Αισθητική και πλαστική χειρουργική – Ποια είναι η διαφορά;

Οι όροι «αισθητική χειρουργική» και «πλαστική χειρουργική» χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους καθημερινά εναλλάξ! Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα. Οι δύο φράσεις δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Δεν είναι συνώνυμες!

Η πλαστική χειρουργική περιγράφει οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος που έχει αλλάξει η μορφή ή η λειτουργία του. Η ρίζα της λέξης «πλαστικός» είναι ελληνική και σημαίνει «ο κατάλληλος για πλάσιμο, για διαμόρφωση». Και, επί τη ευκαιρία, «πλαστική χειρουργική» σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει η κοινή γνώμη, δεν σημαίνει την χρησιμοποίηση ενός πλαστικού τμήματος. Αναφέρεται στην διαμόρφωση ή τον σχηματισμό. Η πρώτη πλαστική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν ανακαλύψει ο άνθρωπος το πλαστικό ως υλικό.

Η πλαστική χειρουργική περιλαμβάνει δύο «ειδικότητες»: Την επανορθωτική χειρουργική και την αισθητική χειρουργική. Η επανορθωτική χειρουργική επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμφάνιση και την λειτουργία σε ένα τραυματισμό ή σε μια προ-καρκινική κατάσταση. Τις πιο κοινές διαδικασίες επανορθωτικής χειρουργικής τις γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αφορούν την τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος σε εγκαύματα, κάλυψη πληγών με φυσικό ιστό, διόρθωση συγγενών ανωμαλιών όπως λαγόχειλο ή λυκόστομα, διαχείριση εγκαυμάτων, επισκευή αυτοτραυματισμών, μεταμόσχευση άκρων, αφαίρεση καρκίνου και αναδόμηση ιστών.

Η επανορθωτική πλαστική χειρουργική έχει πραγματοποιηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ κάποιες υποτυπώδεις διαδικασίες απαντώνται από την εποχή ακόμα του Ιπποκράτη.

Η αισθητική χειρουργική επέμβαση από την άλλη, είναι ένας πολύ πιο περιορισμένος κλάδος της πλαστικής χειρουργικής. Η αισθητική χειρουργική έχει ως στόχο να υπερβεί τη φύση με τη βελτίωση της φυσικής εμφάνισης ή με την αντιστροφή των σημαδιών της γήρανσης, με το λίφτινγκ προσώπου, την προσθετική στήθους, την αφαίρεση των ρυτίδων και την ρινική αισθητική χειρουργική. Αυτές είναι μια σειρά από διαδικασίες που εκτελούνται καθημερινά, προκειμένου να μας κάνουν να νοιώθουμε καλύτερα και να δείχνουμε νεότεροι.

Η πρώτη αισθητική χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο έχει καταγραφεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Αλλά τα αλματώδη βήματά της η αισθητική χειρουργική τα έκανε μόλις τα τελευταία 40 χρόνια.

Συμπερασματικά; Η αισθητική χειρουργική είναι πλαστική χειρουργική, αλλά όλες οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι αισθητικές.