ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Αυτές είναι οι διατροφικές αιτίες μια φλεγμονής…

Αν οι τραυματισμοί, οι λοιμώξεις, η γύρη και άλλες φυσικές προσβολές απλώς διεγείρουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, η ευνόητη ερώτηση είναι: Τι είναι αυτό που κάνει μια φυσιολογική διαδικασία να πάει εκτός ελέγχου;
Η απάντηση βρίσκεται στο φαγητό που τρώμε. Αν ακολουθείτε μια τυπική δυτική δίαιτα, με πρόχειρες συσκευασμένες τροφές και φαστ φουντ, είναι πιθανό ότι καταναλώνετε μια μη ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που προάγουν τη φλεγμονή. Αυτή η ανισορροπία έχει προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από μαζικές αλλαγές στην τροφική μας παροχή το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι αρκετά επεξεργασμένες φλεγμονώδεις τροφές αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τις αντιφλεγμονώδεις φρέσκες και φυσικές τροφές. Αυτό έχει προετοιμάσει τα σώματά μας για χρόνια, υπερβολικά και αυτοκαταστροφικά επίπεδα φλεγμονής.
Πώς οι τροφές επηρεάζουν τη φλεγμονή; Οι τροφές που τρώτε παρέχουν τους θεμελιώδεις λίθους του σώματός σας, και συγκεκριμένα, του ανοσοποιητικού σας συστήματος, που ρυθμίζει τη φλεγμονή. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποτελείται από δεκάδες εξειδικευμένους τύπους κυττάρων και μορίων που διαρκώς παρατηρούν το σώμα σας για οτιδήποτε ξένο ή ασυνήθιστο. Ένα ανοσοκύτταρο διαισθάνεται την παρουσία ενός εισβολέα (όπως μολυσματικά βακτήρια ή μερικά άλλα υλικά, όπως ένα κατεστραμμένο ή νεκρό κύτταρο) που δεν ανήκει στο σώμα. Ένα ανοσοκύτταρο μοιράζει πληροφορίες για την ιδιότητά του με τα άλλα ανοσοκύτταρα. Μαζί συντονίζουν μια ανταπόκριση και, αν το ανοσοποιητικό σύστημα δουλεύει κατάλληλα, απορρίπτουν το ξένο συστατικό.
Μπορεί να αναρωτηθείτε αν μια ισχυρή ανοσοποιητική απάντηση είναι πραγματικά απαραίτητη, αλλά υπάρχει βιολογική αιτιολογία γι’ αυτό. Ιστορικά, οι μολύνσεις έχουν υπάρξει η κύρια αιτία των ανθρώπινων θανάτων. Ακόμα και σήμερα οι μολύνσεις παραμένουν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η κύρια αιτία παγκοσμίως. Μια ισχυρή ανοσοποιητική απάντηση μας έδωσε μια ευκαιρία καταπολέμησης των μολύνσεων. Ωστόσο, οι έντονες φλεγμονώδεις ανταποκρίσεις είναι ακατάλληλες όταν στοχεύουν σε υγιείς ιστούς ή σε αβλαβείς γύρεις ή όταν το σώμα στερείται φυσιολογικών διακοπτών που σβήνουν τη φλεγμονή.