Το πιο δημοφιλές φαρμακευτικό φυτό…

252

Το πιο δημοφιλές φαρμακευτικό φυτό…

 
Χρησιμοποιούμενο στην Κίνα για 2000 χρόνια, το Panax ginseng (τζίνσενγκ) είναι το πιο δημοφιλές ασιατικό φαρμακευτικό φυτό.

 

Οι Κινέζοι – και πολλοί άλλοι άνθρωποι παγκοσμίως – έχουν θεωρήσει το ginseng ως το ανώτερο βότανο, το οποίο μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. Αυτή η άποψη αντανακλάται και από το όνομα Panax που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις παν και άκος (θεραπεία), που κατά λέξη σημαίνει «θεραπεία των πάντων». Στη βοτανική ιατρική το ginseng θεωρείται προσαρμογόνο (adaptogen), ένα βότανο δηλαδή το οποίο ενισχύει και ομαλοποιεί τις λειτουργίες του σώματος, ενισχύει τις φυσικές άμυνες του σώματος κατά των ασθενειών και του στρες. Έτσι το βότανο αυτό θεωρείται όχι τόσο ως φάρμακο αλλά ως ένα συστατικό που αναζωογονεί όλο το σώμα.

 

Για χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική το ginseng έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα τονωτικό για την αναζωογόνηση και το ξαναγέμισμα της ζωτικής ενέργειας ή του qi. Το ginseng θεωρείται ότιδημιουργεί αντίσταση στις μολύνσεις και στις ασθένειες, ότι μειώνει την ευπάθεια στις ασθένειες, συντομεύει το χρόνο για την ανάρρωση από μια ασθένεια ή εγχείρηση και προάγει την υγεία και τη μακροζωία. Η μεγαλύτερη αξία του ginseng: θεωρείται ότι ομαλοποιεί και τονώνει όλο το σώμα παρά το γεγονός ότι επιδρά σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα ή ότι δρα κατά μιας συγκεκριμένης ασθένειας. Δεν υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο στη Δυτική συμβατική ιατρική.

 

Μερικές από τις επιδράσεις του ginseng που λέγεται ότι έχει είναι: βελτίωση των νοητικών επιδόσεων, ενίσχυση της αντοχής, βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, καταπολέμηση της κόπωσης, μείωση του σακχάρου του αίματος, διέγερση της δράσης των ανοσοποιητικών κυττάρων του σώματος, πρόληψη του καρκίνου, ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, βελτίωση της νοητικής υγείας και ποιότητας της ζωής (ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους), καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών και της γήρανσης.

 

Το ginseng έχει μικρή επίδραση σε απουσία στρες, αλλά όταν υπάρχει στρες, οδηγεί σε γρηγορότερηανταπόκριση στην ορμόνη του στρες και ταχύτερη επιστροφή στο φυσιολογικό. Η δράση του ginseng είναι διαφορετική από αυτήν των συνθετικών διεγερτικών σαν τις αμφεταμίνες, διότι το ginseng ούτε προκαλεί διέγερση ούτε διαταράσσει τον ύπνο. Η χορήγησή του μπορεί να παρατείνεται και να επανα-λαμβάνεται χωρίς παρενέργειες. Μια γενική τονωτική επίδραση γίνεται έκδηλη συνήθως μετά από δυο βδομάδες και φτάνει στην κορύφωση μετά από ένα μήνα θεραπείας.

 

Το panax ginseng μπορεί να είναι χρήσιμο στην ανδρική στειρότητα. Μια διπλή-τυφλή δοκιμή σε μια μεγάλη ομάδα αντρών με στειρότητα ανακάλυψε ότι 4 gr του βοτάνου την ημέρα για τρεις μήνες οδήγησε σε βελτίωση της ποσότητας και της κινητικότητας του σπέρματος.

 

Το panax ginseng μπορεί επίσης να βοηθήσει τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Μια διπλή τυφλή δοκιμή στην Κορέα ανακάλυψε ότι 1.800 mg την ημέρα εκχυλίσματος για τρεις μήνες βοήθησε στηβελτίωση της λίμπιντο και της ικανότητας διατήρησης της στύσης σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώθηκε σε άλλη μια διπλή-τυφλή μελέτη, στην οποία δόθηκαν 900 mg τρεις φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες.

 

Το εκχύλισμα της ρίζας του ginseng προτείνεται συνήθως στα 200-500 mg την ημέρα. Τα μη τυχαιοποιημένα εκχυλίσματα απαιτούν μεγαλύτερη πρόσληψη, γενικά 1-4 gr την ημέρα για ταμπλέτες ή 2-3 ml για βάμμα αποξηραμένης ρίζας τρεις φορές την ημέρα. Δεν συνιστάται κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

 

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...