ΦΟΒΕΡΟ! Με μια ανάσα θα ανιχνεύουν από τι πάσχουμε…

ΦΟΒΕΡΟ! Με μια ανάσα θα ανιχνεύουν από τι πάσχουμε…

 

 

 

Το 400 π.Χ. ο Ιπποκράτης συμβούλευε τους μαθητές του να μυρίζουν την αναπνοή των ασθενών τους, για να δουν αν είναι άρρωστοι. Σήμερα Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα σύστημα, που κάνει ακριβώς αυτό, μόνο πιο επιστημονικά.
Ο νέος αναλυτής χρησιμοποιεί νανο-ακτίνες, για να προσδιοριστεί η ακριβής χημική σύνθεση της αναπνοής ενός ατόμου. Δηλαδή είναι σε θέση να ανιχνεύσει την ύπαρξη όχι μίας, όχι δύο, αλλά 17 σοβαρών ασθενειών, από τον καρκίνο των νεφρών μέχρι το Πάρκινσον.

Ο αέρας που εκπνέουμε περιέχει άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο, καθώς και μικρές ποσότητες από πάνω από 100 άλλα χημικά, αλλά η σχετική ποσότητα κάθε ουσίας ποικίλλει, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του καθενός. Γράφοντας στο περιοδικό ACS Nano, οι επιστήμονες περιγράφουν τον τρόπο που ανέλυσαν τα αποτελέσματα με τις τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να ταξινομήσουν και διαγνώσουν τις παθήσεις.

Βρήκαν ότι κάθε ασθένεια παράγει ένα μοναδικό πτητικό χημικό αναπνευστικό «αποτύπωμα», με βάση διαφορετικές ποσότητες 13 συστατικών. Φάνηκε, επίσης, ότι η παρουσία μιας νόσου δεν παρεμποδίζει την ανίχνευση και άλλων.

Η φορητή συσκευή κοστίζει 24 λίρες Αγγλίας και είναι σε θέση να εντοπίζει διάφορες ασθένειες με μη επεμβατικό τρόπο.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Hossam Haick, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι, όποως όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικό τους ξεχωριστό, δακτυλικό αποτύπωμα, έτσι και κάθε μία από τις ασθένειες αφήνει το δικό της στίγμα στην αναπνοή, μια «υπογραφή» με χημικά συστατικά».

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει πειραματικούς αναλυτές αναπνοής, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα μέσα επικεντρώνονται σε ένα μόνο νόσημα, όπως ο καρκίνος.

Πηγή: Telegraph
healthmag.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ