Ψυχιατρικές διαταραχές μετά τον τοκετό-Ποιες είναι και πως αντιμετωπίζονται…

73

Ψυχιατρικές διαταραχές μετά τον τοκετό-Ποιες είναι και πως αντιμετωπίζονται…

 

 

Οι ψυχιατρικές διαταραχές μετά τον τοκετό διακρίνονται στην λοχειακή ψύχωση, την λοχειακή καταθλιπτική διάθεση, την λοχειακή κατάθλιψη και την λοχειακή μανία.Η λοχειακή ψύχωση εμφανίζετε σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (4 γυναίκες στης χίλιες). Τα συμπτώματα της, δεν εμφανίζονται πριν την παρέλευση τριών ημερών από τον τοκετό αλλά κατά τις πρώτες 30 ημέρες ο κίνδυνος συνεχίζει να είναι μεγάλος ιδιαίτερα στις πρωτοτόκες. Η νόσος εισβάλλει με αϋπνία, ανησυχία και ευερεθιστότητα. Θόλωση της συνείδησης με διαταραχές του προσανατολισμού στον χρόνο, το χώρο και τα πρόσωπα. Ακολουθεί ασυναρτησία της ομιλίας που ολοκληρώνεται με μια εικόνα ντελίριου και με την εισβολή οπτικών και ακουστικών ψευδαισθήσεων, παραληρητικές ιδέες (π.χ. ότι το παιδί είναι νεκρό, ότι ο τοκετός δεν έχει γίνει, ότι είναι παρθένα και δεν έχει παντρευτεί ποτέ). Ιδέες θανάτωσης του βρέφους ή αυτοκτονίας είναι σπάνιες αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Η λοχειακή καταθλιπτική διάθεση είναι μια ελαφράς μορφής κατάθλιψη που παρατηρείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών (50-80%). Είναι ένα ήπιο παροδικό σύνδρομο, που συνήθως οι γυναίκες βιώνουν κατά τις πρώτες 5-10 ημέρες μετά τον τοκετό με συναισθηματική ευαισθησία, καταθλιπτική διάθεση και εύκολο κλάμα. Θεωρείται κάτι σαν φυσιολογική αντίδραση και δεν επιβάλλει παρέμβαση.

Η σοβαρότερη μορφή της, (λοχειακή κατάθλιψη) εμφανίζεται κατά τους πρώτους 3-4 μήνες μετά τον τοκετό, και η συχνότητα της είναι γύρω στο 10-20% του συνόλου των λοχειακών καταθλίψεων. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της είναι: δυσφορία, συναισθηματική ευαισθησία, αναξιότητα (π.χ. αισθάνεται ανίκανη ως μητέρα), κλάμα, άγχος, διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής, αϋπνία μείωση της όρεξης για φαγητό.

Παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξή της είναι ο δύσκολος τοκετός, προϋπάρχουσα ψυχιατρική νόσος, δυσαρμονία στο γάμο, απουσία υποστηρικτικής σχέσης με τον σύζυγο, έλλειψή θερμών σχέσεων με τους γονείς και ιδιαιτέρως με τον πατερά, τα στρεσσογόνα γεγονότα της ζωής. Τα χαρακτηριστικά του ίδιου του βρέφους, όταν δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες της μητέρας είναι δυνατών να πυροδοτήσουν την εκδήλωση λοχειακής κατάθλιψης. Τέλος λοχειακή κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν οι διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές, όπως διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας, μεγάλη πτώση τον επιπέδων της προγεστερόνης και αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία.

Η κατάθλιψη κατά τη λοχεία συνήθως παραβλέπετε και η συμπτωματολογία της μπορεί να αποδίδεται στη σωματική και ψυχική καταπόνηση του τοκετού. Όταν όμως συνοδεύεται από άγχος, ιδέες αναξιότητας, ανορεξία, με απώλεια βάρους και διαταραχές του ύπνου τότε πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα θεραπευτικά μέτρα. Η κατάσταση αυτή είναι δυνατόν να επιδεινωθεί εάν συντρέχουν κοινωνικές δυσκολίες όπως όταν η μητέρα μένει μόνη στο σπίτι χωρίς άλλη, συζυγική, γονεϊκή ή οικονομική υποστήριξη. Πάντως ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν κατάθλιψη της λοχείας, ένα χρόνο αργότερα δεν έχουν αναρρώσει πλήρως.Εκτός από τις κλασσικές αντικαταθλιπτικές αγωγές έχουν προταθεί και θεραπευτικά σχήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οιστρογόνα ή προγεστερόνη.

Η λοχειακή μανία είναι δυνατόν να φτάνει μέχρι το 20% των λοχειακών ψυχιατρικών διαταραχών. Η αίσια λήξη της εγκυμοσύνης και η γέννηση του παιδιού, συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός έντονου συναισθήματος εφορίας το οποίο ώμος σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να λάβει παθολογικό χαρακτήρα. Εμφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό σε αντίθεση με της άλλες λοχειακές ψυχιατρικές διαταραχές αλλά έχει ήπια συμπτωματολογία και καλή πρόγνωση.

Dr. Καπελής Σπυρίδων

Ειδ. Γυναικολόγος – μαιευτήρας

Facebook: https://www.facebook.com/DrSpyros

Email: [email protected]

ΠΗΓΗ: ladyslife.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...