Πως μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας νεανικό!

72

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας νεανικό!

 

Το δέρμα είναι το εξωτερικό περίβλημα του σώματός μας που προστατεύει τα εσωτερι­κά μας όργανα. Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτε­ρο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Το δέρμα ενός ενήλικα ζυγίζει 5 κιλά και καλύπτει επιφάνεια 2 τετραγωνικών μέτρων. Είναι το μόνο όργανο που βρίσκεται τόσο εκτεθειμένο σε εξωτερικούς ερεθισμούς και παθήσεις, όπως ηλιακή ακτινο­βολία, περιβαλλοντική μόλυνση, τραυματισμούς, κάπνισμα και μικρόβια. Το δέρμα όμως δεν είναι απλώς ένα προστατευτικό περίβλημα. Είναι ένας πολύπλοκος ζωντανός οργανισμός. Η υγεία του εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων όπως η ηλικία, τα γονίδια, η υγιεινή, το κυκλοφορικό, το ανοσολογικό σύστημα, το περιβάλλον, η διατροφή και η ψυχολογική κατάσταση.

Ας εξετάσουμε εν συντομία τη δομή του δέρματος. Το στρώμα κυττάρων που ονομάζου­με δέρμα βασικά αποτελείται από δύο στιβάδες (στρώματα): το δέρμα και την επιδερμίδα. Η επιδερμίδα είναι ουσιαστικά το εξωτερικό δέρμα. Κ­άτω από την επιδερμίδα βρίσκεται ένα παχύ στρώ­μα λιπωδών κυττάρων, το χόριο.

Η επιδερμίδα αποτελείται από τέσσερις στιβάδες. Πιο κοντά στην επιφάνεια βρίσκεται η κερατίνη στιβάδα, η οποία είναι ένα αδιαφανές προστατευτικό στρώμα νεκρών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα αποτελούνται από μια σκληρή πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Τα κύτταρα της κερα­τίνης στιβάδας πρωταρχικά δημιουργούνται στη μητρική στιβάδα και σταδιακά ανέρχονται στην επιφάνεια. Τα κυτταρικά στοιχεία της κερατίνης στιβάδας απολεπίζονται συνεχώς και τα αντικα­θιστούν νέα κύτταρα. Καθώς γερνάμε, επιβραδύ­νεται η διαδικασία απολέπισής τους. Στους νέους ανθρώπους, ο κύκλος αντικατάστασης διαρκεί περίπου 30 ημέρες, ενώ στα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών διαρκεί περίπου 50 ημέρες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που με το πέρασμα του χρόνου χάνει το δέρμα μας τη ζωντάνια του και τη φρεσκάδα του.

Το χόριο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος και εκεί εκτελούνται οι σημαντικότερες λειτουργίες. Το χόριο περιέχει νευρικές απολήξεις που με τα ειδικά τους όργανα αισθητικότητας στέλνουν συνεχώς στα νευρικά κέντρα μηνύματα που προέρχονται από ερεθίσματα απτικά, θερμι­κά και πόνου. Περιέχει επίσης τους ιδρωτοποιούς αδένες, τους σμηγματογόνους αδένες, τους θύλα­κες των τριχών και τα αιμοφόρα αγγεία. Το εξω­τερικό στρώμα του χορίου αποτελείται από ζω­ντανά κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία, συνδετικό ιστό, λεμφαγγεία και κάποια ποσότητα κολλαγόνου και ελαστίνης. Η κατώτερη στιβάδα του χορίου περιέ­χει λιγότερα κύτταρα και αγγεία και περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.

Κάτω από την επιδερμίδα και το χόριο βρί­σκεται ένας ιστός που αποτελείται κυρίως από λίπος. Αυτό το στρώμα λίπους μονώνει και προ­στατεύει τα εσωτερικά όργανα και λειτουργεί σαν ένα είδος μαξιλαριού που διατηρεί το δέρμα μαλακό και ελαστικό.

 

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο » ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!»

Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...