Απίστευτο: Δείτε ποια λουλούδια τρώγονται!

Το μπρόκολο, η αγκινάρα, το χαμομήλι, το δεντρολίβανο, ο μάραθος, η ρίγανη, ο δυόσμος, το γλυκάνισο και ο βασιλικός είναι μερικά από τα συνηθισμένα λουλούδια που καταναλώνει ο άνθρωπος ως τροφή χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιεί.
Οι θρεπτικές και ευεργετικές τους ιδιότητες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση.
Πέρα όμως από τα συνηθισμένα υπάρχουν λουλούδια πιο εύγεστα, όμορφα και ευωδιαστά που δεν σας έχουν περάσει καν από το μυαλό.

Τηγανητά λουλούδια και άλλες ευωδιαστές νοστιμιές.
Βιολέτες, χρυσάνθεμα, μολόχες και τριαντάφυλλα είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν στη ρωμαϊκή κουζίνα και στην ανατολίτικη.
Έλληνες και οι Ισπανοί εξακολουθούμε και σήμερα να τρώμε γεμιστούς κολοκυθανθούς.
Στη Νότια Γαλλία και Ιταλία, τρώνε συχνά τηγανητά τα λουλούδια της ακακίας και της κουφοξυλιάς (σαμπούκος), ενώ αρωματίζουν με λουλούδια το ξίδι ή το ελαιόλαδο.
Στη ζαχαροπλαστική οι νότιοι λαοί της Ευρώπης χρησιμοποιούν τις βιολέτες της Τουλούζης ή της Πάρμας. Οι βόρειοι λαοί επίσης προσθέτουν λουλούδια στο βούτυρο για να γίνει πιο ευπαρουσίαστο στο πρωινό ή και για να το χρωματίσουν, όταν πρόκειται να βάλουν ένα ολόκληρο κομμάτι επάνω από ένα ψητό ψάρι ή ψητό κρέας. Στην Βρετανία είναι πολύ διαδεδομένη η αρμπαρόριζα, μικρά τριαντάφυλλα, αλπικά γαρίφαλα, λουλούδια μέντας, μποράγκο ή μπουράντζα μέσα σε παγάκια, για να δώσουν χρώμα και άρωμα στα κοκτέιλ τους, ενώ στα παγωτά προσθέτουν λουλούδια λεβάντας, αγριοτριανταφυλλιάς (κυνόροδο και μπομπόνα), πανσέδες και αγριοβιολέτες για έξτρα γεύση και ομορφιά.

Έξτρα Βιταμίνες Λουλουδιών.

Τα νέκταρ και γύρη εμπεριέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, τα τριαντάφυλλα, οι κατιφέδες και το νεροκάρδαμο είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Επίσης τα λουλούδια αποτελούνται κατά 95% από νερό και γι΄ αυτόν τον λόγο δεν περιέχουν σημαντικά ποσά θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι ελάχιστες και οι θερμίδες που αποδίδουν.
Τα βρώσιμα λουλούδια είναι: αγαστάχη, ακακία, αμυγδαλιά, βιγκόνια, βιολέτα, περγαμόντο, μάραθος, ρίγανη, δυόσμος, γλυκάνισο, σχοινόπρασσο, βασιλικός, γαρίφαλο, γεράνι, γλαδιόλα, δεντρολίβανο, ημεροκάλη, ηλίανθος, ιβίσκος, κατιφές, κολοκυθιά, λεβάντα, λεμονιά, λωτός, μποράντζα, νεροκάρδαμο, παιόνια, πανσές, πασχαλιά, πορτοκαλιά, πρίμουλα, ροδακινιά, ρομπίνια, σαμπούκος, τουλίπα, τριαντάφυλλο, τριφύλλι, υάκινθος, υπέρικο, χαμομήλι, χρυσάνθεμο, φασκομηλιά, φασολιά κ.ά.
Όμως υπάρχουν άνθη που πρέπει να μένουν μακριά από την κουζίνα γιατί περιέχουν τοξικές ουσίες λόγω της φυσιολογίας τους ή είναι ραντισμένα με χημικά.
Ιδιαίτερη προσοχή επίσης στα δηλητηριώδη λουλούδια στο οποία περιλαμβάνονται: κομβαλάρια (μιγκέ), δισέντρα (ματωμένη καρδιά), νεραγκούλα, ίρις, κάλλα, νάρκισσος, λούπινο, πετούνια, μοσχομπίζελο, ακόνιτο, μυρτιά, ροδόδεντρο και αζαλέα, πικροδάφνη, δελφίνιο, κληματίς, ντιτζιταλίς, ελέβορος, γουϊστέρια κ.ά.