ΣΟΚ! Τι προκαλούν στην υγεία μας διάφορα τρόφιμα που έχουν…

ΣΟΚ! Τι προκαλούν στην υγεία μας διάφορα τρόφιμα που έχουν…
Ας δούμε τι μπορεί να προκαλέσουν τα διάφορα πρόσθετα τροφίμων στην υγεία σας:

Καρκίνος: Πρόσθετα που συνδέονται με τον καρκίνο – η βουτυροϋδροξυανισόλη (BHA), το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT), ο γαλλικός προπυλε¬στέρας (propyl gallate), τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά έλαια), η ασπαρτάμη, το βρωμικό κάλιο (potassium bromate) και άλλα πολλά – βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα, από αρτοπαρασκευάσματα φούρνου και τσίχλες μέχρι βάση σούπας κοτόπουλου, δημητριακά, παρασκευάσματα κρεάτων, φυτικά έλαια και πατατάκια. Αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές, τότε εκθέτετε τον εαυτό σας σε καρκινογόνες τοξίνες σε κάθε γεύμα.

Διαταρακτές ορμονών: Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemical Research in Toxi¬cology βρήκε 31 τροφικά πρόσθετα που μιμούνται τα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της έρευνας των επιστη¬μόνων που διεξήγαγαν τη μελέτη. Αυτά περιλαμβάνουν τον γαλλικό προπυλεστέρα (propyl gallate), ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται για την αποτροπή της καταστροφής των λιπών, και την 4 χεξυλορεσορκινόλη (4-hexylresorcinol), που χρησιμοποιείται για την αποτροπή του αποχρωματισμού των γαρίδων και άλλων οστρακοειδών. Χημικά με επιδράσεις σαν τα οιστρογόνα, γνωστά ως ξενοοιστρογόνα, έχουν συνδεθεί με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας στους ανθρώπους, όπως μειωμένους αριθμούς σπέρματος και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Προβλήματα συμπεριφοράς: Μια προσεκτικά σχεδιασμένη, ελεγχόμενη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet συμπέρανε ότι μια ποικιλία συχνών τροφικών βαφών και το συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο (sodium benzoate) – που βρίσκεται σε πολλά αναψυκτικά, χυμούς φρούτων και σάλτσες για σαλάτες (dressings) – κάνουν μερικά παιδιά πιο υπερδραστήρια και με ελλειμματική προσοχή.

Χαμηλότερο IQ: Μια μελέτη του Lancet βρήκε ότι οι βαφές τροφίμων με αριθμό Ε , όπως η τατραζίνη (tatrazine) (Ε102), ερυθρό κοχενόλης (ponceau 4R) (Ε124), κιτρινοπορτοκαλί FCF (sunset yellow) (E110), αζορουμπίνη/καρμοϊζίνη (carmoisine) (E122), κίτρινη κινολίνη (quinolone yellow) (E104) και κόκκινο τροφί¬μων 17 (allura red AC) (E129) προκαλούν τόση ζημιά στον εγκέφαλο των παιδιών όσο ο μόλυβδος, συντελώντας σε σημαντική μείωση του IQ.

Τα «Ε» χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό. Απλώς «υποθέτουμε» πως δεν βλάπτουν άμεσα, εφόσον δεν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες! Πολλά πρόσθετα έχουν αποσυρθεί οριστικά. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων απαγόρευσε τη χρωστική Ε128 (ερυθρό 2G), η οποία κρίθηκε ύποπτη για καρκινογενέσεις. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες. Όμως μέχρι ένα πρόσθετο να κριθεί τελεσίδικα επιβλαβές και να αποσυρθεί, έχει ήδη καταναλωθεί για χρόνια. Πόσα ακόμα καταναλώνουμε χωρίς επαρκή γνώση για τις συνέπειες στην υγεία μας;
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ