Σύνδρομο Τοξικού Σοκ! Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε…

Σύνδρομο Τοξικού Σοκ! Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε…

 

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ δεν είναι κάτι καινούργιο και, παρά τις προσπάθειες πρόληψής του, συνεχίζει να αφαιρεί ζωές σε πολλά μέρη του κόσμου.

Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση η οποία οφείλεται στις τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια Staphylococcus aureus και η εμφάνισή της συνδέεται με προϊόντα γυναικείας υγιεινής όπως τα ταμπόν.

Αν και δεν είναι συνηθισμένη, συνεχίζει να επικρατεί μεγάλη ανησυχία λόγω του αριθμού των περιστατικών τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα οποία είχαν τρομερές συνέπειες.

Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι εκείνη ενός μοντέλου, της Αμερικανίδας Lauren Wasser, που έχασε ένα πόδι ως αποτέλεσμα αυτής της πάθησης, η οποία αποδόθηκε στη χρήση ταμπόν.

Η εικοσιεφτάχρονη ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον της Kotex Natural Balance για τη μόλυνση που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή.

Αν και κάποιοι μας καθησυχάζουν λέγοντας ότι λιγότερες από τις μισές αναφερόμενες περιπτώσεις οφείλονται αποκλειστικά στη χρήση ταμπόν, εξακολουθούν να γίνονται αυστηρές συστάσεις κατά της χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Τι είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ;

ο Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ) είναι μια σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα πάθηση που οφείλεται σε βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus και ο Streptococcus pyogenes, των οποίων η μη φυσιολογική ανάπτυξη παράγει μια τοξίνη αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει σε σηπτικό θάνατο.

Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, όμως οι πρώτες περιπτώσεις που αναγνωρίστηκαν αφορούσαν γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει ταμπόν κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας.

Το σύνδρομο ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 από το μικροβιολόγο Philip Tierno και την ομάδα του, που διαπίστωσαν ότι ευθύνονταν οι συνθήκες που εξασφάλιζε το συνθετικό υλικό στα βακτήρια.

Η χρήση πολλών υλικών αυτού του είδους δεν επιτρέπεται πλέον στη βιομηχανία, όμως η πάθηση εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα καθώς συνεχίζεται η αναφορά σχετικών περιστατικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των περιστατικών ΣΤΣ συνδέεται και με άλλες συνθήκες, όπως με κάποιες χειρουργικές διαδικασίες, και όχι μόνο με τη χρήση ταμπόν κατά την εμμηνορρυσία.

ΠΗΓΗ: meygeia.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ