Αρθρίτιδα: οι τροφές που την καταπολεμούν…

69

Αρθρίτιδα: οι τροφές που την καταπολεμούν…

 
Υπάρχουν μερικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά τους ασθενείς με αρθρίτιδα. Οι πιο σημαντικές είναι:

 

– Ginger (Τζίντζερ): Το ginger (πιπερόριζα) είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Για να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη, προσπαθήστε να τρώτε του κάθε μέρα. Μουσκέψτε λίγα κομμάτια του σε καυτό νερό για να φτιάξετε τσάι ή τρίψτε τον σε φαγητά. (Περισσότερα για τη δράση του ginger, λαμβανόμενου ως διατροφικό συμπλήρωμα, μπορείτε να διαβάσετε στο αντίστοιχο κεφάλαιο).
– Turmeric: Η κουρκουμίνη είναι το ενεργό συστατικό του φυτού turmeric και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κουρκουμίνη ανακουφίζει από τον πόνο της αρθρίτιδας καλύτερα και από πολλά χημικά φάρμακα, όπως την υδροκορτιζόνη, αλλά χωρίς παρενέργειες. Προσθέστε turmeric στις σούπες ή φτιάξτε τσάι με αυτό.

 

– Κολοκύθα: Η κολοκύθα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αρθρίτιδας, να καθυστερήσουν την εξέλιξή της και
να μειώσουν τη φλεγμονή. Για να λάβετε την εβδο- μαδιαία δόση σας, προσθέστε κουταλιές πολτοποιημένης κολοκύθας (πουρέ κολοκύθας) σε βανίλια γιαούρτι ή σε σάλτσα κρέατος σε τάκος (μεξικάνικη τηγανίτα) ή φτιάξτε κολοκυθόπιτα ή τρίψτε την ωμή στη σαλάτα σας.

 

– Σολομός και σαρδέλες: Ο σολομός και οι σαρδέλες είναι οι πλουσιότερες πηγές υγιών λιπών, κάνοντάς τα μια ιδανική πηγή για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εκτός από λιπαρά οξέα, τα ψάρια αυτά περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνη D και φολικό οξύ.

 
– Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι ίσως περισσότερο γνωστές για το κάλιο που περιέχουν, αλλά είναι επίσης καλές πηγές βιταμινών που καταπολεμούν
την αρθρίτιδα, όπως βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και βιταμίνη C. Περιέχουν συστατικά που αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου, άρα η κατανάλωσή τους βοηθά στην εντερική χλωρίδα, και η εξυγίανση της εντερικής χλωρίδας είναι απαραίτητη σε κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 
– Γλυκές πιπεριές: Μια μόνο πράσινη πιπεριά περιέχει 176% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνη C – και οι κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες περι- έχουν περισσότερο από το διπλάσιο αυτής της ποσότητας. Αυτό τις κάνει πλουσιότερες από το πορτοκάλι σε βιταμίνη C, αλλά οι γλυκές πιπεριές είνα επίσης άριστες πηγές βιταμίνης Β6 και φολικού οξέος. Οι κόκκινες πιπεριές καταπολεμούν σημαντικά τις φλεγμονές λόγω των καροτενοειδών που περιέχουν, αλλά έχουν επίσης πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C (το 250% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης), ποσότητα σημαντική για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας. Προσπαθήστε να τρώτε τρειςπιπεριές κάθε εβδομάδα είτε ωμές είτε τσιγαρίστε τες με άλλα λαχανικά ή τηγανιτά φαγητά. Μια καλή ιδέα είναι να αποχυμώνετε τις γλυκές πιπεριές με έναν αποχυμωτή και να πίνετε το χυμό τους.
– Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει πάρα πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν φανεί από μελέτες ότι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, από τον καρκίνο μέχρι την καρδιοπάθεια. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το πράσινο τσάι προλαμβάνει ή ηρεμεί τα συμπτώ- ματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε μια μελέτη στην οποία προκλήθηκε πειραματικά αρθρίτιδα σε ποντίκια, το πράσινο τσάι μείωσε το ποσοστό έναρξης της ασθένειας στο μισό, και επακόλουθες μελέτες από τους ίδιους ερευνητές του πανεπιστημίου Ohio’s Case Western Reserve φαίνεται ότι είναι πολλά υποσχόμενες και για τους ανθρώπους.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με όλα τους τα λιπαρά είναι άριστες πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D, δύο συστατικά που
είναι σημαντικά, όταν έχετε αρθρίτιδα. Μπορούν να αποτρέψουν την οστική απώλεια που δημιουργείται, αν παίρνετε κορτικοστεροειδή για την αντιμε-
τώπιση της αρθρίτιδας. Προτιμήστε παραδοσιακό γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά (για να περιέχει και βιταμίνη D) και κατσικίσιο γάλα (αποφύγετε το αγε- λαδινό γάλα του εμπορίου). Αν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν μέρος της διατροφής σας, υπάρχουν οι εξής διατροφικές επιλογές: μοσχαρί- σιο συκώτι, μουρουνέλαιο και κρόκοι αυγών για βιταμίνη D, πράσινα φυλλώδη λαχανικά για ασβέστιο και λιπαρά ψάρια για βιταμίνη D και ασβέστιο.

 
– Παπάγια: Η παπάγια είναι άριστη πηγή βιταμίνης C, E και βήτα-καροτίνης. Αυτό το τροπικό φρούτο περιέχει ένζυμα για την πέψη των πρωτεϊνών, την παπαΐνη και τη χυμοπαπαΐνη που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.
– Βατόμουρα: Τα βατόμουρα είναι πολύ πλούσια σε διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως φλαβανόλες, ανθοκυανίνες και υδροξυκινναμικά οξέα, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά στο σώμα.
– Μπρόκολο: Το μπρόκολο περιέχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως σουλφοραφάνη και καεμπφερόλη, που ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
– Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα από τα σημαντικότερα φρούτα για την προστασία των κυττάρων σας, διότι περιέχει διάφορα αντιφλεγμονώδη
συστατικά: φυτοστερόλες, καροτενοειδή (λουτεΐνη, βήτα-καροτίνη, άλφα καροτίνη), βιταμίνες C και Ε, μέταλλα όπως μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο,
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ευεργετικά συστατι- κά. Έτσι το αβοκάντο μπορεί να χαρακτηριστεί ως το αντιφλεγμονώδες superstar.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο » ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ-ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...