Απίστευτο! Υπάρχει βότανο που θεραπεύει τις φλεγμονές των ματιών!

Για θεραπεία των φλεγμονών του ματιού (επιπεφυκίτιδα/βλεφαρίτιδα, κριθαράκι).
Λατινικό όνομα: Euphrasia officinalis
Κοινό όνομα: Eyebright
Η ευφρασία ήταν διαθέσιμη στους αρχαίους γιατρούς όπως τον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό, καθώς και στους Άραβες γιατρούς. Είναι ένα ιθαγενές ευρωπαϊκό ετήσιο βότανο. Το όνομά του ευφρασία προέρχεται από την ελληνική λέξη ευφροσύνη που σημαίνει χαρά όσον αφορά στη χρήση του ως καθαριστικό των ματιών. Το βότανο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Δυτικούς βοτανολόγους ως καθαριστικό των ματιών. Οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούσαν ως κατάπλασμα για τοπική θεραπεία των φλεγμονών του ματιού, που συμπεριλαμβάνουν επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα και κριθαράκι.
Λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για τον καθορισμό της δράσης της ευφρασίας. Η δράση της ως καθαριστικό των ματιών οφείλεται στα αντιμικροβιακά συστατικά που περιέχει (πτητικά έλαια) και σε ταννίνες. Η ευφρασία είναι παρόμοια, αλλά πολύ πιο αδύναμη σε δράση, με το βότανο golden seal, όσον αφο-ρά στη χρήση της ως καθαριστικό ματιών. Η ευφρασία είναι επίσης καθαριστικό του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η κα-θαριστική της δράση στο ήπαρ ελευθερώνει τις αποθήκες βιταμίνης Α στο αίμα, η οποία βιταμίνη στη συνέχεια κατευθύνεται στα μάτια. Είναι πιθανό τα μάτια να δυναμώνουν με αυτό τον τρόπο. Η δράση της οφείλεται στα αντιμικροβιακά συστατικά του βοτάνου.
Για εσωτερική λήψη, συνιστώνται δύο με τρία φλιτζάνια αφεψήματος ευφρασίας την ημέρα. Για εξωτερική χρήση, προτείνεται μια κομπρέσα που φτιάχνεται από μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένου βοτάνου σε 500 ml νερό. Το μίγμα βράζεται για δέκα λεπτά και, όταν κρυώσει, χρησιμοποιείται ως κομπρέσα.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners