Το ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ στοιχείο που βοηθάει στο χάσιμο λίπους…

Το ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ στοιχείο που βοηθάει στο χάσιμο λίπους…

 

 

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι ένα ελεύθερο λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και σε κρέατα. Οι αγελάδες και τα άλλα
μηρυκαστικά ζώα παράγουν CLA από το λινολεϊκό οξύ μέσω βιο-υδρογόνωσης, η οποία είναι φυσιολογικά παρούσα στη διατροφή τους. Έτσι τα προϊόντα που παράγονται από τα μηρυκαστικά, όπως είναι το γάλα, το βοδινό κρέας, το τυρί και το γιαούρτι, είναι φυσικές πηγές CLA.

Το λινολεϊκό οξύ είναι ένα από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που πρέπει να καταναλώνει ο άνθρωπος από την τροφή, διότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να το παράγει.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το CLA ασκεί την ευεργετική του δράση περισσότερο στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο και στους αθλητές και σε άτομα που στόχο έχουν άπαχη σωματική μάζα. Μερικά από τα γνωστά ευεργετήματα που οι άνθρωποι μπορεί να κερδίσουν από τη λήψη CLA είναι μείωση του σωματικού λίπους, αύξηση της μυϊκής μάζας, πιθανή αύξηση στη μυϊκή και καρδιακή αντοχή, αύξηση οστικής μάζας και οστικής πυκνότητας, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μείωση του συνολικού σωματικού βάρους και αυξημένο μεταβολισμό.

Άλλες ευεργετικές δράσεις που έχουν φανεί σε ζώα, αλλά πρέπει να φανούν και σε μελέτες σε ανθρώπους, περιλαμβάνουν μείωση της ολικής χοληστερόλης,μείωση της LDL και αύξηση της HDL, μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αν αυτά τα αποτελέσματα προκύψουν και από μελέτες σε ανθρώπους, τότε αυτό θα σημαίνει ότι το CLA δεν θα αποτελεί μόνο ένα βοήθημα για τη φυσική εμφάνιση, αλλά ότι θα μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση του καρκίνου, της καρδιοπάθειας και του διαβήτη.

Το φυσικό αυτό σκεύασμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα που επιθυμούν να χάσουν σωματικό λίπος και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα, από υπέρβαρους και παχύσαρκους, από αθλητές, ασχολούμενους με μυϊκή ανάπτυξη και άτομα που ασχολούνται με φυσική κατάσταση και αθλητικές δραστηριότητες. Για απώλεια σωματικού βάρους η χρήση του CLA θα πρέπει να συνδυάζεται με μια καλή δίαιτα και άσκηση για καλύτερα αποτελέσματα. Η δόση που φαίνεται από τις μελέτες ότι είναι αποτελεσματική είναι 1.500-3.000 mg ημερησίως.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ