Οι βιταμίνες που θα «απογειώσουν» ανοσοποιητικό σας σύστημα!

165

Οι βιταμίνες που θα «απογειώσουν» ανοσοποιητικό σας σύστημα!

 
Ορισμένα βότανα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με δύο τρόπους. Πρώτον, έχουν μια άμεση επίδραση σε βακτήρια και ιούς, όπως ακριβώς κάνουν τα δικά μας ανοσοποιητικά κύτταρα ή όπως κάνουν τα αντιβιοτικά. Δεύτερον, ενισχύουν τη λειτουργία των δικών μας ανοσοποιητικών κυττάρων και οργάνων όπως του θύμου αδένα και του συκωτιού. Τα βότανα μπορούν να διεγείρουν αυτά τα όργανα να παράγουν περισσότερα ανοσοποιητικά κύτταρα ή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα δραστηριότητας των κυττάρων που ήδη υπάρχουν ή και τα δύο. Υπάρχουν πολλά βότανα που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Εδώ, θα παρουσιάσουμε τρία βότανα, την Echinacea, το Goldenseal και το Cat’s claw.

 

Echinacea: Η Echinacea είναι αρκετά γνωστή σε όλους μας, αφού είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος καθώς και κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είτε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είτε για την γρηγορότερη ανάρρωση από το κρυολόγημα. Η Echinacea καταπολεμά τις μολύνσεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρακινεί την παραγωγή ιντερφερόνης από το σώμα μας και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των μολύνσεων του άνωαναπνευστικού σωλήνα και του ουροφόρου σωλήνα. Εκείνο όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στον πολύ κόσμο είναι ότι η Echinacea μπορεί να συνδυασθεί και με άλλα βότανα, το Goldenseal και το Cat’s claw για καλύτερα αποτελέσματα. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτά τα δύο βότανα.

 

Goldenseal: Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν το φυτό αυτό για τις ισχυρές θεραπευτικές του ιδιότητες. Πριν η σύγχρονη επιστήμη ανακαλύψει τα αντιβιοτικά, οι Ινδιάνοι είχαν στη διάθεσή τους ένα φυσικό αντιβιοτικό. Το Goldenseal τους έδινε μια άριστη πηγή βερβερίνης, ένα συστατικό το οποίο μπλοκάρει την ανάπτυξη βακτηρίων, του μύκητα Candida και ακόμα μερικών παρασίτων. Έχει μια ευρεία αντιβακτηριδιακή δράση κατά παθογόνων όπως σταφυλόκοκκος, στρεπτομύκητας, χλαμύδια, κορυνοβακτηρίδιο, Escherichia coli κ.ά.. Το βότανο είναι αποτελεσματικό κατά των μολύνσεων του ουροποιητικού και του αναπνευστικού. Είναι επίσης αποτελεσματικό κατά ορισμένων μορφών διάρροιας. Όταν συνδυάζεται με την Echinacea, το Goldenseal μειώνει αποτελεσματικά τη διάρκεια του κρυολογήματος και της γρίπης. Θεωρούμενο ως ένα φυσικό αντιβιοτικό χορηγείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανεβάζει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που είναι ένα σημάδι ενός υγιέστερου ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιώνει την παροχή αίματος στη σπλήνα, η οποία είναι ένα σημαντικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει διουρητική και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος. Διεγείρει τηνέκκριση χολής και διορθώνει μεταβολικές ανωμαλίεςστηδυσλειτουργία του συκωτιού. Τα αλκαλοειδή που υπάρχουν στο Goldenseal εμποδίζουν το σχηματισμό πολυαμινών, τοξινών που παράγονται στα έντερα από τη σήψη των άπεπτων πρωτεϊνών από τα βακτήρια. Οι πολυαμίνες βλάπτουν την ακεραιότητα του εντερικού σωλήνα, προκαλώντας διαπερατότητα του εντέρου, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες.

 

Cat’s claw: Το βότανο αυτό φύεται στο Περού και οι Νοτιοαμερικανοί βοτανολόγοι το χορηγούσαν για αιώνες για πολλές παθήσεις. Από το 1970 επιστήμονες με μελέτες απέδειξαν πολλούς από τους ισχυρισμούς των Νοτιοαμερικανών βοτανολόγων για τη θεραπευτική δράση αυτού του βοτάνου. Τα αλκαλοειδή που υπάρχουν στο βότανο έχουν αντι-ιική, αντιφλεγμονώδη και ανοσοδιεγερτική δράση. Τα αλκαλοειδή αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιδρώντας στην ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να αντι- μετωπίσουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Σύμφωνα με τον Δρ. Satya Ambrose, N.D., το cat’s claw ενισχύει τη γενική ανοσία. Η Δρ. Donna Schwountkowski θεωρεί το Cat’s claw το πιο ισχυρό βότανο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος από όλα τα βότανα του Αμαζόνιου. Αλκαλοειδή του βοτάνου όπως mitraphylline, rhynchophylline και hirsutine έχει φανεί ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και ότι έχουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Το αλκαλοειδές rhynchophylline έχει επίσης φανεί ότι αναχαιτίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και τη θρόμβωση καθώς και ότι μειώνει τη χοληστερίνη. Διάφορες πολυφαινόλες που υπάρχουν στο βότανο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις ελεύθε-ρες ρίζες. Το Cat’s claw χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μολύνσεων, αλλεργιών, συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, αρθρίτιδας, προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και ανωμαλίας στον κύκλο των γυναικών καθώς και για τη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με άσθμα, τενοντίτιδα και νόσο του Crohn. Η λήψη και των τριών αυτών βοτάνων σε ένα διατροφικό συμπλήρωμα αλληλοσυμπληρώνουν τη δράση τους και βοηθούν πολύπλευρα τον οργανισμό μας. Λαμβάνοντας ένα τέτοιο διατροφικό συμπλήρωμα θα βοηθηθούμε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από:
-μιικές μολύνσεις (κρυολόγημα, γρίπη, έρπης)
– αναπνευστικές μολύνσεις (όπως βρογχίτιδα)
– μολυσματική διάρροια
– μολύνσεις του ουροφόρου σωλήνα
– μύκητα Candida albicans
– αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις
– έκζεμα, ψωρίαση, ακμή
– σύνδρομο διαπερατότητας εντέρου.

 
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...