η αποτοξίνωση, η απενεργοποίηση και η απόρριψη των τοξικών χημικών, των φαρμάκων και των ορμονών, τόσο αυτών που παράγονται από το σώμα όσο και αυτών που προέρχονται από εξωτερικές πηγές. Το ήπαρ απενεργοποιεί τα συστατικά αυτά οδηγώντας τα σε φυσιολογικές βιοχημικές οδούς που έχει τελικά ως αποτέλεσμα την απόρριψή τους από τα έντερα και τα νεφρά.
Πολλοί παράγοντες καθορίζουν αν το συκώτι μας εκτελεί καλά τις λειτουργίες του. Μια
φτωχή ποιοτικά διατροφή, το υπερβολικό φαγητό και το περιβαλλοντικό στρες κάνουν το συκώτι να υπερφορτωθεί, και έτσι μειώνεται η ικανότητά του να καθαρίζει τις τοξίνες και τις ορμόνες και να παράγει χολή. Ένα υπερφορτωμένο συκώτι επιτρέπει τα τοξικά απόβλητα να περάσουν στο αίμα και στο σώμα. Καταστάσεις που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από υπερφόρτωση τοξινών είναι μεταξύ άλλων το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πτώση του ανοσοποιητικού, αλλεργίες, χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές, κακή υγεία του δέρματος, υψηλή χοληστερίνη, ηπατική βλάβη και καρκίνος.
Σε μια εποχή που νέες τοξίνες εισάγονται καθημερινά είναι απαραίτητο όσο ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι το συκώτι μας είναι υγιές. Ένας τρόπος για την αποτοξίνωση του συκωτιού μας είναι η λήψη συγκεκριμένων βιταμινών και βοτάνων. Τα βότανα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ήπατος εδώ και χιλιετίες. Υπάρχουν πέντε τρόποι με τους οποίους τα βότανα μπορούν να συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του ήπατος: α) προστατεύουν το συκώτι από τοξική βλάβη, β) επαναφέρουν το συκώτι ύστερα από τοξική βλάβη, γ) διεγείρουν το συκώτι για την παραγωγή χολής, δ) διεγείρουν την παραγωγή των κυττάρων Kuppfer (αυτά τα κύτταρα που βρίσκονται στο ήπαρ αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος) και ε) διεγείρουν την ηπατική αποτοξινωτική διαδικασία.
Ας γνωρίσουμε τις βιταμίνες και τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση
του ήπατος και εμμέσως στην καλύτερη υγεία και εμφάνιση του δέρματος:
1. Χολίνη / μεθειονίνη / ινοσιτόλη
(λιποτροπικοί παράγοντες)
Η λήψη ενός συμπληρώματος με λιποτροπικούς παράγοντες θα βοηθήσει τον οργανισμό να ξεπεράσει τη δυσκολία αποβολής βάρους, θα βοηθήσει στην πρόληψη κατά της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, στη μείωση της χοληστερίνης και στη διάσπαση των διατροφικών λιπών.
2. Γαϊδουράγκαθο (milk thistle)
Τα εκχυλίσματα του milk thistle έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν το συκώτι από μια μεγάλη ποικιλία τοξινών, συμπεριλαμβανομένης της ακεταμινοφαίνης, της αιθανόλης και του τετραχλωριδίου του άνθρακα.
3. Πικραλίδα / Ταραξάκο (dandelion)
Η πικραλίδα χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών, αν και τα φύλλα είναι καλύτερα για τα νεφρά και η ρίζα καλύτερη για το συκώτι.
4. Αγκινάρα (Artichoke)
Η κεφαλή, τα φύλλα και η ρίζα της αγκινάρας έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη βελτίωση της πέψης και της λειτουργίας του συκωτιού, της χοληδόχου κύστης και των νεφρών.
5. Κουρκουμίνη (turmeric)
Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του βοτάνου turmeric, έχει ισχυρή προστατευτική δράση στο συκώτι, καθώς και αποτοξινωτική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο “ΜΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟΥΣ”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ