Το φυτό με τις πολλαπλές θαυματουργές ιδιότητες…

Το φυτό με τις πολλαπλές θαυματουργές ιδιότητες…

 

Η αγκινάρα είναι μια τροφή αλλά ταυτόχρονα και ένα βότανο με φαρμακευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και το συμπεριλαμβάνω στις υπερτροφές.

 

Η αγκινάρα είναι ένα από τα παλαιότερα θεραπευτικά φυτά. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη αξία στο φυτό. Έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους ως βοηθητικό της πέψης. Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι ρίζες και τα ανώριμα άνθη περιέχουν επίσης ευεργετικά στοιχεία.

 

Η αγκινάρα είναι μια άριστη πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου και του ιχνοστοιχείου χρώμιου. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, φολικού οξέος, βιοτίνης και μαγγανίου. Είναι καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), θειαμίνης (βιταμίνης Β1), προ-βιταμίνης Α και καλίου.

 

Η φρέσκια αγκινάρα είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και σάκχαρα, διότι οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακές της είναι στη μορφή της ινουλίνης, ενός πολυσακχαρίτη ή αμύλου που χρησιμοποιείται από το σώμα διαφορετικά από ότι τα άλλα σάκχαρα. Στην πραγματικότητα, η ινουλίνη δεν χρησιμοποιείται από το σώμα για το μεταβολισμό ενέργειας. Αυτό κάνει τις αγκινάρες εξαιρετικά ωφέλιμες για τους διαβητικούς, διότι η ινουλίνη έχει φανεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο διαβήτη. Ωστόσο είναι σημαντικό οι αγκινάρες να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκες, διότι η ινουλίνη διασπάται σε άλλα σάκχαρα, όταν οι αγκινάρες αποθηκεύονται για πολύ χρόνο.

 

Το τυποποιημένο εκχύλισμα αγκινάρας έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της υψηλής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Σε δυο μελέτες, η χρήση τυποποιημένου εκχυλίσματος αποδείχτηκε ευεργετική στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, όταν δινόταν σε ποσότητες που
κυμαίνονταν από 900 έως 1.920 mg την ημέρα. Ας δούμε αναλυτικότερα μια από τις μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη. Σε 6 εβδομάδες, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε μισούς που λάμβαναν εκχύλισμα αγκινάρας και σε άλλους μισούς που λάμβαναν placebo. Οι ασθενείς που λάμβαναν αγκινάρα είχαν 18,5% μείωση στη χοληστερίνη τους.

 

Η αγκινάρα βοηθά επίσης στον ίκτερο και την ιογενή ηπατίτιδα και είναι γενικά ευεργετική για το συκώτι. Η ενίσχυση της παραγωγής χολής, που κάποιος έχει τρώγοντας αγκινάρες, μπορεί να αποδοθεί στο συστατικό cynarin, το οποίο είναι πολύ ωφέλιμο για τηνυγεία του συκωτιού. Η χολή που το συκώτι σας παράγει, βοηθά να αποβληθούν επικίνδυνες τοξίνες. Οι αγκινάρες περιέχουν επίσης το φλαβονοειδές silymarin, ένα ισχυρό ηπατοπροστατευτικό συστατικό. Η silymarin αποτρέπει τη διαδικασία της υπεροξείδωσης των λιπιδίων να συμβεί στις κυτταρικές μεμβράνες των ιστών του συκωτιού, κάνοντας έτσι την αγκινάρα ένα ισχυρό όπλο για την υγεία του συκωτιού σας.

 

Η αγκινάρα έχει προληπτική αντικαρκινική δράση. Υπάρχουν πολλά ισχυρά πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά στις αγκινάρες, τα οποία οι ερευνητές πιστεύουν
ότι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του μαστού και της λευχαιμίας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά ρουτίνη, κουερσετίνη και γαλλικό οξύ που βρίσκονται στο εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορούν να προκαλέσουν απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και να μειώσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

 

Για δυσπεψία και καούρα στο στομάχι η δοσολογία είναι 320-640 mg εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας τρεις φορές την ημέρα. Μερικές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ένα ειδικό εκχύλισμα που ονομάζεται ALELI 220 (HeparSL forte, Berlin, Germany). Για υψηλή χοληστερίνη η δοσολογία είναι 1.800-1.920 mg την ημέρα ενός ειδικού εκχυλίσματος αγκινάρας (Valverde Artischocke, Novartis Consumer Health) σε 2 με 3 χωρισμένες δόσεις. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί προϊόντα που περιέχουν 60-1.500 mg την ημέρα του ενεργού συστατικού cynarin. Αν δεν είναι διαθέσιμο κάποιο τυποποιημένο εκχύλισμα, η ποσότητα των ακατέργαστων, αποξηραμένων φύλλων είναι 1-4 gr τρεις φορές την ημέρα.

 

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ