Αντιμετωπίστε τα πιο συχνά στοματικά προβλήματα…

Αντιμετωπίστε τα πιο συχνά στοματικά προβλήματα…

 
Πολλά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα, επηρεάζοντας γενικά το στόμα, ξεκινώντας από τα ούλα και τα δόντια έως τα χείλη ή τους βλεννογόνους. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε και να φροντίζετε καθένα από αυτά τα ζωτικά σημεία, προκειμένου να προλάβετε συνηθισμένα στοματικά προβλήματα, όπως φθορά των δοντιών, κακοσμία (άσχημη αναπνοή), ουλίτιδα και πληγές.
Πώς να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές
Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο αντιμετωπίζουν στοματικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται κυρίως είτε σε ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής είτε στη μη συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο. Θα πρέπει να πραγματοποιείτε συχνές επισκέψεις στον γιατρό σας προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτήν την πολύ ευαίσθητη περιοχή του σώματος. Έτσι θα μπορέσετε να αποτρέψετε πόνους, ενοχλήσεις και πληγές στο στόμα και να διατηρήσετε την καλή σας υγεία. Για να αποφύγετε τα πιο κοινά στοματικά προβλήματα, φροντίστε να θυμόσαστε πάντα τις παρακάτω συμβουλές:

Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης: η ζάχαρη οδηγεί στη δημιουργία οδοντικής πλάκας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο της τερηδόνας και της καταστροφής του σμάλτου των δοντιών. Μειώστε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και του καφέ, δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς για λευκά δόντια. Η κατανάλωση τηγανητών ή υπερβολικά ζεστών φαγητών μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις στη θερμοκρασία, κάνοντας το στόμα ιδιαίτερα ευαίσθητο.
Βουρτσίζετε τα δόντια σας 3 φορές την ημέρα: το πρωί, μετά το γεύμα και το βράδυ, πριν κοιμηθείτε. Αφιερώστε 3 λεπτά κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα, μια ξέστρα γλώσσας και ένα τοπικό φθοριούχο. Μην χρησιμοποιείτε συχνά προϊόντα λεύκανσης δοντιών και κάντε επαγγελματικό καθαρισμό μία φορά τον χρόνο.
Δώστε προσοχή στα φάρμακα που παίρνετε: αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, ηρεμιστικά, αναλγητικά, αντισταμινικά και αντικαταθλιπτικά, εάν τα χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσουν στην μείωση παραγωγής σάλιου, αφήνοντας το στόμα σας απροστάτευτο.
Προστατεύστε τα ευαίσθητα ούλα σας: όταν τα ούλα σας ματώνουν κατά το βούρτσισμα των δοντιών, φάτε ένα μήλο ή ένα κομμάτι ψωμί και επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για κατάλληλη θεραπεία.

 
Πώς να αντιμετωπίσετε βασικά στοματικά προβλήματα
Η τερηδόνα είναι ο πιο επικίνδυνος και συνηθισμένος εχθρός στο στόμα. Προκαλείται από την οδοντική πλάκα, εκείνη την κολλώδη ουσία που σχηματίζεται στο στόμα μετά το φαγητό, όταν τα υπολείμματα τροφής αναμειγνύονται με το σάλιο. Σχηματίζει έτσι ένα διάφανο φιλμ πάνω στα δόντια. Όταν έρθει σε επαφή με τα βακτήρια του στόματος, τα σάκχαρα της τροφής παθαίνουν ζύμωση και δημιουργείται ένα οξύ που επιτίθεται στα δόντια. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά από κάθε λήψη τροφής κι εάν έχετε τερηδόνα, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για ένα σφράγισμα (αν δεν το αντιμετωπίσετε εγκαίρως θα έχετε πόνους που θα φτάσουν και στο νεύρο).

Η ουλίτιδα, από την άλλη πλευρά, είναι μια στοματική ασθένεια από την οποία ταλαιπωρείται ένα μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού. Προκαλείται από βακτήρια που προσβάλλουν τα ούλα, κάνοντάς τα να ματώνουν κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν τρώτε συγκεκριμένα φαγητά. Οφείλεται σε κακή υγιεινή του στόματος και αντιμετωπίζεται με την επίσκεψη σε οδοντίατρο για θεραπεία. Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες οδοντόκρεμες ή τζελ για την αντιμετώπισή της.

 

 

Εάν αφήσετε τα δόντια σας χωρίς αγωγή και θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μια διαταραχή που μπορεί να φτάσει πιο βαθιά και να καταστρέψει ακόμα και το οστό που συγκρατεί τα δόντια.
Η χαλίτωση, περισσότερο γνωστή ως άσχημη αναπνοή , μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία στην στοματική κοιλότητα, η οποία προκαλείται κι από άλλες αιτίες εκτός από κούφια δόντια, όπως η έλλειψη υγιεινής, ανεπαρκής έκκριση σάλιου ή στομαχικά προβλήματα. Η μέντα είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για αυτό το δυσάρεστο «άρωμα» που βγαίνει από το στόμα.

Πληγές του στόματος συχνά εμφανίζονται για διάφορους λόγους, όπως το άγχος, ένα πικάντικο γεύμα, ένα δυνατό προϊόν στοματικής υγιεινής, το ασυναίσθητο δάγκωμα του εσωτερικού των χειλιών, ένα κομμάτι τροφής, κλπ. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν οι άμυνες του οργανισμού σας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και τότε οι μικροοργανισμοί, που βρίσκονται στο εσωτερικό του στόματος, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Θα πρέπει να τις διακρίνουμε από τις πληγές λόγω έρπη, ο οποίος χρειάζεται διαφορετική θεραπεία. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε κάποιους που έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες ή οδοντικά στηρίγματα στο στόμα. Γενικά, αυτού του είδους οι πληγές εξαφανίζονται από μόνες τους, όμως αν επιμείνουν για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, θα πρέπει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

Μία από τις γνωστές φυσικές θεραπείες είναι η χρήση του μελιού ως αντισηπτικό και αντιμικροβιακό, το οποίο εφαρμόζεται πάνω στην πληγή. Επίσης άλλες θεραπείες είναι το φασκόμηλο, το ανθρακούχο νερό ή οι γαργάρες με θαλασσινό νερό.
Το να έχετε μια αίσθηση καύσου στο στόμα ή το «σύνδρομο της γλώσσας που καίει», δημιουργεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνων του εγκαύματος. Κυρίως οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο από τέτοιου είδους συμπτώματα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την αίσθηση καψίματος, μούδιασμα, πικρίλα, ξηρότητα και μια μεταλλική γεύση. Όλα αυτά μπορούν να θεραπευτούν με την μέντα, ένα βότανο με αντισηπτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες, αν δημιουργήσετε ένα έγχυμα με το οποίο μπορείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας αρκετές φορές την ημέρα. Επίσης μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες του σκόρδου και του κρεμμυδιού. Παρασκευάστε ένα μείγμα από τα δύο υλικά, απλώστε το στη γλώσσα σας για λίγα δευτερόλεπτα και μετά ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό. Θα απαλλαχθείτε από τον πόνο και την φλεγμονή σε λίγο καιρό.

 

 

Τέλος, το «στεγνό στόμα» (ξηροστομία) είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση, που προκαλείται από το άγχος, την κατάθλιψη, από ορισμένες λοιμώξεις, το κάπνισμα, τον διαβήτη, από προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, αν λαμβάνετε αντικαταθλιπτικά ή χάπια για την υψηλή πίεση ή αν έχετε αφυδατωθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αίσθηση καψίματος, πόνο, δυσοσμία του στόματος, αλλαγές στη γεύση και οπές στα δόντια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεις θεραπείες για την καταπολέμηση της ξηροστομίας: χαμομήλι (έγχυμα με άνθη χαμομηλιού που διεγείρει τους αδένες του σάλιου) , πράσινο τσάι (το οποίο αποτρέπει την ξηροστομία χάρη στις αντιβακτηριακές του ιδιότητες) και το τζίντζερ (το οποίο αυξάνει την έκκριση σάλιου και ταυτόχρονα καταπολεμά την δυσάρεστη αναπνοή).

 
ΠΗΓΗ: meygeia.gr/