Επιστημονικό άλμα! Mόνο λίγα δευτερόλεπτα και…

9

Επιστημονικό άλμα! Mόνο λίγα δευτερόλεπτα και…

 

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ταχύτατο και σχεδόν 100% ακριβές τεστ αίματος που μπορεί να προσδιορίσει την ομάδα αίματος σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Το τεστ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά σε ένα με δύο χρόνια, κρίνεται ιδανικό για επείγουσες καταστάσεις, όπως πολεμικές ζώνες, φυσικές καταστροφές, απομονωμένες περιοχές , καθώς η γνώση της ομάδας αίματος είναι ζωτική σε περίπτωση μετάγγισης. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τεστ για την ομάδα αίματος, τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον 10 έως 20 λεπτά και απαιτούν εργαστηριακό περιβάλλον, το νέο τεστ γίνεται επί τόπου χωρίς να απαιτείται ιατρική εξειδίκευση.

Ερευνητές του Τρίτου Στρατιωτικού Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον Χονγκ Ζανγκ, σχεδίασαν ένα μικροτσίπ το οποίο έχει ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό. Το μικροτσίπ είναι «κρυμμένο» σε ειδικό χαρτί και όταν τοποθετηθεί η σταγόνα αίματος επάνω τα αποτελέσματα προκύπτουν από τις χρωματικές αλλαγές πάνω στη μεμβράνη του χαρτιού που περιέχει αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αναγνωρίζουν τους χαρακτηριστικούς βιοδείκτες κάθε διαφορετικού τύπου αίματος, που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων.

Μετά την ανάλυση 3.550 κλινικών δειγμάτων αίματος, το τεστ εμφάνισε ποσοστό ακρίβειας πάνω από 99,9%. Οι μόνες του ανακρίβειες αφορούσαν σπάνιες ομάδες αίματος. Αλλά με λίγο περισσότερο χρόνο – όχι πάνω από δύο λεπτά), το τεστ εντόπισε και τις σπάνιες ομάδες αίματος.

protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...