Αντιμετωπίστε την αρθρίτιδα με λουτροθεραπεία!

Αντιμετωπίστε την αρθρίτιδα με λουτροθεραπεία!

 

Η λουτροθεραπεία, η θεραπευτική χρήση ιαματικών λουτρών και λάσπης, είναι μια μορφή φυσικής θεραπείας που συστήνεται συχνά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ παρέχει κάποιες αποδείξεις για τα οφέλη αυτής της θεραπείας. Η μελέτη διεξήχθη στο Ein Gedi Spa στη δυτική όχθη της Νεκρής θάλασσας. Αυτή η περιοχή είναι φημισμένη για τις πολλές θερμομεταλλικές πηγές της και για τις μεγάλες φυσικές συγκεντρώσεις λάσπης που είναι χρήσιμες για θεραπευτικούς σκοπούς. Αυτή η περιοχή είναι επίσης δημοφιλής στους ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα λόγω των μοναδικών της κλιματικών συνθηκών: υψηλές βαρομετρικές πιέσεις, χαμηλή υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, έλλειψη βροχοπτώσεων και απουσία μόλυνσης του αέρα.

Η καθιερωμένη θεραπεία spa για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σε αυτή την περιοχή αποτελείται από λάσπη, θειούχα μπάνια και μπάνιο στα νερά της Νεκρής Θάλασσας. Τη δεκαετία του 1990 διεξήχθη μια μελέτη για να καθοριστεί αν υπήρχε κάποιο θεραπευτικό πλεονέκτημα στα θειούχα μπάνια ή στα μπάνια στη Νεκρά Θάλασσα, μόνα τους ή σε συνδυασμό, για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ασθενείς με ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο spa για 12 μέρες. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Η ομάδα 1 υποβλήθηκε σε θεραπεία με καθημερινά μπάνια στη Νεκρή Θάλασσα. Η ομάδα 2 υποβλήθηκε σε θεραπεία με καθημερινά θειούχα μπάνια. Η ομάδα 3 υποβλήθηκε σε θεραπεία με ένα συνδυασμό καθημερινών μπάνιων στη Νεκρή Θάλασσα και με θειούχα μπάνια. Η ομάδα 4 υπηρέτησε ως ομάδα ελέγχου (καμιά θεραπεία). Όλοι οι ασθενείς αξιολογήθηκαν από ένα ρευματολόγο που δεν ήξερε ποιες θεραπείες χρησιμοποιούνταν. Οι κλινικές παράμετροι που αξιολογήθηκαν ήταν: διάρκεια της πρωινής δυσκαμψίας, χρόνος βαδίσματος 15 μέτρων, δύναμη λαβής, δραστηριότητες καθημερινής ζωής, εκτίμηση των ασθενών για την κατάσταση της ασθένειας, αριθμός των δραστήριων αρθρώσεων και ο αρθρικός δείκτης Ritchie – ένας δείκτης που λαμβάνει υπόψη όλα τα κλινικά σημάδια και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η μελέτη βρήκε μια στατιστική σημαντική βελτίωση που διήρκεσε τρεις μήνες μετά τη θεραπεία στις τρεις μόνο ομάδες θεραπείας. Στην πρωινή δυσκαμψία, στο χρόνο βαδίσματος 15 μέτρων, στη δύναμη λαβής, στην εκτίμηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής και στην εκτίμηση των ασθενών για την κατάσταση της ασθένειας φάνηκε ένα πλεονέκτημα για τα μπάνια στη Νεκρή Θάλασσα, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με θειούχα μπάνια. Ο αριθμός των δραστήριων αρθρώσεων και ο δείκτης Ritchie μειώθηκε (βελτιώθηκε) σε παρόμοιο βαθμό και στις τρεις ομάδες θεραπείας, αλλά η ομάδα που έδειξε το μεγαλύτερο βαθμό βελτίωσης ήταν η ομάδα που έκανε θειούχα μπάνια.

Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν προσπαθήσει να εξακριβώσουν γιατί τα μπάνια στη Νεκρά Θάλασσα ήταν τόσο αποτελεσματικά. Η Νεκρή Θάλασσα είναι ιδιαίτερα αλμυρή – δέκα φορές περισσότερο από ότι η Μεσόγειος. Ωστόσο αυτή δεν είναι η πιο πιθανή εξήγηση, όπως έδειξε μια διπλή-τυφλή μελέτη σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η μελέτη σύγκρινε τα άλατα της Νεκρής Θάλασσας με συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι, διαλυμένα στο μπάνιο της οικίας των ασθενών σε θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου, για 20 λεπτά την ημέρα για δύο εβδομάδες.

Υπήρχαν σημαντικές στατιστικά βελτιώσεις στις περισσότερες κλινικές παραμέτρους στην ομάδα που χρησιμοποιούσε τα άλατα της Νεκρής Θάλασσας σε σύγκριση με την ομάδα που χρησιμοποιούσε το επιτραπέζιο αλάτι.

Παρά το ότι ο μυϊκός τόνος, η κινητικότητα των αρθρώσεων και η ένταση του πόνου επηρεάζονται από υδρομηχανικές και θερμικές διεγέρσεις, η βελτίωση που παρατηρείται στα μπάνια στη Νεκρή Θάλασσα είναι ανώτερη από τη βελτίωση που παρατηρείται στο κανονικό ζεστό μπάνιο.

Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι η Νεκρή Θάλασσα περιέχει μεγάλη ποσότητα ιχνοστοιχείων. Ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός (βασικά συστατικά του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδίου της δισμουτάσης) καθώς και το βόριο, το σελήνιο και άλλα μέταλλα μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος. Στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν βρεθεί χαμηλά (κάτω του φυσιολογικού) επίπεδα ιχνοστοιχείων.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη με ιαματικά λουτρά. Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Στα Ασκληπιεία, από τον 13ο αιώνα χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους. Στην Ελλάδα οι θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων πηγών, όπως της Ικαρίας ή της Αιδηψού, ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα μπορούν να βρουν ανακούφιση από τα ιαματικά λουτρά της χώρας μας.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο ” ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ-ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ