Φτιάξτε μόνοι σας θαυματουργές μάσκες κολλαγόνου για το πρόσωπο!

212

Φτιάξτε μόνοι σας θαυματουργές μάσκες κολλαγόνου για το πρόσωπο!

 

 
Αν θέλετε να παράγετε με φυσικό τρόπο κολλαγόνο στο δέρμα σας, τότε πρέπει να χρησιμοποιείτε μάσκες ή κρέμες προσώπου που περιέχουν έλαιο αβοκάντο. Το έλαιο αβοκάντο ενυδατώνει βαθιά και είναι πάρα πολύ συμβατό με τα φυσικά έλαια του δέρματός σας. Το έλαιο του αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικά στεροειδή, τα οποία βοηθούν στη μείωση των κηλίδων και των σημαδιών του δέρματος λόγω ηλικίας. Αναδημιουργεί και αναζωογονεί το δέρμα που καταστρέφεται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό το λάδι είναι πολύ σημαντικό, διότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και αυξάνει την αναλογία του διαλυτού κολλαγόνου στο στρώμα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα. Μια μελέτη του 2006 στο Journal of Rheumatology έδειξε ότι το λάδι από αβοκάντο αύξησε σημαντικά το κολλαγόνο τύπου II. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι το λάδι του αβοκάντο αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και επουλώνει τις πληγές.

Μάσκα προσώπου για αναδόμηση κολλαγόνου με ακτινίδιο και αβοκάντο
Μια αποτελεσματική μάσκα προσώπου πρέπει να βοηθά το σώμα σας να παράγει και τελικά να περιέχει περισσότερο από το δικό του κολλαγόνο. Εδώ παρουσιάζω μια απλή μάσκα κολλαγόνου με συστατικά που αποδεδειγμένα βοηθούν στην ενίσχυση του κολλαγόνου, χρησιμοποιώντας φρέσκες ανέξοδες τροφές που είναι διαθέσιμες όλο τον χρόνο.

Πρόσφατα έχει αναφερθεί ότι το Interna¬tional Journal of Cosmetic Science (Διεθνές Περιοδικό της Επιστήμης των Καλλυντικών) και μια γαλλική ερευνητική ομάδα έχουν ανακαλύψει ότι το αβοκάντο προσφέρει σημαντικά οφέλη στο δέρμα. Συγκεκριμένα σάκχαρα του αβοκάντο, συμπεριλαμβανομένης της D-manno-heptulose, ενισχύουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας. Επίσης η βιταμίνη C είναι αποδεδειγμένο ότι παράγει περισσότερο κολλαγόνο στο δέρμα, όταν εφαρμόζεται τοπικά, και τα ακτινίδια έχουν μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C από κάθε άλλο φρούτο, μαζί με βιταμίνη Ε, που ωφελεί κι αυτή το δέρμα.

Οδηγίες παρασκευής αυτής της μάσκας προσώπου:
1. Συγκεντρώστε τα συστατικά για τη μάσκα κολλαγόνου. Θα χρειαστείτε ένα πολύ μικρό μπολ για να αναμείξετε τα συστατικά, ένα κουτάλι για ανάμειξη, ένα αβοκάντο και ένα ακτινίδιο.
2. Προετοιμάστε τη μάσκα κολλαγόνου. Κόψτε περίπου μια κουταλιά της σούπας αβοκάντο και αφαιρέστε το σκληρό δέρμα από αυτό το κομμάτι, και έπειτα ρίξτε το πράσινο κρεμώδες κομμάτι του αβοκάντο μέσα στο μπολ. Κόψτε το ακτινίδιο στο μισό και αφαιρέστε τον πολτό (τη μαλακή ουσία) από το ένα μισό του ακτινίδιου, αποβάλλοντας το εξωτερικό «τριχωτό» καφετί εξωτερικό δέρμα από το μισό κομμάτι που αφαιρέσατε, και ρίξτε το φρούτο στο μπολ. Πολτοποιήστε και τα δύο μαζί. Φάτε, αν θέλετε, το υπόλοιπο φρούτο. Μερικές εκτιθέμενες περιοχές του αβοκάντο θα γίνουν καφετιές, αν δεν βυθίσετε το κομμάτι του φρούτου σε χυμό λεμονιού.
3. Εφαρμόστε τη μάσκα προσώπου. Εφαρμόστε την σε καθαρό δέρμα και αφήστε την για μισή
ώρα. Το δέρμα απορροφά όσο περισσότερο μπορεί από ένα συστατικό μέσα σε μισή ώρα.
4. Αφαιρέστε τη μάσκα κολλαγόνου. Αφαιρέστε το υλικό της μάσκας κολλαγόνου με ένα υγρό ρούχο, έπειτα καθαρίστε το πρόσωπο με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε το υπόλοιπο υλικό της μάσκας και στεγνώστε το πρόσωπό σας.
5. Να εφαρμόζετε τη μάσκα προσώπου συχνά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τοπικές θεραπείες είναι συσσωρευτικές και θα ενισχύσουν το κολλαγόνο του δέρματος με τον καιρό και με τακτική χρήση.
Μάσκα προσώπου για αναδόμηση κολλαγόνου από αυγά, αγγούρι και λιβάνι
Για να παρασκευάσετε αυτή τη μάσκα θα χρειαστείτε:
1. Μικρά κομμάτια αγγουριού
2. Ασπράδι αυγού
3. Λίγες σταγόνες ελαίου λιβανιού
Κάντε ένα μείγμα από αυτά τα συστατικά και μετά εφαρμόστε το στο καθαρό πρόσωπό σας. Αφήστε το για 15 λεπτά και μετά καθαρίστε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό και στεγνώστε το. Μετά μπορείτε να βάλετε την ενυδατική σας κρέμα.

Γιατί όμως διαλέξαμε αυτά τα συστατικά για τη μάσκα: Το ασπράδι είναι πλούσια πηγή αμινοξέων που θα απορροφηθούν από την επιδερμίδα και θα συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου. Το αγγούρι πλούσιο σε βιταμίνες και λόγω του περιεχόμενού του σε νερό θα ενυδατώσει το δέρμα. Ίσως σας προκαλεί έκπληξη γιατί βάζουμε στο μείγμα έλαιο λιβανιού. Γι᾿ αυτό θα χρειαστεί μια μικρή επεξήγηση των ιδιοτήτων του λιβανιού.

Το έλαιο λιβανιού (frankincense oil στη διεθνή ορολογία) θεωρείται ο βασιλιάς των ελαίων. Το λιβάνι προέρχεται από το γένος των δέντρων Boswellia, ιδιαίτερα το Boswellia sacra και Boswellia carteri. Τα δέντρα boswellia φύονται στις αφρικανικές και αραβικές περιοχές, όπως στη Σομαλία, Ομάν και Αιθιοπία.
Το έλαιο του λιβανιού έχει μακρά ιστορία στη Μέση Ανατολή, όπου χρησιμοποιείτο σε θρησκευτικές τελετές. Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό σε καλλυντικά. Στην αρωματοθεραπεία το έλαιο του λιβανιού είτε εισπνέεται είτε διαχέεται με έναν ψεκαστήρα. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ αποτελεσματικό ηρεμιστικό που προ-καλεί χαλάρωση. Το έλαιο του λιβανιού προάγει την αναγέννηση των υγιών κυττάρων και διατηρεί τα υπάρχοντα κύτταρα και τους ιστούς υγιή. Είναι χρήσιμο για την υγεία του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, στην αντιστροφή των σημαδιών της γήρανσης και στη μείωση της εμφάνισης των ραγάδων και των ουλών. Ενισχύει τα ούλα και τις ρίζες των μαλλιών, σταματά την αιμορραγία των πληγών και επιταχύνει τη θεραπεία των κοψιμάτων, της ακμής, των τσιμπημάτων από έντομα και των πυωδών εξανθημάτων (καλόγερων).

Τα συστατικά του ελαίου του λιβανιού (μονοτερπένια και sesquiterpenes) έχουν ισχυρή θε¬
ραπευτική δράση. Τα μονοτερπένια αποτρέπουν και διώχνουν τις τοξίνες από το συκώτι και τα νεφρά και έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές, αναλγητικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Τα sesquiterpenes μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να διεγείρουν το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου σας καθώς και τον υποθάλαμο, καθώς και την επίφυση και υπόφυση. Έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cardiff βρήκε ότι το λιβάνι μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή των βασικών φλεγμονωδών μορίων, βοηθώντας στη διάλυση των ιστών του χόνδρου που προκαλεί οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα(112). Το έλαιο του λιβανιού μπορεί να διασπάσει τα αποθέματα φλέγματος στον αναπνευστικό σας σωλήνα και στον πνεύμονα και να ανακουφίσει τη σχετιζόμενη με τη βρογχίτιδα συμφόρηση. Οι αντισηπτικές ιδιότητες αυτού του ελαίου μπορούν να αποτρέψουν την κακή αναπνοή, τις οδοντικές κοιλότητες, τον πονόδοντο, τις στοματικές πληγές και άλλες μολύνσεις. Το έλαιο του λιβανιού ρυθμίζει την παραγωγή οιστρογόνων στις γυναίκες και μειώνει τον κίνδυνο των μετεμμηνοπαυσιακών όγκων ή του σχηματισμού κυστών στην ουροδόχο κύστη (καρκίνος της ουροδόχου κύστης). Ρυθμίζει επίσης τον έμμηνο κύκλο των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Το έλαιο του λιβανιού είναι ένα πιθανό φάρμακο για τον καρκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC News τον Φεβρουάριο του 2010.

Οι επιδράσεις και τα οφέλη του ελαίου του λιβανιού μπορεί να επιτευχθούν με τοπική εφαρμογή, εισπνοή ή με εσωτερική λήψη σε μικρές ποσότητες. Για την ανακούφιση από τον πόνο, κάντε απλώς μασάζ του ελαίου στις προσβεβλημένες περιοχές. Η εισπνοή του ελαίου με αναπνευστήρα δρα για τη θεραπεία των κρυολογημάτων και τον καθαρισμό του αναπνευστικού σωλήνα από τα φλέγματα. Το έλαιο του λιβανιού μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα ή να αναμειχθεί με άλλα έλαια, όπως jojoba, γλυκό αμύγδαλο, αβοκάντο, δεντρολίβανο και βασιλικό, για την ομορφιά και περιποίηση του δέρματος.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...