Τρώτε κινέζικο; Τότε προσοχή σε αυτό το συστατικό…

Τρώτε κινέζικο; Τότε προσοχή σε αυτό το συστατικό…
Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) είναι το μονονάτριο άλας του γλουταμινικού οξέος. Το γλουταμινικό οξύ συγκαταλέγεται στα αμινοξέα. Το γλουταμινικό μονονάτριο είναι ένα ενισχυτικό γεύσης, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία, για να τονίσει την καλύτερη γεύση των τροφίμων. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι προσφέρει μια πέμπτη αίσθηση γεύσης, ανεξάρτητη από τις τέσσερεις βασικές, δηλαδή την αίσθηση του γλυκού, του ξινού, του αλμυρού και του πικρού, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αποτελεί προπαγάνδα της βιομηχανίας MSG.
Το γλουταμινικό μονονάτριο ενισχύει τις γεύσεις πολλών, αλλά όχι όλων των τροφίμων. Λειτουργεί καλά στα κρεατικά, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και πολλά χορταρικά. Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της γεύσης σε μερικές σούπες, σε μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες με συστατικά κρέατος. Το γλουταμινικό μονονάτριο ταιριάζει καλά με τις αλμυρές και ξινές γεύσεις, αλλά ελάχιστα με τα γλυκά τρόφιμα.
Πολλοί, όταν ακούνε για το MSG, νομίζουν ότι χρησιμοποιείται μόνο στα κινεζικά εστιατόρια. Έτσι νομίζουν ότι αν τρώνε σε εστιατόρια που δεν είναι κινεζικά, δεν διατρέχουν κίνδυνο. Και όμως έχουν λάθος. Στην Αμερική όλο και περισσότερα εστιατόρια χρησιμοποιούν MSG και στην Ελλάδα οι αλυσίδες ταχυφαγείων χρησιμοποιούν και αυτές MSG, για να κάνουν τις γεύσεις των φαγητών τους πιο νόστιμες. Ιδιαίτερα τα ταχυφαγεία που πουλάνε προϊόντα τηγανητού κοτόπουλου χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες MSG. Αν πάτε σε ένα τέτοιο εστιατόριο πρέπει να αποφύγετε όλα τα προϊόντα κοτόπουλου, τις σως και τα dressings, τα προϊόντα παρμεζάνας (η παρμεζάνα περιέχει πολύ MSG), τα croutons και τις σούπες.
Αν πάτε σε κινεζικό εστιατόριο, ζητήστε να μη βάλουν MSG στο φαγητό σας και αποφύγετε τη σως σόγιας, τις σούπες, τα εκχυλίσματα ψαριού και θαλασσινών τροφών και αποφύγετε πιάτα τα οποία είναι πολύ ανάμεικτα και μαριναρισμένα.
Η χώρα, όπου πρώτα απομονώθηκε και χρησιμοποιήθηκε το MSG (το 1908) ήταν η Ιαπωνία. Μια ιαπωνική εταιρεία που ονομάζεται Ajinomoto είναι ο κύριος παρασκευαστής MSG. Η Ιαπωνία είναι επίσης η χώρα, όπου η ταυρίνη και το συνένζυμο Q10 τώρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καρδιοπάθειας και το ginger και το σούσι που είναι πλούσιο σε ταυρίνη τρώγονται μαζί τα φαγητά στα οποία έχουν ρίξει MSG. Αυτές οι τροφές (το ginger και το πλούσιο σε ταυρίνη σούσι) έχουν προστατευτική επίδραση από τις αντιδράσεις που προκαλεί το MSG.
Τα συμπτώματα που μπορεί κάποιος να πάθει, αν φάει φαγητά που περιέχουν MSG ονομάζεται σύνδρομο κινεζικού εστιατορίου. Ο λόγος που το MSG έχει συνδεθεί με το κινεζικό φαγητό και όχι με το ιαπωνικό μπορεί να είναι οι προστατευτικές επιδράσεις του ωμού ψαριού και του φρέσκου ginger, αλλά επίσης ότι η ταυρίνη βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, και οι κινεζικές τροφές είναι συνήθως χαμηλές σε κρέας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το αστείο που λέγεται αφού φάμε σε ένα κινεζικό εστιατόριο, «πεινάς μετά από μια ώρα», δεν είναι και τόσο αστείο. Το γλουταμινικό στο MSG πυροδοτεί την ινσουλίνη. Αυτό θα προκαλέσει πείνα μετά από μιάμιση ώρα. Αυτό το γνωρίζουν οι παρασκευαστές των φαγητών των δυτικών χωρών, γι’ αυτό και το προσθέτουν στα φαγητά.
ΛΙΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ MSG
ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Αρρυθμία
Κολπική μαρμαρυγή
Ταχυκαρδία
Βραδυκαρδία
Στηθάγχη
Υπερβολική αύξηση ή πτώση της πίεσης του αίματος
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Διάρροια
Ναυτία/εμετός
Στομαχικές κράμπες
Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου
Πρήξιμο στο στομάχι
ΜΥΪΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Πόνος στους συνδέσμους
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Κατάθλιψη
Αλλαγές στη διάθεση
Ημικρανία
Ζαλάδα
Έλλειψη ισορροπίας
Αποπροσανατολισμός
Νοητική σύγχυση
Άγχος
Κρίσεις πανικού
Υπερδραστηριότητα
Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – Υπερκινητικότητα
Λήθαργος
Υπνηλία
Αϋπνία
Μούδιασμα
Κρίσεις επιληψίας
ΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Θολή όραση
Δυσκολία στην εστίαση
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Άσθμα
Φτέρνισμα
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ/ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Πόνος στην ουροδόχο κύστη
Οίδημα του προστάτη
Οίδημα του κόλπου
Συχνή ούρηση
Ούρηση τη νύχτα
ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Κνίδωση
Εξάνθημα
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ