Τρομακτική διαπίστωση! Τι συμβαίνει με το κάπνισμα πίπας…

107

Τρομακτική διαπίστωση! Τι συμβαίνει με το κάπνισμα πίπας…

Το κάπνισμα πίπας είναι τόσο βλαβερό για την ανθρώπινη υγεία, όσο και το κάπνισμα ενός πούρου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Επιστήμονες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας ανέλυσαν τα κλινικά δεδομένα 138.000 ανδρών εκ των οποίων οι 15.263 κάπνιζαν πίπα.

Όπως διαπίστωσαν, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι η συγκεκριμένη μορφή καπνίσματος εγκυμονεί μικρότερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, η πίπα αύξανε σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα προσβολής από έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου: του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του λάρυγγα, των πνευμόνων, του στοματοφάρυγγα και του παγκρέατος.

Επιπλέον, μεγέθυνε σημαντικά το ενδεχόμενο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), του νοσήματος που έχει λάβει το χαρακτηρισμό «ασθένεια των καπνιστών».

Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν πως το κάπνισμα πίπας είναι βεβαίως λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα τσιγάρων ή πούρων, ωστόσο εξακολουθεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και να ευθύνεται για μεγάλο βαθμό της θνησιμότητας από νοσήματα που σχετίζονται με τη βλαβερή συνήθεια.

health.in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...