Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πεύκο για να θεραπευτείτε!

Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πεύκο για να θεραπευτείτε!
Όλα τα είδη πεύκων χρησιμοποιούνται ιατρικά από τα αρχαία χρόνια σε πολλά μέρη του κόσμου. Όλα είναι πλούσια σε ρετσίνες και καμφορικά αιθέρια έλαια και γενικά είναι ισχυρά αντισηπτικά. Το πεύκο pinus sylvestris περιέχει επίσης βιταμίνη C, Β1, Β2, Κ, καροτίνη και βιοφλαβονοειδή. Για φαρμακευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται το ρετσίνι, τα τρυφερά μπουμπούκια (μάτια) και τα κουκουνάρια του πεύκου.

Αποχρεμπτικές και αντικαταρροϊκές είναι οι ιδιότητες του πεύκου που το καθιστούν ευεργετικό για το ανα¬πνευστικό σύστημα. Τα φρέσκα φύλλα του μαζί με τα αρσενικά άνθη του σε βραστό νερό αποτελούν σημα¬ντικό ίαμα που όταν εισπνέεται ωφελεί σε περιπτώσεις βήχα, ιγμορίτιδας, βρογχίτιδας και κρυολογήματος. Αφέψημα μπουμπουκιών πεύκου χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, αποχρεμπτικό και απολυμαντικό μέσο για τις ασθένειες των άνω αναπνευστικών οδών, για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα. Επίσης για τη βρογχίτιδα και τον βήχα μπορεί να κα¬ταναλώνεται αφέψημα μπουμπουκιών και νεαρών βλαστών σε γάλα με μέλι, και αυτό το ρόφημα είναι κατάλληλο για παιδιά. Στη λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και ουλίτιδα με το αφέψημα του φυτού γίνονται γαρ¬γάρες.
Έγχυμα:
Ρίξτε ένα κουτάλι σούπας με μπουμπούκια σε
ένα δοχείο, όπου έχει προστεθεί ένα ποτήρι βραστό νερό. Σκεπάστε το δοχείο με ένα καπάκι και αφήστε το για 15 λεπτά. Στραγγίξτε το περιεχόμενο και πίνετε 2-3 ποτήρια από αυτό το ρόφημα σε ζεστή θερμοκρα¬σία.
Αφέψημα:
Βράστε ένα κουτάλι σούπας με μπουμπούκια για 1 λεπτό σε ένα μπρίκι, όπου έχετε ρίξει ένα ποτήρι νερό, αφήστε το για 30 λεπτά, στραγγίξτε το και παίρ¬νετε 1/3 του ποτηριού τρεις φορές την ημέρα.
Εισπνοές από κουκουνάρια πεύκου:
Σαν αποχρεμπτικό και απολυμαντικό για τη χρόνια βρογχίτιδα, αναπνέετε ατμό από το βράσιμο σε νερό ενός κουταλιού κουκουναριών πεύκου.
Ρετσίνι πεύκου:
Στην ιατρική χρησιμοποιείται και το ρετσίνι πεύ¬κου, το οποίο βγαίνει από τον πληγιασμένο φλοιό του πεύκου. Ο πληγιασμένος φλοιός δακρύζει και βγά¬ζει τη ρητινοειδή ουσία που λέγεται τερεβινθίνη. Με την απόσταξη του ρετσινιού εξάγεται μια ουσία που λέγεται τερεβινθώδες έλαιο (oleum terebinthinae). Η ρητινώδης ουσία του πεύκου χρησιμοποιείτο από πολύ παλιά σε συνδυασμό με κερί, ελαιόλαδο, μέλι και μαστίχα για τη θεραπεία διαφόρων πληγών του δέρματος. Σήμερα χρησιμοποιείται ως επουλωτικό και βακτηριοκτόνο, βάζοντάς το απευθείας πάνω στις πληγές.

Το αιθέριο έλαιο που εξάγεται με απόσταξη του ρετσινιού (oleum terebinthinae) χρησιμοποιείται εξωτερικά για εντριβές και έμπλαστρα στη βρογχίτι¬δα και στις ασθένειες των πνευμόνων που προκαλού¬νται από τα κρυολογήματα, στις νευραλγίες, μυαλγίες, ισχιαλγίες και ρευματισμό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμο¬ποιείται επίσης ως αποστειρωτικό στις ασθένειες των αναπνευστικών οδών και του λαιμού (καυτηριασμός αμυγδαλών σε περιπτώσεις αμυγαλίτιδας).

ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Από το βιβλίο: «ΘΕΡΑΠΕΥΣΤΕΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΣΑΪ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΡΟΦΗΜΑΤΑ»
Εκδόσεις Κάδμος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ