Συμπτώματα στα παιδιά που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγνοήσουμε…

Συμπτώματα στα παιδιά που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγνοήσουμε…

 

 

Για ορισμένα προβλήματα υγείας των παιδιών, η προσέγγιση «περιμένουμε λίγο και μετά βλέπουμε» μπορεί να είναι σωστή. Όχι όμως και για αυτά.

Όταν γινόμαστε γονείς, γινόμαστε και οι καλύτεροι ειδικευόμενοι γιατροί. Είτε πρέπει να ξεβουλώσουμε μια βουλωμένη μύτη είτε να αφαιρέσουμε το δόντι που είναι έτοιμο να βγει, λίγα πράγματα τελικά μπορούν να μας σταματήσουν. Πολλές φορές όμως είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε υπάρχει πραγματικός λόγος να τηλεφωνήσουμε στον παιδίατρο. Σε ποια θερμοκρασία θεωρείται «υψηλός» ο πυρετός; Ποιο είδος στομαχόπονου δηλώνει ότι το παιδί δεν έχει απλώς μια ίωση; Και όταν συμβαίνει κάτι πραγματικά τρομακτικό, όπως το να γεμίσει το παιδί εξανθήματα, πρέπει να τηλεφωνήσουμε στον παιδίατρο ή να φύγουμε σφαίρα για τα επείγοντα; Ως γονείς, θέλοντας να προφυλαχτούμε, αναζητούμε ιατρική βοήθεια κάθε φορά που ανησυχούμε για κάτι. Υπάρχουν 12 συμπτώματα που απαιτούν πάντα ιατρική φροντίδα.

Υψηλός πυρετός

Πυρετός από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω για μωρά κάτω των 3 μηνών, πάνω από 38,3 βαθμούς για μωρά 3-6 μηνών και πάνω από 39,4 βαθμούς για παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, όταν το παιδί έχει πυρετό, μεγαλύτερη σημασία έχει η διάθεσή του παρά το νούμερο που δείχνει το θερμόμετρο. Εξαίρεση αποτελούν τα βρέφη κάτω των 3 μηνών τα οποία χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη όταν ο πυρετός φτάσει τους 38 βαθμούς. Είναι πολύ σημαντικό να τηλεφωνήσουμε αμέσως στον παιδίατρο. Αν εκείνη την ώρα ο γιατρός δεν μπορεί να μας βοηθήσει, πρέπει να πάμε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Για παιδιά μεγαλύτερα από 2 χρονών, ο πυρετός δεν πρέπει να μας ανησυχεί αν το παιδί δεν είναι αφυδατωμένο και συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Μπορούμε απλώς να καλέσουμε τον παιδίατρο για να μας δώσει οδηγίες.

Πυρετός μεγάλης διάρκειας

Ο πυρετός που δεν υποχωρεί με φαρμακευτική αγωγή ή που διαρκεί πάνω από πέντε ημέρες.

Αν έχουμε δώσει στο παιδί αντιπυρετικό και για τις επόμενες 4 έως 6 ώρες ο πυρετός δεν υποχωρεί, πρέπει να τηλεφωνήσουμε στον παιδίατρο. Αυτό σημαίνει ότι η λοίμωξη είναι πολύ δυνατή για να της αντισταθεί το σώμα και ίσως χρειαστεί ο παιδίατρος να κάνει περισσότερες εξετάσεις στο παιδί για να βρει την αιτία. Ο πυρετός που προκαλείται από μια απλή ίωση, όπως ένα κρύωμα ή μια γρίπη, κανονικά υποχωρεί μέσα σε πέντε ημέρες. Όταν όμως διαρκεί περισσότερο -ακόμη και αν δεν είναι υψηλός (38 βαθμοί Κελσίου)- μάλλον έχει προκληθεί από κάποια λοίμωξη.

Πυρετός με πονοκέφαλο

Πυρετός σε συνδυασμό με έντονο πονοκέφαλο ή πόνο στον αυχένα ή εξανθήματα που μοιάζουν είτε με μελανιές είτε με μικροσκοπικές κόκκινες κουκκίδες.

Σε αυτή την περίπτωση ενημερώνουμε κατευθείαν τον παιδίατρο. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια μηνιγγίτιδας και χρειάζεται άμεση φροντίδα.

Στρογγυλά εξανθήματα

Εξανθήματα που μοιάζουν με κύκλο και αποτελούνται από έντονες μελανιές ή μικροσκοπικές κόκκινες κουκκίδες που δεν εξαφανίζονται αν πιέσουμε το δέρμα.

Ένα εξάνθημα σε σχήμα κύκλου με ένα πιο ανοιχτό σημείο στο κέντρο του είναι σημάδι της νόσου του Lyme (βορρελίωση). Αν δούμε κηλίδες στο δέρμα θα πρέπει αμέσως να ζητήσουμε βοήθεια γιατί μπορεί να είναι σημάδια διάφορων σοβαρών ασθενειών. Αν δούμε ανεξήγητες μελανιές σε όλο το σώμα του παιδιού πιθανόν να υπάρχει κάποια διαταραχή του αίματος. Επίσης, ένα εξάνθημα, ακόμη και μικρό, μπορεί να είναι δείγμα κάποιας αλλεργικής αντίδρασης. Αν το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, είναι ταραγμένο ή είναι υποτονικό, θα πρέπει να το δει αμέσως ο παιδίατρος.

Περίεργες ελιές

Καινούριες ελιές ή ελιές που αλλάζουν.

Πρέπει να παρατηρούμε τις ελιές που έχει το παιδί και ειδικά αυτές που έχει από τη γέννησή του γιατί αυτές είναι πιο επικίνδυνες να γίνουν κακοήθεις. Μπορούμε μία φορά το μήνα να ελέγχουμε το δέρμα του παιδιού την ώρα του μπάνιου. Αν δούμε κάποια ελιά με περίεργο σχήμα, που να είναι πιο άγρια στις άκρες, που δεν έχει το ίδιο χρώμα σε όλη της την επιφάνεια ή που να έχει μεγαλώσει, θα πρέπει να ενημερώσουμε κατευθείαν τον παιδίατρο γιατί όλα αυτά είναι ενδείξεις για καρκίνο του δέρματος.

Ξαφνικός στομαχόπονος

Στομαχόπονος χαμηλά και δεξιά στο στομάχι ή στομαχόπονος που έρχεται ξαφνικά ή προκαλεί συσπάσεις ή έρχεται και φεύγει

Αν το παιδί πονάει χαμηλά και δεξιά στο στομάχι, πρέπει να του ζητήσουμε να χοροπηδήσει πάνω κάτω και αν όταν το κάνει νιώσει έντονους πόνους μάλλον έχει σκωληκοειδίτιδα. Αν και η απόφυση βρίσκεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά, ο πόνος που προκαλείται από τη σκωληκοειδίτιδα μπορεί να ξεκινήσει γύρω από τον αφαλό και να πάει προς τα δεξιά. Όταν το παιδί έχει μια απλή στομαχική ίωση, τότε έχει πυρετό, κάνει εμετό και έχει στομαχόπονο και διάρροια.Όταν έχει σκωληκοειδίτιδα, έχει μερικές φορές διάρροια, μετά έχει κοιλόπονο, μετά κάνει εμετό, μετά πονάει και μετά έχει πυρετό. Αν παρατηρήσουμε αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να τηλεφωνήσουμε αμέσως στον παιδίατρο γιατί η σκωληκοειδίτιδα προχωράει πολύ γρήγορα και θεραπεύεται πιο αποτελεσματικά όταν διαγνωστεί εγκαίρως.

Όταν το παιδί είναι κάτω από 4 χρονών και έχει στομαχόπονο εξαιτίας του οποίου τη μια στιγμή διπλώνεται στα δύο και την άλλη είναι μια χαρά, είναι ένδειξη ότι μπορεί να έχει εγκολεασμό, μια σοβαρή διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά όταν ένα μέρος του εντέρου μπαίνει στον ίδιο του τον αυλό. Ο πόνος εμφανίζεται ανά 20-60 λεπτά και συνήθως συνοδεύεται από εμετούς, πυρετό, διάροια αλλά και αίμα και βλέννα στα κόπρανα. Θα πρέπει να τηλεφωνήσουμε στον παιδίατρο μόνο αν το παιδί έχει σοβαρούς πόνους. Αν όμως παρατηρήσουμε σημάδια στα κόπρανα του παιδιού, πρέπει να πάμε απευθείας στο νοσοκομείο.

Πονοκέφαλος με εμετούς

Ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται νωρίς το πρωί ή που ξυπνάει το παιδί μέσα στη νύχτα ή που συνοδεύεται από εμετούς.

Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ημικρανίας και ο παιδίατρός μας μπορεί να μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Οι ημικρανίες εμφανίζονται και στα παιδιά αλλά δεν είναι επικίνδυνες. Όμως, οι ξαφνικοί πονοκέφαλοι το πρωί ή μέσα στη νύχτα μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό και για αυτό πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως σε κάποιον γιατρό.

Μειωμένη ούρηση

Ξερό στόμα, ξερά χείλια, μειωμένη ούρηση, πλαγιοκεφαλία (στα βρέφη), ξερό δέρμα ή δέρμα που δεν επανέρχεται όταν το τσιμπάμε ή υπερβολικά πολλοί εμετοί και διάρροια.

Όλα αυτά είναι ενδείξεις αφυδάτωσης και πρέπει να θεραπευτούν άμεσα γιατί η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοκ. Αν πιστεύουμε ότι το παιδί πλησιάζει σε αυτό το στάδιο θα πρέπει κατευθείαν να καλέσουμε το 166 ή να πάμε στο νοσοκομείο. Διαφορετικά, μπορούμε να τηλεφωνήσουμε στον παιδίατρο και να προσπαθήσουμε να ενυδατώσουμε το παιδί.

Μπλε χείλια

Όταν τα χείλια του παιδιού είναι μπλε ή δεν έχουν το χρώμα που πρέπει ή όταν αναπνέει με δυσκολία και ρουφάει την κοιλιά και το στήθος του ή λαχανιάζει ή ακούγεται ένας βρυχηθμός ή σφύριγμα.

Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι πιο σοβαρά όταν οι ήχοι προέρχονται από το στήθος και τους πνεύμονες παρά από τη μύτη. Τα σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα συχνά οφείλονται σε κάποιο πνίξιμο, σε αλλεργική αντίδραση, σε μια κρίση άσθματος (η οποία μπορεί να συμβεί και σε μωρά κάτω του ενός έτους), σε πνευμονία, κοκκύτη ή λαρυγγίτιδα. Για αυτό θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια άμεσα ή να καλέσουμε το 166. Αν δεν είναι εμφανές ότι το παιδί έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, μπορούμε να ελέγξουμε τον ρυθμό της αναπνοής του. Μετράμε τις αναπνοές του παιδιού μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και διπλασιάζουμε τον αριθμό. Ο φυσιολογικός ρυθμός για τα νεογέννητα είναι κάτω από 60, για τα μωρά μέχρι ενός έτους λιγότερο από 40, για τα παιδιά 1-3 χρονών κάτω από 30 και για τα παιδιά 4-10 χρονών κάτω από 24.

Πρησμένο πρόσωπο

Πρησμένη γλώσσα, χείλια ή μάτια και ειδικά όταν συνοδεύονται από εμετούς ή φαγούρα.

Συνήθως όλα αυτά είναι ενδείξεις μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία). Τα συμπτώματα συνήθως είναι πρήξιμο, προβλήματα στην αναπνοή και σοβαρά εξανθήματα και χρειάζονται άμεση παρακολούθηση. Γι’ αυτό θα πρέπει να καλέσουμε το 166 και αν μπορούμε στο μεταξύ να κάνουμε μια ένεση αδρεναλίνης στο παιδί ή να του δώσουμε κάποιο αντισταμινικό. Για λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις, μπορούμε να τηλεφωνήσουμε στον παιδίατρο για να μας δώσει κάποιο αντισταμινικό προκειμένου να καταστείλλουμε τα συμπτώματα.

Εμετός μετά από κάποιο πέσιμο

Ένα πέσιμο όταν το παιδί είναι κάτω από 6 μηνών ή που προκάλεσε εμφανείς νευρολογικές αλλαγές όπως αναστάτωση ή απώλεια των αισθήσεων, ή που προκάλεσε εμετό και/ή οποιαδήποτε ζημιά στο σώμα, όπως σπασμένα οστά.

Για τέτοιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να πάμε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Γενικά τα πεσίματα δεν είναι επικίνδυνα για παιδιά πάνω από 6 μηνών εφόσον πέσουν από ύψος ίσο με το ύψος τους και δεν πέσουν πάνω σε κάτι σκληρό ή αιχμηρό.

Υπερβολική αιμορραγία

Ένα κόψιμο που είναι αρκετά ανοιχτό για να βάλουμε μέσα μία μπατονέτα ή που συνεχίζει να αιμορραγεί και αφού το πιέσουμε για κάποια λεπτά.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το παιδί χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση (και ενδεχομένως ράμματα). Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματος, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ή να καλέσουμε το 166, ή να πάμε στο νοσοκομείο ή να καλέσουμε τον παιδίατρό μας. Θα πρέπει να πάμε στο γιατρό ακόμη και αν κάποιο ζώο ή κάποιο άλλο παιδάκι δαγκώσει το παιδί μας και ανοίξει το δέρμα του.

ΠΗΓΗ: familyinaction.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ