Κρόκος Κοζάνης! Δεν φαντάζεστε τις θαυματουργές ιδιότητες του…

125

Κρόκος Κοζάνης! Δεν φαντάζεστε τις θαυματουργές ιδιότητες του…

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στη δημοσιότητα στη χώρα μας ο κρόκος ή αλλιώς σαφράν ή ζαφορά. Σίγουρα θα έχετε ακούσει σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης για τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης. Στη χώρα μας ο κρόκος έχει λάβει δημοσιότητα, διότι παράγουμε τον καλύτερο ίσως κρόκο παγκοσμίως. Ο κρόκος έχει πανάρχαια παρουσία στην Ελλάδα. Στην Κνωσσό βρέθηκε τοπογραφία που απεικονίζει τελετουργική συλλογή κρόκου, η οποία χρονολογείται στα 1700 π.Χ. Οι Κυκλάδες είναι ο μόνος τόπος στην Ελλάδα όπου ο κρόκος χρησιμοποιείτο αδιάκοπα από τις γυναίκες που τον συλλέγουν από τα βουνά. Στην Κρήτη, ενώ ο κρόκος καλλιεργούταν ως τα τέλη του περασμένου αιώνα, σήμερα είναι πολύ δύσκολο να συναντήσεις κάποιους που συλλέγουν κρόκο.

Ο κρόκος περιέχει ένα σκούρο πορτοκαλί υδατοδιαλυτό καροτένιο που ονομάζεται κροκίνη και είναι υπεύθυνο για το χρυσαφί χρώμα του. Τα καροτένια είναι συνήθως λιποδιαλυτά, αλλά η κροκίνη είναι ένα υδατοδιαλυτό καροτένιο. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές επιδράσεις, που εξηγούν την ιστορική χρήση του κρόκου στη θεραπεία του καρκίνου. Η κροκίνη έχει βρεθεί ότι προκαλεί απόπτωση (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) σε έναν αριθμό διαφορετικών τύπων ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, όπως μυϊκούς όγκους, καρκίνο του ήπατος και λευχαιμία. Επιπλέον, σε μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, ο κρόκος έχει δείξει αντικαρκινική δράση κατά πολλών καρκίνων, όπως της λευχαιμίας, καρκινώματος των ωοθηκών, αδενοκαρκινώματος του κόλου εντέρου, ραβδομυοσάρκωμα, σάρκωμα μαλακών ιστών, και έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για προστασία από καρδιαγγειακή ασθένεια και ηπατίτιδα και για να προάγει υγιή ανοσία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα κρόκου, ιδιαίτερα η κροκίνη, προάγει τη μάθηση και τη μνήμη σε πειραματόζωα. Βασισμένοι σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο κρόκος μπορεί να είναι χρήσιμος ως θεραπεία της σχετιζόμενης με την ηλικία νοητικής βλάβης.

Ο κρόκος έχει δείξει επίσης προστατευτικές επιδράσεις κατά της καρδιοπάθειας. Όταν σε 20 ανθρώπους – 10 υγιή άτομα και 10 άτομα με καρδιαγγειακή ασθένεια – δόθηκαν 50 mg (λιγότερο από 1/4 του κουταλιού του γλυκού) κρόκου διαλυμένου σε 100 ml γάλακτος δυο φορές την ημέρα, η ευαισθησία της χοληστερίνης τους να καταστρέφεται από τις ελεύθερες ρίζες μειώθηκε κατά 57% στα υγιή άτομα και κατά 64% στα άτομα με καρδιαγγειακή ασθένεια(Η παραδοσιακή χρήση του κρόκου στη θεραπεία της οξείας και χρόνιας φλεγμονής έχει κερδίσει πρόσφατα επιστημονική υποστήριξη. Σε μελέτες σε ζώα το εκχύλισμα κρόκου παρείχε μέτρια ανακούφιση του πόνου στην οξεία φλεγμονή και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στη χρόνια φλεγμονή.

Ο κρόκος μπορεί επίσης να αντικαταστήσει μερικά από τα συνθετικά πρόσθετα τροφών που είναι σε χρήση. Για παράδειγμα, αντί του FD&C Yellow No.5 (ένα συνθετικό χρωστικό τροφίμων που είναι αλλεργιογόνο), η κίτρινη χρωστική του κρόκου θα μπορούσε να είναι μια υποαλλεργική επιλογή.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κρόκος σε μικρές δόσεις προκαλεί πνευματική ηρεμία. Άλλοι θεωρούν ότιναι ανακουφιστικό για το συκώτι, θρομβολυτικό και ηρεμιστικό του στομάχου. Μάλιστα υπήρξαν γιατροί που υποστήριξαν ότι καθυστερεί τα συμπτώματα του γήρατος.

Ο κρόκος είναι γενικά ασφαλής. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι σε εξαιρετικά μεγάλες δόσεις (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) μπορεί να είναι ναρκωτικό, τοξικό, ακόμα και θανατηφόρο, προκαλώντας αιμορραγίες. Ο κρόκος δεν συνιστάται για χρήση κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...