Ίντερνετ και παιδιά: πως θα προλάβετε τα χειρότερα…

Ίντερνετ και παιδιά: πως θα προλάβετε τα χειρότερα…

 
Έχετε παρατηρήσει την τάση της νέας εποχής; Παιδιά κολλημένα στην οθόνη ενός tablet ή κινητού να παίζουν όλη μέρα χάνοντας κάθε επαφή με τον κόσμο. Εύκολη λύση και για τους γονείς πιθανώς που τα ξεφορτώνονται για ώρες με αυτόν τον τρόπο και τα κρατάνε ήσυχα. Όσο για το ίντερνετ για τα παιδιά; Πεδίο δόξης λαμπρό! Ξεπερνούν σε δεξιότητες ακόμα και τους γονείς τους. Αναζήτηση πληροφοριών, παιχνίδια, επικοινωνία με τους φίλους τους, ένας νέος μαγικός κόσμος. Καλά όλα αυτά, αλλά το τίμημα που πληρώνουν τα παιδιά για όλα τα θετικά του ίντερνετ μήπως το έχουμε παραβλέψει.
Η υπερβολική του χρήση πλέον έχει αναγνωριστεί επίσημα ως εθισμός, που συναντάται τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους. Και όπως κάθε εθισμός, το να ξεκολλήσεις είναι τόσο επώδυνο και χρονοβόρο, που θα κοστίσει στους γονείς πολλαπλάσια σε σχέση με το χρόνο που εξοικονόμησαν παραπατώντας τα παιδιά τους χωρίς έλεγχο στα δίχτυα του ίντερνετ και της τεχνολογίας.
Ο εθισμός στο internet δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τα παιδιά και τους εφήβους, αλλα και πολλούς νέους και ενήλικες. H διαφορά είναι ότι τα παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή σ’ αυτή τη συνήθεια. Για τα παιδιά η χρήση στο διαδίκτυο είναι σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους. Εκεί βρίσκουν αλληλοβοήθεια, αλλά και παρέες.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς όρια και τέλος. Το ίντερνετ για τα παιδιά λειτουργεί ως ένας μεταβατικός χώρος που μέσα σε αυτόν επεξεργάζονται την ιδιαιτερότητα των σχέσεων, αλλά δυστυχώς έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ελέγξουν τις ηλεκτρονικές γνωριμίες που κάνουν. Έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν, να διαλέξουν, να κρατήσουν όποιο ή ό,τι τους αρέσει αγγίζοντας “επιδερμικά” χωρίς να χρειάζεται να υποστούν τις συνέπειες μιας “κανονικής γνωριμίας”.

 
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Ο Η/Υ είναι μια χρήσιμη πηγή γνώσης αρκεί να υπάρχει μέτρο ως προς τη χρήση του σε κάθε ηλικία, κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά κάτω των 6 ετών.
Να προτιμούν το παιδί τους να περνά τον ελεύθερο χρόνο με συνομήλικους .
Να προτρέπουν τα παιδιά να συνεργάζονται ανά δύο ή ανά ομάδες στον Η/Υ.
Η υπερβολική χρήση του Η/Υ από το παιδί μπορεί να προκαλέσει αυξημένο άγχος, τάση απομόνωσης αλλά και παθητικότητα.
Προσοχή στα προγράμματα με ακατάλληλα μηνύματα.

 
Τα μοιραία λάθη των γονιών ως προς τη χρήση του Η/Υ
Οι γονείς και ιδίως ο πατέρας λειτουργεί ως πρότυπο ως προς το χρόνο που αφιερώνει στο ίντερνετ. Έτσι τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά, όπως άλλωστε σε όλα.
Επικοινωνία μεταξύ των μεγάλων, “Διάβασε και ό,τι χρειαστείς πες μου”, ενώ το βλέμμα του γονέα είναι στραμμένο στον Η/Υ.
Το ανεκτικό-επιτρεπτικό μοντέλο συμπεριφοράς από τους γονείς προς τα παιδιά μπορεί να ερμηνευθεί από τα δεύτερα ως αδιαφορία.
Όταν δεν υπάρχουν ασφαλή όρια το σύστημα της οικογένειας υστερεί.
Υγιής αντιμετώπιση, ενδιαφέρον από μέρους των γονιών να μάθουν, να πληροφορηθούν για να μπορούν να συνυπάρχουν με το παιδί σ’ αυτή τη νέα και συστηματική ενασχόληση.

 
Πότε εμφανίζεται η εξάρτηση από το διαδίκτυο και πώς αναγνωρίζεται;
Το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία ή και σε μικρότερη ακόμα ηλικία.
Είναι πιο συχνό κατά τη μέση εφηβεία, κατά την οποία οι έφηβοι πειραματίζονται και σταδιακά αυτονομούνται, καθώς και κατά την όψιμη εφηβεία.
Οι περισσότεροι εξαρτημένοι έφηβοι ασχολούνται με “παιχνίδια” στο σπίτι ή τα internet cafe.
Μπορεί να σταματήσουν το σχολείο, να απομονωθούν από την οικογένεια και τους φίλους, να είναι επιθετικοί με τους γονείς, να κλέβουν χρήματα από την οικογένεια για να “παίζουν”, να ζουν σε ένα δωμάτιο, να μην τρώνε ή το αντίθετο, να μη γυμνάζονται ή και να μην κοιμούνται για 24ωρα.
Μπορεί ακόμη να μην αλλάζουν ρούχα, να παραμελούν την υγιεινή τους και την καθαριότητα.

 
ΠΗΓΗ: flowmagazine.gr