Το κατάλληλο φυτό για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας…

Το κατάλληλο φυτό για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας…
Οι ενώσεις που περιέχονται στην αγριοκαστανιά ή αλλιώς ιπποκαστανιά (horse chestnut) φαίνεται ότι μειώνουν το οίδημα, καταπολεμούν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την υποτονική κυκλοφορία.
Το κύριο δραστικό συστατικό της αγριοκαστανιάς είναι η εσκίνη, μέλος της χημικής τάξης, γνωστής ως σαπωνίνες τριτερπένια, τα οποία μειώνουν τη διαρροή υγρού από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, καταστέλλουν τη φλεγμονή και μπλοκάρουν τη δράση της θρομβίνης, μιας ένωσης που προάγει την πήξη του αίματος. Όλες αυτές οι επιδράσεις μπορεί να είναι επωφελείς για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας..
Η εσκίνη είναι ικανή να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος μέσω των φλεβών αυξάνοντας τον τόνο των φλεβικών τοιχωμάτων, και επιτρέποντας έτσι στο αίμα να ρέει ελεύθερα. Αυτό το φαινόμενο έχει κάνει την αγριοκαστανιά μια δημοφιλή τοπική και από του στόματος θεραπεία για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και τη φλεβίτιδα.
Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των μελετών που έχουν διεξαχθεί από την ομάδα επιθεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου Cochrane έδειξε
ότι το εκχύλισμα αγριοκαστανιάς λαμβανόμενο από το στόμα βελτιώνει τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.Αν και ο μηχανισμός δράσης δεν είναι πλήρως κατανοητός, μπορεί να περιλαμβάνει αναστολή της δράσης των λευκών αιμοσφαιρίων που εμπλέκονται στην παραγωγή φλεγμονώδους ανταπόκρισης.
Μια τυχαιοποιημένη μελέτη σε ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια έδειξε ότι το εκχύλισμα σπόρων αγριοκαστανιάς βελτιώνει την συσταλτικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην κυκλοφορία, στη μείωση των διαρροών μέσω των τριχο¬ειδών αγγείων και στην πρόληψη του οιδήματος, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου(163). Σε μία άλλη τυχαιοποιημένη μελέτη, η θεραπεία με εκχύλισμα σπόρων αγριοκαστανιάς από του στόματος σε μια δόση ισοδύναμη με 50 mg εσκίνης δύο φορές ημερησίως ήταν ισοδύναμη με τη θεραπεία με κάλτσες συμπίεσης, η οποία είναι μια τυπική θεραπεία για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.
H αγριοκαστανιά χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Θεωρείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι είναι αντιοιδηματώδες και έχει εγκριθεί από την Γερμανική Επιτροπή για τη φλεβική συμφόρηση.
Εκτός από την εσκίνη, η αγριοκαστανιά περιέχει ένα οπλοστάσιο άλλων συστατικών που μπορούν να καταπολεμήσουν την κυτταρίτιδα, εν μέρει λόγω της εξαιρετικά ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης.
Η αγριοκαστανιά περιέχει συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια στη βιομηχανία
καλλυντικών για τη θεραπεία των κιρσών και ευρυαγγειών. Το κύριο ενεργό συστατικό, η εσκίνη, αναστέλλει το ένζυμο υαλουρονιδάση που διασπά τις πρωτεογλυκάνες στην υποστηρικτική δομή που περιβάλλει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, καθώς επίσης και στο ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη αγγειακών διαρροών.Επιπρόσθετα οφέλη από την εσκίνη είναι ο αποκλεισμός φλεγμονωδών μεσολαβητών όπως 5-υδροξυτρυπταμίνη και η ισταμίνη και η μείωση της καταστροφής των βλεννοπολυσακχαριτών που βοηθούν στην υποστήριξη των τριχοειδών τοιχωμάτων.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε επίσης ενθαρρυντικά οφέλη του εκχυλίσματος αγριοκαστανιάς στην αναστροφή των σημαδιών της γήρανσης του προσώπου. Αυτή η ιαπωνική μελέτη έχει δείξει ότι το εκχύλισμα αγριοκαστανιάς μειώνει σημαντικά τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να αναφέρονται σε αυτό ως «ένα ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό». Σε αυτή τη μελέτη, 40 υγιείς γυναίκες εφάρμοζαν ένα τζελ που περιείχε 3% εκχύλισμα αγριοκαστανιάς στο δέρμα γύρω από τα μάτια τους τρεις φορές την ημέρα για εννιά εβδομάδες και οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη σοβαρότητα των ρυτίδων σύμφωνα με μια σειρά από φωτογραφίες. Μετά από μόλις έξι εβδομάδες, οι γυναίκες που εφάρμοζαν εκχύλισμα αγριοκαστανιάς είχαν σημαντικές μειώσεις στις βαθμολογίες των ρυτίδων στις γωνίες των ματιών ή στο κάτω βλέφαρο δέρμα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι βελτιώσεις αυτές διατηρήθηκαν για εννέα εβδομάδες.
Επειδή έχει αντιπηκτική δράση, η αγριοκαστανιά δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα από ασθενείς που έχουν αιμορραγικές διαταραχές ή οι οποίοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ασπιρίνη.
Στην Ευρώπη, οι κρέμες που περιέχουν 2% εσκίνη, είναι δημοφιλείς για την θεραπεία των αιμορροΐδων, τα έλκη του δέρματος, τη φλεβίτιδα και τους μώλωπες.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο «ΜΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟΥΣ»
Εκδόσεις Κάδμος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ