ΠΡΟΣΟΧΗ! Ενδείξεις ότι έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας…

908

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ενδείξεις ότι έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας…

 

 

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και δημοσιευτεί από την Αμερικανική και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς (American Thyroid Associa-tion / European Thyroid Association), οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα είναι σε θέση να επηρεάσουν καταλυτικά σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται πως διτρέχουν οι γυναίκες, οι οποίες έχουν έως και 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, συγκριτικά με τους άνδρες. Μάλιστα, έχει επιβεβαιωθεί πως πάνω από το 30% των γυναικών άνω των 35 ετών εμφανίζουν κάποια διαταραχή στον θυρεοειδή τους. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς αγνοούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, εφόσον συχνά δε δίνουν την απαιτούμενη σημασία στα «σημάδια» και τις ενδείξεις.

 

Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ενδοκρινολογίας, τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή τους, όμως οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν, γιατί δεν δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή και αγνοούν τα συμπτώματα.

 

Τα συνηθέστερα και κυριότερα «σημάδια» που θεωρούνται ως ύποπτα και ενδεικτικά διαταραχών του θυρεοειδούς και σας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας, είναι τα ακόλουθα:
1. Εξάντληση: Πρόκειται για μια μόνιμη αίσθηση κούρασης, η οποία συνήθως εμφανίζεται στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, επειδή ο αδένας δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης. Συνεπώς, αν νιώθετε κούραση το πρωί όταν ξυπνάτε ή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, παρότι έχετε κοιμηθεί καλά, πιθανόν με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός σας προειδοποιεί ότι ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά.
2. Απώλεια διάθεσης για δραστηριότητες: Πρόκειται για μια μόνιμη και συχνά αδικαιολόγητη (χωρίς να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι) στεναχώρια, απαισιοδοξία και καταθλιπτική διάθεση, που σας αποτρέπει από το να ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες, να διασκεδάσετε και να αναπτύξετε κοινωνικές σχέσεις. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που απαντάται στον υποθυρεοειδισμό και εμφανίζεται επειδή η μικρή παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
3. Έντονη νευρικότητα και άγχος: Πρόκειται για δύο συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο γίνεται ιδιαιτέρως νευρικό, ευέξαπτο, αδυνατεί να συγκρατήσει το θυμό του, διακατέχεται από αδικαιολόγητο άγχος, επιθυμεί μονίμως να ασχολείται με κάτι και σχεδόν ποτέ δεν χαλαρώνει, ούτε ακόμη και όταν κοιμά¬αι. Η νευρικότητα και το άγχος οφείλονται στην υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, που στέλνουν συνεχώς στον οργανισμό μηνύματα ενεργοποίησης.
4. Αυξημένη όρεξη για φαγητό ή αλλοιωμένη γεύση: Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, η υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών προκαλεί συνεχές αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να επιθυμείτε συνεχώς να τρώτε. Συχνά όμως, παρότι η όρεξη για φα¬γητό είναι αυξημένη, παρατηρείται απώλεια κιλών. Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, επηρεάζεται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, με αποτέλεσμα να θεωρείτε πως οι τροφές έχουν αλλοιωμένη ή διαφορετική γεύση.
5. Δυσκολία συγκέντρωσης: Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες, οι οποί¬ες αδυνατούν να διατηρήσουν απερίσπαστη την προσοχή τους σε ένα αντικείμενο ή θέμα για πολλή ώρα. Συχνά αυτό το «σημάδι» αποτελεί ένδειξη διαταραχών του θυρεοειδούς.
6. Μειωμένη σεξουαλική διάθεση: Η μειωμένη ή καθόλου διάθεση για σεξ πιθανόν είναι σύμπτωμα δια¬ταραχής του θυρεοειδούς.

7. «Φτερουγίσματα» στην καρδιά: Συχνά, στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, επειδή κυκλοφορεί στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, βιώνοντάς το ως «φτερούγισμα» στο στέρνο.
8. Ξηροδερμία: Συχνά, στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, το δέρμα μπορεί να είναι ξηρό και αφυδατωμένο.
9. Δυσκοιλιότητα: Συχνά, στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, εμφανίζονται διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου και συγκεκριμένα δυσκοιλιότητα.
10. Αλλαγές στην έμμηνο ρύση: Συχνά οι διαταραχές του θυρεοειδούς προκαλούν διαταραχές και στην έμμηνο ρύση. Έτσι, στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, είναι πιθανό η έμμηνος ρύση να διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα να συνοδεύεται από αυξημένη ροή και επώδυνες κράμπες. Αντιθέτως, στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, η έμμηνος ρύση διαρκεί λιγότερο, εμφανίζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν είναι βαριάς μορφής.
11. Διόγκωση και ψηλάφηση του θυρεοειδούς αδένα: Η διόγκωση και η ψηλάφηση του θυρεοειδούς δεν αποτελεί απλή ένδειξη, αλλά κλινικό εύρημα. Φυσιολογικά, ο αδένας δεν είναι ψηλαφητός, ωστόσο σημαντικές διογκώσεις μπορούν να γίνουν αντιληπτές, καθώς ο αδένας ακολουθεί την κίνηση της κατάποσης και «ανεβοκατεβαίνει» μαζί με το λεγόμενο «μήλο του Αδάμ» στο λαιμό. Επισημαίνεται όμως πως η διόγκωση δεν εμφανίζεται πάντα όταν υπάρχει κάποια πάθηση του αδένα, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, από άλλες αιτίες. Κάθε διόγκωση, όμως, κλινικά αναφέρεται με τον όρο βρογχοκήλη.

 
Πέρα όμως από όσα προαναφέρθηκαν, και τα οποία αποτελούν τις σημαντικότερες ενδείξεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, υπάρχουν και μερικά ακόμη «σημάδια» που δείχνουν ότι η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς έχει διαταραχθεί.
Τα σημάδια αυτά είναι τα ακόλουθα:
Πόνος στα άκρα και τους μύες.
Υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος.
Αδικαιολόγητη βραχνάδα ή περίεργη αίσθηση στο λαιμό.
Αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου.
Αδικαιολόγητη αύξηση ή απώλεια σωματικού βάρους, χωρίς να έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες ή το διαιτολόγιο που ακολουθείτε.
Απώλεια μαλλιών και αυξημένη τριχόπτωση.
Ανεξήγητη υπογονιμότητα και γενικότερα δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης.
Υψηλή χοληστερόλη.

Νικολέτα Σερέτη
Από το βιβλίο: «ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ – ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...