ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Ο καφές μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά αυτής της ασθένειας…

1106

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Ο καφές μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά αυτής της ασθένειας…

 
Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα, λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά κατά πως φαίνεται, ένα καφεδάκι την ημέρα, μπορεί να έχει αποτέλεσμα στο να κάνουμε πέρα τη γεροντική άνοια.

Σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Journals of Gerontology, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που έπιναν περισσότερη ποσότητα καφέ σε σχέση με άλλες, εμφάνισαν γνωστική εξασθένιση σε πολύ μικρότερα ποσοστά.

Η έρευνα μελέτησε την κατανάλωση καφεΐνης 6.500 γυναικών ηλικίας 65-80 ετών και βγήκε το συμπέρασμα ότι αυτές που κατανάλωσαν περισσότερα από 261 μιλιγκραμ καφεΐνης την ημέρα, είχαν 36% λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσουν γεροντική άνοια.

Σε πιο απλά ελληνικά, αυτό μεταφράζεται σε τρία φλιτζάνια καφέ, ή έξι φλιτζάνια μαύρο τσάι.

«Αυτό που είναι μοναδικό για αυτή τη μελέτη, είναι ότι είχαμε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να εξετάσουμε τις σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και της άνοιας σε ένα μεγάλο και καλά καθορισμένο σύνολο γυναικών», είπε στο Medical News Today, η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Ira Driscoll, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee.

Η έρευνα δεν είναι απόλυτα πειστική και η κυρία Driscoll πρόσθεσε ότι περαιτέρω εργασία θα μπορούσε να πάει πολύ μακριά.

«Αν και δεν μπορούμε να κάνουμε μια άμεση σχέση μεταξύ υψηλότερης κατανάλωσης καφεΐνης και χαμηλότερης γνωστικής εξασθένησης και άνοιας, με περαιτέρω μελέτη, μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε καλύτερα τη σχέση της με τη γνωστική εξασθένιση», δήλωσε στο Milwakee Journal Sentinel, η κυρία Driscoll.

«Η έρευνα για το θέμα αυτό θα είναι επωφελής όχι μόνο από την προληπτική σκοπιά, αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών και τη συμμετοχή τους στην άνοια και τη γνωστική δυσλειτουργία».

Με τη γήρανση του πληθυσμού, υπάρχουν προβλέψεις πως ο αριθμός των ατόμων με άνοια μπορεί να τετραπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 35 χρόνια σύμφωνα με τη μελέτη.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...