ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Αυτό είναι το άγνωστο φυτό που ”χτυπάει” τη γήρανση του δέρματος!

 

Ένα φυτό που μπορεί να βοηθήσει κατά της γήρανσης του δέρματος είναι το Polypodium Leucotomos, που ανήκει στα φυτά φτέρη. Με το κοινό όνομα φτέρη είναι γνωστά όλα τα φυτά που ανήκουν στα Πτεριδόφυτα (Pteridofyta). Η φτέρη έχει γνήσιες ρίζες, βλαστό και φύλλα, όμως δεν σχηματίζει άνθη και, φυσικά, ούτε καρπούς και σπέρματα. Εκχυλίσματα από τα φύλλα του Polypodium Leucotomos έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι μπλοκάρουν αποτελεσματικά τη φωτοτοξικότητα του δέρματος που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες.
Σε μια μελέτη, 53 ασθενείς με αλλεργία στον ήλιο (ιδιοπαθής φωτοδερμάτωση), κατανάλωναν 480 mg εκχυλίσματος Polypodium Leucotomos ημερησίως, όταν εκτίθεντο στο φως του ήλιου. Πάνω από 73% των ασθενών είχαν όφελος από τη χορήγηση Polypodium Leucotomos, με σημαντική μείωση στην αντίδραση του δέρματος ή στον ερεθισμό και στα υποκειμενικά συμπτώματα. Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από του στόματος λήψη Polypodium Leucotomos παρέχει φωτοπροστασία αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Μια άλλη κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι από του στόματος λήψη του Polypodium Leucotomos μειώνει αποτελεσματικά το κοκκίνισμα του δέρματος που προκαλείται από την τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, κατά την ιστολογική εξέταση των βιοψιών του δέρματος που λαμβάνονται από τα άτομα που κατανάλωναν εκχύλισμα Polypodium Leucotomos, επισημάνθηκε μειωμένη βλάβη του DNA των κυττάρων του δέρματος και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «από του στόματος χορή-γηση του Polypodium Leucotomos είναι ένας αποτελεσματικός χημειοπροστατευτικός παράγοντας που οδηγεί σε σημαντική προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία».
Το εκχύλισμα του Polypodium Leucotomos (PL) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για εκείνους των οποίων το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον ήλιο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η από του στόματος λήψη του Polypodium Leucotomos μειώνει τις δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις λόγω της έκθεσης στον ήλιο ανθρώπων που είναι επιρρεπείς σε τέτοιες αντιδράσεις.
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη συνολική επιθεώρηση για τους μηχανισμούς με τους οποίους το Polypodium Leucotomos καταπολεμά τη φωτογήρανση αναφέρει τα ακόλουθα: «Το Polypodium Leucotomos είναι ένα φυσικό μείγμα φυτοχημικών προικισμένο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του περιλαμβάνουν την αναστολή της παραγωγής αντιδραστικών ειδών οξυγόνου που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, την αναστολή της βλάβης του DNA, του ισομερισμού και της αποσύνθεσης του trans-ουροκανικού οξέος (ενός ενδογενούς αντηλιακού παράγοντα) . επίσης συμβάλλουν στην πρόληψη της προκαλούμενης από την UV απόπτωσης και νέκρωσης. Αυτά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα μεταφράζονται σε μακροχρόνια πρόληψη της φωτογήρανσης και φωτοκαρκινογένεσης. Μια εντυπωσιακή ιδιότητα είναι ότι το Polypodium Leucotomos μπορεί να ασκήσει δράση όταν χορηγείται από του στόματος. Αυτές οι επιδράσεις υποθέτουν ότι το Polypodium Leucotomos είναι ένας φυσικός φωτοπροστατευτικός παράγοντας και ένα δυνητικό ανοσοενισχυτικό για φωτοθεραπεία για διάφορες ασθένειες του δέρματος».
Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη σε ζωικό μοντέλο διευκρίνισε περαιτέρω μηχανισμούς με τους οποίους το Polypodium Leucotomos προστατεύει από τη φωτογήρανση. Αυτό το πείραμα βρήκε ότι το Polypodium Leucotomos μείωσε ση¬μαντικά την προκαλούμενη από την υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο κυκλοοξυγενάση 2 (COX-2), η οποία οδηγεί σε φλεγμονή και συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, ενώ αύξησε ταυτόχρονα την έκφραση μιας σημαντικής πρωτεΐνης επιδιόρθωσης του DNA, της P53. Σε ζώα που τρέφονται με Polypodium Leucotomos, η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκάλεσε 25% λιγότερες μεταλλάξεις του DNA σε σχέση με τα ζώα που έλαβαν την δίαιτα ελέγχου (δηλαδή που δεν τρέφονταν με Polypodium Leucotomos).
Απόσπασμα από το βιβλίο του Μάριου Δημόπουλου:
”Μείνετε για πάντα νέοι χωρίς πόνους”