ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ! Μάθετε τι προσφέρουν τα ΜΕΤΑΛΛΑ στον οργανισμό μας… (Μέρος 2ο)

965

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ! Μάθετε τι προσφέρουν τα ΜΕΤΑΛΛΑ στον οργανισμό μας… (Μέρος 2ο)

 

Τα μεταλλικά στοιχεία περιλαμβάνουν τα μακροστοιχεία και τα ιχνοστοιχεία και δεν παρέχουν απευθείας ενέργεια στο σώμα, αλλά συμμετέχουν στις διαδικασίες του σώματος για την παραγωγή ενέργειας.

Ασβέστιο

ca

Τι κάνει: Είναι σηµαντικό µέταλλο. Χρειάζεται για να χτίσει και να επισκευάσει τα οστά, τα δόντια, βοηθά στη λειτουργία των νεύρων των µυών, την πήξη του αίµατος και επιτρέπει τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
Τροφές πλούσιες σε Ασβέστιο: Γάλα, γιαούρτι, τυρί, κινέζικο λάχανο, µπρόκολο

Μαγνήσιο

mg

Τι κάνει: Λειτουργεί σαν το ασβέστιο και εκτελεί περισσότερες από 300 λειτουργίες: ∆ιαφυλάσσει τη λειτουργία των νεύρων και µυών, διατηρεί σταθερό τα ρυθµό της καρδιάς, διατηρεί τη δύναµη των οστών, προάγει την οµαλή πίεση του αίµατος, ενεργοποιεί τον µεταβολισµό, συµβάλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών που χρησιµοποιεί ο οργανισµός.
Τροφές πλούσιες σε Μαγνήσιο: Ρύζι, γάλα, συκώτι, ψωµί ολικής άλεσης, σπανάκι, ξηροί καρποί

Φώσφορος

phg

Τι κάνει: Είναι βασικό µέταλλο. Σε συνδυασµό µε το ασβέστιο συµµετέχει στη διαµόρφωση των δοντιών και οστών. Είναι σηµαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την ανανέωση των κυττάρων, βοηθά στη ρύθµιση της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισµού, συµµετέχει στην υποστήριξη των µυϊκών συστολών και των νευροδιαβιβαστών.
Τροφές πλούσιες σε Φώσφορο: Κρέας, τυριά και άλλα γαλακτοκοµικά προϊόντα, ψωµί ολικής άλεσης, ξηροί καρποί.

Νάτριο

ntr

Τι κάνει: Είναι βασικό µέταλλο. Μαζί µε το χλώριο είναι το γνωστό µας αλάτι. Το σώµα µας αποβάλλει ηλεκτρολύτες µε τον ιδρώτα και γι’ αυτό πρέπει να αναπληρώνεται µε την τροφή.
Τροφές πλούσιες σε Νάτριο: Υπάρχει «κρυµµένο» σε µικρές ποσότητες σε όλες τις τροφές. Μαγειρικό αλάτι, επεξεργασµένο κρέας, τυριά

Χλώριο

xcc

Τι κάνει: Απαραίτητο για την πέψη των τροφών.
Τροφές πλούσιες σε Χλώριο: Επιτραπέζιο αλάτι, ροφήµατα (όπως π.χ. νερό) ψάρια, κρέας, τυριά, φρούτα, λαχανικά

Κάλιο

kal

Τι κάνει: Είναι σαν το Νάτριο και το Χλώριο και συνεργάζεται µαζί τους. Βρίσκεται σ’ όλα τα είδη τροφών. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και όλου του σώµατος.
Τροφές πλούσιες σε Κάλιο: Κρέας, ψάρια, φρούτα (π.χ. µπανάνες), λαχανικά, πατάτες, τυριά και άλλα γαλακτοκοµικά προϊόντα, σολοµός, δηµητριακά.

ΠΗΓΗ: 3dim-diavat.thess.sch.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...