ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι παράγοντες που επηρεάζουν στην εκδήλωση αρθρίτιδας…

1653

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι παράγοντες που επηρεάζουν στην εκδήλωση αρθρίτιδας…
Α) Γενετικοί παράγοντες

Περίπου 70% των ασθενών με ρευματοειδή
αρθρίτιδα έχουν έναν ειδικό γενετικό δείκτη (ΗLADRW4) σε σύγκριση με το 28% των ατόμων που δεν έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η υψηλή εμφάνιση του γενετικού δείκτη συνεπάγεται ότι η ευαλωτότητα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες. Σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα βρίσκεται επίσης με τέσσερις φορές μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά των γονέων που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, όσο ισχυρές κι αν είναι αυτές οι γενετικές συσχετίσεις, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της ασθένειας. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι ένα άτομο έχει ισχυρή γενετική προδιάθεση για ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Β) Σύνδρομο διαπερατότητας εντέρου
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε μη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Αυτή η σχέση μπορεί να παρέχει μια ενιαία θεωρία για την αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένη εντερική διαπερατότητα (σύνδρομο διαπερατότητας εντέρου) σε διατροφικά και βακτηριακά συστατικά (αντιγόνα) εναντίον των οποίων το σώμα σχηματίζει αντισώματα.

Γ)Μικροβιακές υποθέσεις
Μια ποικιλία μικροοργανισμών (όπως ο ιός Epstein-Barr, ο ιός της ιλαράς, οργανισμοί αμοιβάδων και μυκόπλασμα) έχουν προταθεί ως αιτιολογικοί παράγοντες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ωστόσο, κανένας μικροβιακός παράγοντας δεν έχει απομονωθεί σταθερά στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οι μικροβιακοί παράγοντες, ιδιαίτερα ο ρόλος τους στην αύξηση των επιπέδων των κυκλοφορούμενων ανοσοσυμπλεγμάτων, συμβάλλουν οριστικά στην εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο να υπάρχει ένα μοναδικό αιτιολογικό μικρόβιο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο » ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ-ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...