Τρία είδη φόβου: Ποια είναι και πως αντιμετωπίζονται…

Υπάρχουν τρία είδη φόβου, το ήξερες; Κι αν το ήξερες, γνωρίζεις ποιοι είναι αυτοί, αλλά και πώς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις; Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη Γη που να μη φοβάται για κάτι. Όλοι έχουμε κάτι το οποίο φοβόμαστε, κάτι για το οποίο ανησυχούμε και η αλήθεια είναι ότι είναι κι αυτός ένας μηχανισμός του οργανισμού μας, που μας κρατάει σε επαγρύπνηση.

Μπορεί στη σύγχρονη ζωή, οι περισσότεροι από εμάς να μην ανησυχούμε για το εάν η ζωή μας κινδυνεύει ή όχι, αλλά μπορεί να φοβόμαστε άλλα πράγματα. Πράγματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια μας, με τους φίλους μας, με την υγεία μας ή με όλα όσα αγαπάμε και φοβόμαστε ότι μπορεί να χάσουμε.

Ποια είναι, λοιπόν, τα τρία είδη φόβου;
Είναι ο υγιής φόβος, αυτός που μας κρατάει σε επαγρύπνηση, ο πραγματικός φόβος, αλλά και ο παράλογος φόβος.

Ο υγιής φόβος είναι αυτός που μας βοηθά να καταλάβουμε τι είναι επικίνδυνο και τι όχι. Είναι το δώρο της φύσης στους ανθρώπους, είναι το ένστικτο που χρειαζόμαστε για την επιβίωση και την ασφάλεια μας. Είναι αυτοί οι χτύποι της καρδιάς που αυξάνονται όταν ανησυχούμε για κάτι.

Πώς να τον αντιμετωπίσεις;
Απλά άκου τη διαίσθησή σου. Όταν νιώθεις ότι κινδυνεύεις, ότι πρόκειται να αισθανθείς άβολα ή ότι πρέπει να αποφύγεις μια κατάσταση ή ένα άτομο, απλά άκου το ένστικτό σου.

Ο πραγματικός φόβος
Ο πραγματικός φόβος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα και δεν συνδέεται με τον κίνδυνο, όπως υγιής φόβος. Μερικά παραδείγματα για τον πραγματικό φόβο είναι όταν φοβόμαστε ότι θα χάσουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή όταν νιώθουμε ότι δεν θα πετύχουμε ποτέ τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας.

Όλα στη ζωή ευτυχώς ή δυστυχώς κάποτε τελειώνουν κι αυτοί οι υπαρξιακοί φόβοι συνδέονται με πραγματικά γεγονότα, τα οποία, όμως, δεν θα πρέπει να μας υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε.

Πώς να τον αντιμετωπίσεις;
Φοβάσαι ότι θα χάσεις κάποιον; Αφιέρωσε του χρόνο, πέρνα χρόνο μαζί του, εκτίμησε όλα όσα έχεις αυτή τη στιγμή, στο εδώ και τώρα. Ο πραγματικός φόβος μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να ξεκινήσουμε να ζούμε καλύτερα και πιο συνετά.

Ο παράλογος φόβος
Αυτός είναι και ο πιο επικίνδυνος. Είναι ένας υποθετικός φόβος ή πολλές φορές ακόμη και ανύπαρκτος και χωρίς ουσία. Μπορεί να είναι μεγάλος ή μικρός, αλλά εκδηλώνεται σ’ όλους. Είναι ο φόβος για τα ύψη, τις αράχνες, την κλειστοφοβία, τη δημόσια ομιλία κτλ..

Πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις;
Σκέψου γιατί φοβάσαι τα ύψη, γιατί φοβάσαι να μιλήσεις μπροστά σε κόσμο. Ανάλυσε τι είναι αυτό που σε κάνει να φοβάσαι και προσπάθησε με ένα βήμα την κάθε φορά, να το ξεπεράσεις. Να προσπαθήσεις, να ξεπεράσεις τα όρια που έχεις θέσει εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις βοήθεια από δικούς σου ανθρώπους ή από κάποιον ειδικό.

ipop.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ