Τα πολλαπλά οφέλη της μεσογειακής διατροφής!

337

Τα πολλαπλά οφέλη της μεσογειακής διατροφής!

 
Το μεσογειακό μενού περιλαμβάνει δημητριακά, φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Η δίαιτα βασίζεται στη θεωρία «κρέας και μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου». Η δίαιτα που θα σας παρουσιάσουμε περιλαμβάνει και μέτριες ποσότητες κρασιού.

 

H παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα
• Αφθονία φυτικών τροφών (φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και όσπρια) που είναι ελάχιστα επεξεργασμένα, της εποχής και που τα αγοράζετε από παραγωγούς που εμπιστεύεστε.
• Το ελαιόλαδο είναι η βασικότερη πηγή λίπους.
• Το τυρί και το γιαούρτι καταναλώνονται καθημερινά σε μέτριες ποσότητες.
• Το ψάρι και το πουλερικό καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.
• Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και χρησιμοποιείται ως γαρνίρισμα και όχι ως το κύριο συστατικό των γευμάτων σας.
• Τα φρέσκα φρούτα είναι το τυπικό ημερήσιο επιδόρπιο ενώ τα γλυκά που περιέχουν ζάχαρη και μέλι καταναλώνονται λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα.
• Το κρασί καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες, κυρίως μαζί με τα γεύματα.

Γιατί να την προτιμήσετε;
Πρώτα απ’ όλα σε καμία περίπτωση δε θα σας κοστίσει. Επιπλέον δε θα νιώσετε ποτέ έντονο αίσθημα πείνας καθώς ακόμα και στην πιο αυστηρή της εκδοχή, η δίαιτα περιλαμβάνει, κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, άπαχο τυρί, αυγά και μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Τα φρούτα, τα δημητριακά και το αποβουτυρωμένο γάλα προσθέτονται στη λίστα που μπορείτε να καταναλώνετε. Το ελαιόλαδο και μικρές ποσότητες κρασιού είναι μέρος των γευμάτων. Οι χορτοφάγοι μπορούν να αντικαταστήσουν με τοφού το ψάρι, το κοτόπουλο και το κρέας.
Πόσο καιρό πρέπει να ακολουθήσετε τη Μεσογειακή δίαιτα;
Το διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει ως και 6 εβδομάδες αλλά μπορείτε να μείνετε στο συγκεκριμένο τρόπο διατροφής μια ολόκληρη ζωή.
• Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως τη βασικότερη πηγή λίπους.
• Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών λιπών (κορεσμένων και ακόρεστων).
• Γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά –χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες ελαιολάδου στην παρασκευή της σος για τη σαλάτα.
• Δοκιμάστε φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο.
• Χρησιμοποιήστε το ψάρι και το κοτόπουλο ως τη βασική πηγή πρωτεϊνών, και περιορίστε το κόκκινο κρέας.
• Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες γιαούρτι και τυρί – κυρίως ως γαρνίρισμα.

Υποδειγματικά Γεύματα
Πρωϊνό
• 1/3 Πεπόνι
• 1 φέτα πολύσπορο ψωμί
• 2 κουτ. του γλυκού φιστικοβούτυρο
• 1 μήλο
Μεσημεριανό
2 φλιτζάνια φρέσκια σαλάτα σπανάκι
1 κιλό ψητό κοτόπουλο στήθος
1 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
1 κουτ. του γλυκού λαδόξιδο
1 μικρή σταρένια πίτα
1 μήλο
Βραδινό
2 κιλά ψάρι π.χ. μπακαλιάρο
1 μικρή γλυκοπατάτα
2 – 3 φλιτζάνια μπρόκολο, καρότα, πιπέρι, κρεμμύδια σοταρισμένα σε σκόρδο και ελαιόλαδο.
1 φλιτζάνι φρέσκο φρούτο της προτίμησης σας
Σνακ: (Για δεκατιανό ή για λίγο πριν το βραδινό) – 1 μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια).
ΠΗΓΗ: queen.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...