ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ…

Η κορτιζόλη που εκκρίνεται σε ανταπόκριση στο στρες οδηγεί σε αποθήκευση λίπους κάτω από το δέρμα, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κυτταρίτιδα. Το γλυκυρητινικό οξύ, μια ένωση που προέρχεται από τη γλυκόριζα, αντιμετωπίζει αυτή την ανταπόκριση στο στρες, κάτι που το καθιστά ένα πολλά υποσχόμενο υποψήφιο για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας.
«Ο μηχανισμός δράσης του γλυκυρητινικού οξέος είναι η μείωση του λίπους. Η κορτιζόλη εμπλέκεται στη διανομή και εναπόθεση του λίπους, το οποίο ρυθμίζεται από ένα ένζυμο που ονομάζεται 11-βήτα-υδροξυοτεροειδές», εξηγεί ο Decio Armanini, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία. «Το γλυκυρητινικό οξύ, η κύρια δραστική ουσία της γλυκόριζας, μπλοκάρει τη δεϋδρογενάση τύπου 1 του ενζύμου 11-βήτα-υδροξυστεροειδούς, μειώνοντας έτσι τη διαθεσιμότητα της κορτιζόλης στο επίπεδο των λιποκυττάρων».
Μια πρωτοποριακή μελέτη από την ομάδα του Dr. Armanini έδειξε μια πολλά υποσχόμενη επίδραση της τοπικής εφαρμογής μιας κρέμας που περιέχει 2,5% γλυκυρητινικού οξέος στη μείωση του πάχους του λίπους του μηρού, όπως μετρήθηκε με υπερήχους. Δεκαοκτώ υγιείς νεαρές γυναίκες, 20-33 ετών φυσιολογικού σωματικού βάρους, επιλέχθηκαν τυχαία για να εφαρμόσουν μια κρέμα που περιέχει γλυκυρητινικό οξύ ή placebo (εικονικό φάρμακο) στον ένα μηρό. Μετά από ένα μήνα θεραπείας με κρέμα γλυκυρητινικού οξέος, μετρήθηκαν τόσο η περιφέρεια όσο και το πάχος του επιφανειακού στρώματος λίπους σε σχέση με το αντίθετο μη θεραπευμένο μηρό, καθώς επίσης και σε σύγκριση με την ομάδα που έπαιρνε το placebo (εικονικό φάρμακο). Και οι δύο συγκρίσεις ήταν στατιστικά σημαντικές (Ρ <0,005). Στις γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με κρέμα γλυκυρητινικού οξέος, το πάχος του επιφανειακού στρώματος λίπους μειώθηκε περισσότερο από 10%, από 16,8 έως 14,7 mm.
«Η από του στόματος κατανάλωση γλυκόριζας και του γλυκυρητινικού οξέος μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νατρίου και νερού και μειωμένο κάλιο στον ορό καθώς και υπέρταση», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Armanini. Και συνεχίζει: «Στην παρούσα μελέτη, χρησιμοποιώντας τοπικά γλυκυρητινικό οξύ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στον ορό του καλίου, της πίεσης του αίματος, στη δραστηριότητα της ρενίνης του πλάσματος, στην αλδοστερόνη του πλάσματος και στην κορτιζόλη».
«Η επίδραση του γλυκυρητινικού οξέος είναι στο επίπεδο των λιποκυττάρων. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στη μείωση της ανεπιθύμητης τοπικής συσσώρευσης λίπους», αναφέρει ο Dr. Armanini.
«Προτείνουμε την εφαρμογή της κρέμας στους ασθενείς μας με κυτταρίτιδα που σχετίζεται με υπερβολική τοπική συσσώρευση λίπους (δύο εφαρμογές την ημέρα). Συνιστάται η χρήση του πάνω σε περιορισμένη επιφάνεια του δέρματος, όπου η κυτταρίτιδα είναι πιο εμφανής, όπως φαίνεται από τη μελέτη μας».
Άλλη έρευνα από την ομάδα του Dr. Armanini δείχνει ότι η τοπική εφαρμογή της κρέμας που περιέχει γλυκυρητινικό οξύ μπορεί να είναι χρήσιμη για την ακμή και την υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα των γυναικών), ίσως λόγω της αντιβακτηριακής δράσης της και της ικανότητάς της να αντισταθμίζει τις επιπτώσεις των αρσενικών ορμονών.
Εκτός από τις επιπτώσεις της στην εναπόθεση λίπους, γλυκυρητινικό οξύ έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Η καταπολέμηση της φλεγμονής θα μπορούσε θεωρητικά να συμβάλει στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος του οιδήματος που επιδεινώνει την κυτταρίτιδα. Στην πραγματικότητα, ένα εκχύλισμα της γλυκόριζας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και το οίδημα στο αυτί ποντικών στο εργαστήριο, και ότι προστατεύει ενάντια σε όγκους του δέρματος που προκαλούνται από τοξικά συστατικά.
Η αντιφλεγμονώδης δράση της γλυκόριζας θα μπορούσε θεωρητικά να προστατεύει τον συνδετικό ιστό του δέρματος, μειώνοντας την έκφραση των προφλεγμονωδών κυτοκινών και καταστέλλοντας τα ένζυμα που αποδομούν το κολλαγόνο 22 και άλλες υποστηρικτικές δομικές πρωτεΐνες του δέρματος.