Τα σημάδια που φανερώνουν τη νευρική ανορεξία…

98

Τα σημάδια που φανερώνουν τη νευρική ανορεξία…

 

 

Ποιες συμπεριφορές παρουσιάζει ένα άτομο όταν πάσχει από νευρική ανορεξία;

Η διατροφική διαταραχή είναι γενετικά καθορισμένη, δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη νευρική ανορεξία είναι πιο ευαίσθητη στα άτομα που πάσχουν από αυτήν. Ο μέσος όρος που διαρκεί η διαταραχή είναι περίπου 9 χρόνια ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Το 40% των γονιών των ατόμων που νοσούν έχει πολύ υψηλό στρες ενώ το 47% έχει δείγματα κατάθλιψης. Μάλιστα, όπως έδειξε έρευνα του Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Kings College ένα πολύ κοινό σημείο όλων των γονιών των πασχόντων είναι η υπερπροστατευτικότητα.

Ποια όμως είναι τα πρώτα δείγματα που παρουσιάζουν τα άτομα που νοσούν;
Περιορίζουν σταδιακά το φαγητό

Αρχικά αποκλείουν τη ζάχαρη από τη διατροφή τους, μετά προχωρούν στους υδατάνθρακες και τέλος μειώνουν τις πρωτεΐνες. Πολλές φορές μάλιστα επιλέγουν να τρώνε ένα είδος τροφής, δηλαδή μόνο πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες γιατί πιστεύουν πως έτσι θα χάσουν γρήγορα βάρος.

Επιθετικότητα

Ξεκινούν να υπερασπίζονται τον τρόπο διατροφής τους όσο ανθυγιεινός κι αν είναι. Επιπλέον, θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο σε ό,τι αφορά το φαγητό τους και αντιμετωπίζουν επιθετικά οποιονδήποτε τους πει κάτι γι’ αυτό, από τον τρόπο που φτιάχνεται μέχρι το πότε, το πού και το πόσο θα φάνε.

Ψέματα

Αποφεύγει να πει την αλήθεια για το αν ή πόσο έχει φάει όχι μόνο στους άλλους αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό ώστε να νιώθει ότι είναι υγιής και δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Λανθασμένη αντίληψη

Το άτομο φτάνει σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να αναγνωρίσει πώς το σώμα του δεν είναι πια φυσιολογικό και νομίζει πώς έχει περιττά κιλά. Ο εγκέφαλος παθαίνει τέτοια βλάβη ώστε δεν μπορεί να δει αυτό που πραγματικά συμβαίνει και να πλάθει εικόνες και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το άτομο έχει φάει ενώ δεν έχει καταναλώσει καμία τροφή.

ΠΗΓΗ: yolife.gr

loading...