Πως μια φλεγμονή μπορεί να σώσει τη ζωή σας…

Πως μια φλεγμονή μπορεί να σώσει τη ζωή σας…

 

Η φλεγμονή έχει πολλές διαφορετικές μορφές, και καθένας έχει βιώσει τη φλεγμονή σε κάποια στιγμή της ζωής του. Ίσως ο πιο συχνός τύπος φλεγμονής είναι η ξαφνική και οξεία, όπως όταν καίγεστε στην κουζίνα, κάνετε υπερβολική χρήση των μυών μετακινώντας έπιπλα ή όταν τραυματίζετε τους τένοντές σας παίζοντας διάφορα σπορ. Η τραυματισμένη περιοχή πρήζεται, κοκκινίζει και γίνεται ευαίσθητη στο άγγιγμα.
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η φλεγμονή σας βοηθά να θεραπευθείτε και μπορεί ακόμα και να σας σώσει τη ζωή. Για παράδειγμα, αν κατά λάθος κόψετε το χέρι σας με ένα μαχαίρι, τα βακτήρια από το μαχαίρι, τον αέρα ή την επιφάνεια του δέρματός σας διαπερνούν αμέσως το κομμένο δέρμα σας. Αν μείνουν ανεξέλεγκτα, αυτά τα βακτήρια θα επεκταθούν γρήγορα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και θα σας σκοτώσουν.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας σχεδόν αμέσως αναγνωρίζει αυτά τα βακτήρια ως ξένους εισβολείς και κάνει συντονισμένη επίθεση για να σταματήσει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή ενθαρρύνει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο δάκτυλό σας να διασταλούν, επιτρέποντας μια ποικιλία λευκών αιμοσφαιρίων να διαρρεύσουν, να ανιχνεύσουν και να καταβροχθίσουν τα βακτήρια. Μερικά από αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια συγκεντρώνουν και καταστρέφουν επίσης τα κατεστραμμένα κύτταρα από το κόψιμο. Επιπλέον, η φλεγμονή δίνει το σύνθημα στο σώμα να αναπτύξει νέα κύτταρα για να κλείσει το κόψιμο. Μέσα σε μία ή δύο μέρες το κομμένο χέρι σας γίνεται λιγότερο ερεθισμένο λόγω φλεγμονής και λίγες μέρες αργότερα θεραπεύεται εντελώς.
Το σώμα σας ανταποκρίνεται με παρόμοιο τρόπο αν ζορίσετε έναν μυ, όπως σηκώνοντας ένα πολύ βαρύ κουτί ή κάνετε έντονες ασκήσεις κατά τη διάρκεια των σπορ. Η επακόλουθη φλεγμονή, χαρακτηριζόμενη από πρήξιμο, πόνο και ακαμψία, σχεδιάζεται για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα μυϊκά κύτταρα και βοηθά στην έναρξη της θεραπευτικής διαδικασίας για να αντικαταστήσει αυτά τα κύτταρα. Μέσα σε λίγες μέρες η φλεγμονή μειώνεται και βρίσκεστε στον δρόμο προς ανάρρωση.
Η χρόνια όμως φλεγμονή είναι πολύ διαφορετική. Δεν φεύγει, τουλάχιστον όχι γρήγορα, και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν από τη δική τους εμπειρία ότι δεν θα φύγει ποτέ. Συντελεί σε επίμονο πρήξιμο, ακαμψία ή πόνο. Επιπλέον γίνεστε πιο επιρρεπείς στη φλεγμονή καθώς γερνάτε, αλλά μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο «ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ