Χρόνια «τρώει» τον οργανισμό μας! Βγείτε νικητές…

Χρόνια «τρώει» τον οργανισμό μας! Βγείτε νικητές…

 

 

Γνωρίζατε ότι μια και μόνο καθημερινή συνήθειά μας μπορεί να μας «δηλητηριάσει»; Δεν εννοώ κάποιο φαγητό ή κάποια ασχολία, αλλά μια κατάσταση την οποία βιώνουμε καθημερινά όλοι μας! Το στρες. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες το χρόνιο στρες είναι «δηλητήριο» για τον οργανισμό μας και προκαλεί πολλές και σοβαρές ασθένειες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο συνέκριναν τις επιδράσεις του στρες σε 119 άτομα που φρόντιζαν τους ανοιακούς συντρόφους τους καθώς και σε 106 άτομα που ζούσαν κάτω από την επήρεια του μόνιμου στρες. Και διεπίστωσαν ότι μέσα στο αίμα των ατόμων που ζούσαν με μόνιμο στρες, ήταν αυξημένη σε υψηλά επίπεδα η ιντερλευκίνη 6 , μια πρωτεΐνη η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει καρδιακή πάθηση, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι.

Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ενεργό όπως μετά από μεταμοσχεύσεις ή μολύνσεις, η παραγωγή της IL-6 αυξάνεται. Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της IL-6 παρέμεναν υψηλά ακόμη και 3 χρόνια αφόρου σταματούσε η παροχή της φροντίδας προς τα αγαπημένα πρόσωπα, δηλαδή της κατάστασης που τους προκαλούσε χρόνιο στρες.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το χρόνιο στρες προκαλεί παρατεταμένη και υψηλή αύξηση της IL-6 μέσα στο αίμα και η αύξηση της πρωτεΐνης αυτής συσχετίζεται με σοβαρές ασθένειες. Άρα τα άτομα που ζουν κάτω από συνθήκες χρόνιου στρες, έχουν τάση να αναπτύσσουν νοσηρές συνήθειες όπως για παράδειγμα να καπνίζουν ή να τρώνε υπερβολικά. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι δυστυχώς το στρες συνδέεται άμεσα με σοβαρές ασθένειες, ενώ οι ειδικοί προτείνουν να μειώσουμε τα επίπεδά του, ώστε να έχουμε μια πιο υγιή ζωή!
ΠΗΓΗ: infowoman.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ