Ένα γνωστό καρκινογόνο στο πιάτο σας…

Ένα γνωστό καρκινογόνο στο πιάτο σας…

 

 

Το βρωμικό κάλιο (Ε924) χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη ζύμη του ψωμιού και των κράκερ και για να τη βοηθάει να φουσκώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έχει κατηγοριοποιηθεί ως ένα γνωστό καρκινογόνο από την αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια και το 1999 το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας του Καρκίνου (International Agency for Cancer Research) το ταξινόμησε ως ένα πιθανό καρκινογόνο για τους ανθρώπους. Ομοίως έπραξε και το 2014 το Γραφείο Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών Κινδύνων για την Υγεία του Καναδά (Office of Environmental Health Hazard Assessment).

Το βρωμικό κάλιο προκαλεί όγκους σε πολλαπλά σημεία στα ζώα, είναι τοξικό για τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA. Το ψήσιμο μετατρέπει το περισσότερο βρωμικό κάλιο σε μη καρκινογόνο βρωμίδιο του καλίου (potassium bromide), αλλά έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία έχουν δείξει ότι τα υπολείμματα της καρκινογόνου μορφής του βρωμικού καλίου παραμένουν ανιχνεύσιμα στο τελικό ψωμί σε μικρές αλλά σημαντικές ποσότητες, όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και ο Καναδάς απαγορεύουν τη χρήση του βρωμικού καλίου στα τρόφιμα, και το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΗΠΑ ωστόσο ακόμα το επιτρέπουν να προστίθεται στο αλεύρι. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατάτε στο μυαλό σας είναι ότι κάποια πρόσθετα τροφίμων, όπως για παράδειγμα το βρωμικό κάλιο, αρχικώς θεωρούνται ασφαλή και χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, αλλά στην συνέχεια, όταν κάποιες έρευνες δείχνουν την επικινδυνότητα ενός προσθέτου, αυτό αποσύρεται.

 

Εν τω μεταξύ όμως οι καταναλωτές κατανάλωναν επί χρόνια μια επικίνδυνη ουσία, νομίζοντας ότι είναι ασφαλής.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο ” ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;”
Εκδόσεις Κάδμος