Αποκτήστε ενέργεια με αυτό το φυτό!

Αποκτήστε ενέργεια με αυτό το φυτό!

 

Πολλοί από εσάς ίσως έχετε ακούσει για ορισμένα από τα οφέλη των φυτών του ωκεανού και ειδικά των καστανών φυκιών. Ίσως έχετε ακούσει κάποιες από τις νέες ιστορίες για τα συγκεκριμένα συστατικά του καστανού φυκιού που βοηθούν στην απώλεια του περιττού βάρους ή ίσως έχετε διαβάσει πως βοηθούν στην καταπολέμηση της δηλητηρίασης του σώματος από ραδιενέργεια ή ακόμα και για ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες που παρουσιάζουν.

Πολλοί από εσάς ίσως να γνωρίζετε και για τη μακροβιότητα των Γιαπωνέζων, οι οποίοι καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυκιών από κάθε άλλο λαό στον κόσμο. Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο είδος φυκιών, τα καστανά και το εκχύλισμά τους.

Το kombu – η κοινή ονομασία της συγκεκριμένης ποικιλίας καστανών φυκιών – δεν καλλιεργείται και δεν είναι το είδος θαλασσινών φυτών που φυτεύεται ή μαζεύεται. Βρίσκεται στη μέση του ωκεανού, περίπου 600 μίλια μακριά από το κοντινότερο εμπορικό λιμάνι. Τα φύλλα του kombu είναι τεράστια, αφού μιλάμε για το μεγαλύτερο είδος φυκιών του ωκεανού.

Προκειμένου να φτιαχτεί το εκχύλισμα, χρειαζόμαστε μεγάλα φύλλα σε σχήμα ελέφαντα, επομένως είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να πιέσουμε για να πάρουμε όλο το κολλώδες εσωτερικό περιεχόμενο.
Είναι σαν την αλόη. Όταν τα κόψεις στη μέση, βλέπεις ακόμα και κάποιους πολυσακχαρίτες – η κολλώδης ουσία στο εσωτερικό των φύλλων.

Τα επίπεδα ιωδίου που είναι απαραίτητα στο ανθρώπινο σώμα είναι πολύ υψηλότερα σε αυτά τα φύκια από τα επίπεδα που συστήνει η δυτική ιατρική. Είναι δέκα φορές υψηλότερα. Μάλιστα, το ιώδιο χρησιμοποιείται στον ιστό των μαστών και του προστάτη και νομίζω πως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κλίμακες καρκίνου του μαστού στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές στις ΗΠΑ. Αυτό συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση δύο πραγμάτων: φυκιών και πράσινου τσαγιού.
Ιώδιο και αντιοξειδωτικά. Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει σε μια γυναίκα με έλλειψη στο ιώδιο είναι κάποιο πρόβλημα με τα αναπαραγωγικά της όργανα: δυσμορφία μαστού και παρουσία αποτιτανώσεων. Ο ιστός, που υποτίθεται ότι διαπερνάται από το ιώδιο, μετατρέπεται σε ένα αποτιτανωμένο, αμμώδες πράγμα.
Αυτή τουλάχιστον είναι η εικόνα του στη μαστογραφία, επομένως, για μια ακόμα φορά φαίνεται πως η έλλειψη ιωδίου δεν έχει να κάνει μόνο με έλλειψη στον θυρεοειδή αδένα, αλλά με τα αποτελέσματά της.
Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να το τονίσουμε, καθώς είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι το ιώδιο είναι σημαντικό μόνο για το θυρεοειδή, αλλά είναι γενικά περισσότερα τα οφέλη του. Το άλλο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι – όχι μόνο στις δυτικές κοινωνίες, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο – ζουν σε μια χρόνια κατάσταση έλλειψης μετάλλων. Δεν πρόκειται μόνο για τα μακρο-μέταλλα, όπως το σελήνιο που συνδέεται με τη νευρολογική λειτουργία, τον ψευδάργυρο, που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό και το ασβέστιο που ελέγχει την καρδιακή λειτουργία, το νευρολογικό σύστημα και τη χημεία του εγκεφάλου, αλλά και για τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Το καστανά φύκια περιέχουν 72 διαφορετικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία που συνήθως λείπουν από τους καταναλωτές της Δύσης. Δεν έχω σκοπό να το παρακάνω σχετικά με τη σημασία του να παίρνει κανείς τα απαραίτητα μεταλλικά ιχνοστοιχεία στο σώμα του, αλλά θα πω ότι τα φύκια είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει, αν και σίγουρα όχι ο μοναδικός.

Πρόκειται για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο φυτικό διάλυμα. Δεν υπάρχουν απομονωμένα συστατικά που να έχουν συνδυαστεί με κάποιο τεχνητό μέσο. Έρχεται από τη θάλασσα έτσι όπως είναι. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το αίμα μας έχει ανάλογη μεταλλική σύνθεση με το νερό του ωκεανού. Για την ακρίβεια η λέμφος μας. Η ανθρώπινη λέμφος και το νερό του ωκεανού έχουν την ίδια μεταλλική σύνθεση. Δεν είναι πολλοί αυτοί που το γνωρίζουν. Το υγρό των φυκιών και η λέμφος του ανθρώπου είναι το ίδιο – αν κόψετε το δάχτυλό σας και τρέξει το αίμα, θα δείτε ότι θα μείνει μια μικρή κιτρινωπή κρυσταλλική ποσότητα: μια κρούστα. Αν κόψετε ένα φύκι, θα δείτε να μένει η ίδια ακριβώς ουσία στην επιφάνεια αμέσως μόλις το φύλλο στεγνώσει.

Οι καταναλωτές αυτών των φυκιών αποκτούν περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα τους, σταθεροποιούνται οι επισκέψεις τους στην τουαλέτα και βελτιώνεται η κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών τους. Αυτά είναι τα βασικά, μικρά πράγματα που θα δει ο κόσμος, αφού χρησιμοποιήσει το προϊόν για τουλάχιστον τρεις με πέντε εβδομάδες.
Ενισχύεται ο θυρεοειδής, επανέρχεται το ενδοκρινολογικό σύστημα και όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτό. Υπάρχουν αμέτρητες παθήσεις που απλά βασίζονται σε κάποια ενδοκρινολογική ανεπάρκεια ή πρόβλημα στο θυρεοειδή, που παρεμποδίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος. Όταν κάποιος «ξυπνήσει» το θυρεοειδή του και ρυθμίσει όλους τους μικρότερους αδένες στο σώμα του, όπως το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη, τα νεφρά, ακόμα και το συκώτι, όλα θα γίνουν φυσικά.

Για να συνοψίσουμε λοιπόν, κάποια από τα οφέλη στα οποία αναφερθήκαμε είναι: λειτουργία του ενδοκρινούς, του ανοσοποιητικού, των ορμονών και του θυρεοειδούς και τέλος ενός τμήματος του ενδοκρινολογικού συστήματος. Απλά πράγματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια, η ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας και ελαφρότερα προβλήματα στο γαστρεντερικό. Όταν για παράδειγμα κάποιος πάσχει από παλινδρόμηση οξέων, η κατανάλωση αυτών των φυκιών θα τον βοηθήσει αρκετά στην πέψη, ενώ παράλληλα θα του ρυθμίσει και την όρεξη. Όσοι παίρνουν αυτά τα φύκια τρώνε λιγότερο, γιατί τους κάνει να αισθάνονται αυτό το όριο που πρέπει να υπάρχει. Ας πούμε για παράδειγμα, ότι τρώτε το πρωινό σας. Με τα φύκια θα νιώσετε αυτή την ικανοποίηση από την πρόσληψη τροφής, θα νιώσετε ότι έχετε χορτάσει πιο γρήγορα και πιο ξεκάθαρα. Ίσως μέσω της πρόσληψης μετάλλων παρατηρηθεί και μια μείωση στις λιγούρες, που είναι συχνό φαινόμενο για πολλούς. Πραγματοποιήθηκε μια κλινική μελέτη για διαβήτη τύπου 2.

Πρόκειται για μια κλινική στο Σηάτλ και στις δοκιμασίες που έγιναν για το διαβήτη είχε 100% επιτυχία. Μειώνει τον ορό αιμοσφαιρίνης και βοηθά τους διαβητικούς να απαλλαγούν από τα φάρμακά τουςμέσα σε τρεις με πέντε εβδομάδες. Όσο για το διαβήτη τύπου 1, οι ασθενείς που παίρνουν καφετιά φύκια χρειάζονται μόνο μία ένεση ινσουλίνης την ημέρα, αντί για τρεις. Τέλος, άτομα που παίρνουν το προϊόν μας για τρεις με πέντε εβδομάδες, και έπαιρναν ορμόνες για 20 χρόνια, μπορούν να τις σταματήσουν.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ