ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!Το καλύτερο φάρμακο που σώζει ζωές είναι φρούτο!

Το πικρό πεπόνι είναι ένα τροπικό φρούτο που καλλιεργείται ευρέως στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Εκτός του ότι το άγουρο αυτό φρού­το τρώγεται ως λαχανικό, έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στη λαϊκή ιατρική ως φάρμακο για τον διαβήτη. Το πικρό πεπόνι έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες στομα­χικές και εντερικές ασθένειες, όπως γαστρεντερικές δι­αταραχές, έλκη, κολίτιδα, δυσκοιλιότητα και εντερικά σκουλήκια. Χρησιμοποιείται επίσης για πέτρες στα νε­φρά, πυρετό, ψωρίαση, ηπατικές ασθένειες, για έναρ­ξη εμμήνου ρύσης και ως υποστηρικτική θεραπεία για AIDS. Τοπικά χρησιμοποιείται για βαθιές μολύνσεις του δέρματος (αποστήματα) και για πληγές.

Η δράση του φρέσκου χυμού ή εκχυλίσματος του πικρού πεπονιού όσον αφορά στη μείωση του σακ­χάρου του αίματος έχει αποδειχθεί σε πειραματικά μο­ντέλα και σε ανθρώπινες κλινικές μελέτες.

Το πικρό πεπόνι αποτελείται από διάφορα συ­στατικά με επιβεβαιωμένες αντι-διαβητικές ιδιότητες. Η charantin είναι ένας υπογλυκαιμικός παράγοντας που αποτελείται από ανάμεικτα στεροειδή, τα οποία είναι ισχυρότερα από το στοματικό υπογλυκαιμικό φάρμα­κο Tolbutamide. Το πικρό πεπόνι περιέχει επίσης ένα ινσουλινοειδές πολυπεπτίδιο, την polypeptide-P, που

μειώνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, όταν χορη­γείται ενέσιμα σαν την ινσουλίνη στον διαβήτη τύπου 1. Λόγω του ότι έχει λιγότερες παρενέργειες από την ινσουλίνη, έχει προταθεί ως αντικατάσταση για με­ρικούς ασθενείς. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Η στοματική χορήγηση παρασκευασμάτων πι­κρού πεπονιού έχει δείξει καλά αποτελέσματα σε κλι­νικές δοκιμές σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Σε μια μελέτη, ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος βελτιώ­θηκε στο 43% των διαβητικών τύπου 2 που λάμβαναν χυμό πικρού πεπονιού. Σε μια άλλη μελέτη, 15 γραμμάρια εκχυλίσματος πικρού πεπονιού προκάλε­σαν 54% μείωση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος μετά το γεύμα και 17% μείωση στη γλυκοζυλιωμένη αι­μοσφαιρίνη σε έξι ασθενείς.

Το άγουρο πικρό πεπόνι υπάρχει σε πολλά ασι­ατικά παντοπωλεία και μανάβικα. Μπορεί να ληφθεί και το εκχύλισμά του σε μορφή διατροφικού συμπλη­ρώματος σε ποσότητα 2 γραμμαρίων την ημέρα.