Τα… ιδιαίτερα ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ! Θεραπευτείτε ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ…

Τα… ιδιαίτερα ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ! Θεραπευτείτε ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ…
Οι διαιτολόγοι υπερτονίζουν τη διατροφική αξία των μανιταριών. υπάρχουν κάποια είδη που έχουν τόσα θρεπτικά συστατικά ώστε να αποτελούν φάρμακα κατά του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Αυτά τα είδη μανιταριών αποτελούν πηγές πολυσακχαριτών και διαφόρων άλλων συστατικών που έχουν μελετηθεί για τη δράση τους κατά των κακοήθων όγκων και για τις ανοσοενισχυτικές τους ιδιότητες και θεωρούνται δυνητικές πηγές νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. Διάφοροι τύποι μανιταριών χρησιμοποιούνται ιατρικά στην Κίνα και στην Ιαπωνία, για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσουν τη γενικότερη υγεία των ασθενών.

Ένα μανιτάρι που έχει μελετηθεί πάρα πολύ είναι το shiitake (Lentinus edodes). Πρόκειται για ένα δημοφιλές φαγώσιμο μανιτάρι της Ιαπωνίας. Ο πολυσακχαρίτης lentinan που έχει απομονωθεί από το shiitake έχει δείξει ισχυρή αντιογκική δράση σε διάφορες εργαστηριακές έρευνες με πειραματόζωα.
Ο lentinan είναι ένας πολυσακχαρίτης που προέρχεται από το ιαπωνικό μανιτάρι shiitake (Lentinula edodes). Το ενεργό συστατικό του lentinan είναι η 1,3 βήτα-γλυκάνη. Ο lentinan δεν απορροφάται τόσο καλά, όταν λαμβάνεται από το στόμα, γι’ αυτό χορηγείται με ένεση κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος, για να αυξήσει την κυτταρική απορρόφηση.

Ένα άλλο μανιτάρι που χρησιμοποιούν συχνά οι παραδοσιακοί Κινέζοι γιατροί είναι το Poluporus umbellatus ή zhu ling, ένα φαγώσιμο μανιτάρι που φυτρώνει πάνω σε κορμούς δένδρων. Σύγχρονες εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εν λόγω μανιτάρι έχει αντικαρκινικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες και ότι ενισχύει τα θεραπευτικά αποτελέσματα της χημειοθεραπείας, ιδιότητες που οφείλονται σε κάποιον πολυσακχαρίτη που περιέχει. Άλλα μανιτάρια που έχουν μελετηθεί για τις ανοσοενισχυτικές και αντιογκικές τους ιδιότητες είναι το Coriolus veriscolor (οι ιδιότητες αυτές οφείλονται στον πολυσακχαρίτη Krestin που περιέχει) και το Flammulina velutipes.

Την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση φαίνεται ότι έχει το μανιτάρι maitake (Grifola frondosa). Από τα διάφορα μανιτάρια που έχουν εξεταστεί για τη θεραπευτική τους αξία, συμπεριλαμβανομένου του shiitake, το maitake (Grifola frondosa) έχει δείξει τις πιο σταθερές αντικαρκινικές επιδράσεις από στοματική λήψη. Τα άλλα μανιτάρια έχουν ενεργά συστατικά τα οποία είναι αποτελεσματικά, όταν δίνονται με ένεση, αλλά όχι όταν λαμβάνονται από το στόμα. Ένα απομονωθέν κλάσμα, το Maitake D-fraction με ενεργά συστατικά 1,6 και 1,3 βήτα-γλυκάνες, έχει βρεθεί ότι είναι το ισχυρότερο και καλύτερα απορροφούμενο από τη δίαιτα.

Το maitake χαμηλώνει τα υπερβολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύει το συκώτι και έχει αντιιική δράση. Το maitake μάλιστα έχει ισχυρή δράση κατά του AIDS, της ηπατίτιδας και έχει αντιϋπερτασικές ιδιότητες. Όπως με άλλα ιατρικά μανιτάρια, το μανιτάρι reishi (ganodermum lucidum) είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες που αυξάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Εκκαθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες και γενικά έχει αντικαρκινικές και αντιογκικές ιδιότητες. Το reishi περιέχει τον πολυσακχαρίτη beta D-glucan, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και που έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματικός κατά του σαρκώματος 180. Ο πολυσακχαρίτης διεγείρει τη δράση των μακροφάγων να παράγουν τον παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF-a) μαζί με τις ιντερλευκίνες που σκοτώνουν τον καρκίνο.

Σε άλλη μελέτη οι πολυσακχαρίτες (PS) από το G. lucidum (PS-G) απομονώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν, για να ενισχύσουν την παραγωγή κυτταροκινών από ανθρώπινα μονοκύτταρα-μακροφάγα και Τ-λεμφοκύτταρα.

Εκτός από τις αντιογκικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητές του, το reishi αναχαιτίζει επίσης το στρες.
Περιέχει πικρά τριτερπένια. Αυτά ενισχύουν το κυκλοφορικό και ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνουν το συκώτι και προστατεύουν το σώμα από το φυσικό στρες. Τα τριτερπένια δρουν σαν προσαρμογόνα.

Η κύρια δράση του είναι να αυξάνει την ανοσοποιητική λειτουργία και να ανεβάζει την ποσότητατων λευκοκυττάρων. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όταν χρησιμοποιείται με χημειοθεραπεία. Αυξάνει τη δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το reishi αποτελεί μέρος της κινεζικής αντικαρκινικής Fu Zhen που χρησιμοποιείται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία. Συνδυάζοντας το ganoderma με ginseng, astragalus και lucii berries ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζουμε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Το coriolus versicolor είναι ένα μανιτάρι που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά ασιατικά βοτανικά φάρμακα. Δυο συστατικά που εξάγονται από το μανιτάρι, ο πολυσακχαρίτης Κ (PSK) και ο πολυσακχαρίτης-πεπτίδιο (PSP) μελετώνται ως συμπληρωματικές αντικαρκινικές θεραπείες. Ο versicolor πολυσακχαρίτης (VPS), ένα άλλο απόσταγμα από το μανιτάρι που πωλείται ως διατροφικό συμπλήρωμα στις ΗΠΑ, επίσης μελετάται. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι το ίδιο το ωμό μανιτάρι είναι αποτελεσματικός αντικαρκινικός παράγοντας στους ανθρώπους. Αλλά υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι συστατικά που προέρχονται από το μανιτάρι μπορεί να είναι χρήσιμα κατά του
καρκίνου. Κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι ο PSK μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με διάφορους τύπους καρκίνου αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης χωρίς να προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Ο PSK χρησιμοποιείται συχνά μαζί με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες στην Ιαπωνία. Ο PSP και ο VSP δεν έχουν μελετηθεί αρκετά.

Τα μανιτάρια αυτά μπορεί να τα πάρει κάποιος σε μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων. Υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν μείγμα από διάφορα θεραπευτικά μανιτάρια. Από την εμπειρία μου με τα θεραπευτικά μανιτάρια κα βλέποντας τη βιβλιογραφία και τις ανέκδοτες αναφορές, αναφέρω ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βοηθηθεί από την κατανάλωση αυτών των μανιταριών στις ακόλουθες καταστάσεις:
καρκίνο, AIDS, τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, γρίπη, κρυολόγημα, έλεγχο του σακχάρου του αίματος, επιληπτικές κρίσεις, αντιμετώπιση της ατονίας, καλύτερο ύπνο, λιγότερο στρες, μείωση της πίεσης του αίματος, ιγμορίτιδα. Οι καταναλωτές των μανιταριών καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν διάφορες μικροβιακές μολύνσεις χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών. Έχουν βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ανθρώπων με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

Καρκινοπαθείς που είναι επιρρεπείς σε κάθε είδους ιό και μόλυνση και η σπλήνα τους είναι πολύ δραστήρια, καταπολεμώντας τις μολύνσεις, έχουν καταφέρει να ηρεμήσουν τη σπλήνα τους, όπως μπορεί να φανεί από διάφορους ελέγχους με εναλλακτικές μεθόδους, και φυσικά παύουν να είναι επιρρεπείς σε κάθε είδους μολύνσεις. Βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος.
Πολλοί συνδυάζουν τα θεραπευτικά μανιτάρια με graviola (θα μιλήσουμε στη συνέχεια γι᾿ αυτή την υπερτροφή), σκόρδο και πράσινο τσάι. Τα θεραπευτικά μανιτάρια αποτελούν μια υπερτροφή και πληρούν τον ορισμό του Ιπποκράτη «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου».

Δεν έχουν καμιά παρενέργεια ούτε υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση τους. Μπορούν να λαμβάνονται για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να προκαλούν κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ